Herec Austin Butler prozradil zajímavou metodu, pomocí které přibral do role Elvise. Cítil se prý strašně!

12. března 2023 • 00:00

Mezi nominovanými snímky na letošní ceny Oscar je i životopisný hudební snímek Elvis z roku 2022. Roli legendárního zpěváka v něm ztvárnil americký herec Austin Butler, který kvůli ní musel změnit vizáž a především přibrat na váze. V nedávném rozhovoru pro časopis Variety prozradil poměrně jedinečnou metodu, pomocí které se mu to podařilo.

Jedenatřicetiletý americký zpěvák, herec a model Austin Butler může za svou slávu děkovat právě filmu Elvis, který mapuje život krále rokenrolu. Už 12. 3., kdy se budou v losangeleském Dolby® Theatre rozdávat zlaté sošky, se dozvíme, kolik z celkem osmi nominací film Elvis proměnil a zda si některou ze sošek odnese i Austin Butler, který diváky ohromil mimo jiné i svou fyzickou proměnou ve filmu. Naději má velkou. Za ztvárnění Elvise Presleyho již dostal Zlatý glóbus a je považován za jednu z hereckých nadějí Hollywoodu.

Austin Butler přibral díky zmrzlině. Jak poznáte tu kvalitní? >>>

Video se připravuje ...

Zmrzlinová metoda, kterou vymyslel kolega

Austin Butler pro svou roli udělal opravdu hodně. Dva roky rokenrolového krále studoval, aby dokázal dokonale napodobit jeho pohyby nebo hlas, který se v průběhu let měnil. A přizpůsobit se musel i jeho vizáži, která procházela v průběhu let proměnou. Když Butlerovi jeho agent oznámil, že bude nutné přibrat na váze, aby mohl hrát starší verzi Elvise Presleyho, hned věděl, že to prostě bude muset udělat. A našel i řešení, které se zdálo být na první pohled velmi jednoduché – dát do mikrovlnky zmrzlinu v kelímku, nechat ji rozpustit a pak vypít. V rozhovoru pro americký časopis Variety prozradil, že ho k tomu inspiroval herec Ryan Gosling. Ten použil stejnou strategii o více než deset let dříve, když se chystal na roli ve filmu Pevné pouto. Díky ní přibral, ale paradoxně se mu to nevyplatilo. Tvůrci filmu měli trochu jinou představu o tom, jak má hlavní postava vypadat, a tak roli na poslední chvíli dostal Mark Wahlberg.

Butler si rozpuštěnou zmrzlinu ještě „vylepšoval“. Přidával k ní plnotučné mléko a arašídové máslo a tyto vysoce kalorické koktejly pil několikrát denně a ještě je prokládal dalšími dobrotami. Prý si klidně koupil dva tucty koblih a snědl je na posezení. Nakonec se mu opravdu podařilo přibrat, přesto ale musel mít v některých scénách na sobě speciální oblek, aby vypadal silnější.

Je to horší, než si myslíte

I když se popíjení rozehřáté zmrzliny může zdát jako zábavný přístup k přibírání na váze, a mnozí z nás by si ho klidně rádi vyzkoušeli, sám herec potěšení ze sladkých dobrot neměl. „Je to zábava tak na týden, pak se sám se sebou cítíte hrozně,“ řekl v rozhovoru. Celé to prý byl poměrně namáhavý proces, který on sám bral velmi vážně. Aby přibral na váze zdravě a dlouhodobě, úzce spolupracoval také s výživovým poradcem a osobním trenérem. Kromě toho trénoval tanec a zpěv. Celkově pro něj bylo natáčení hodně náročné a navíc ho zkomplikoval covid. Jak prozradil v rozhovoru, svou rodinu kvůli přípravám a natáčení neviděl skoro tři roky a když se pak s nimi znovu setkal, byl se svou rolí tak sžitý, že se choval jako Elvis. „Celou dobu jsem mluvil jeho hlasem," řekl.

Kdo musel kvůli roli přibrat?

Austin Butler není samozřejmě jediný, kdo musel kvůli své roli změnit vizáž. Je celkem běžné, že herci kvůli rolím hubnou a někdy naopak musejí ztloustnout. Typickým příkladem je Renée Zellweger, která kvůli roli Bridget Jones přibrala 13 kg a o necelé tři roky později, kdy se točil druhý díl, si to musela zopakovat. I Charlize Theron přibrala asi 13 kg, aby mohla ztvárnit vražedkyni Aileen Wuornos ve filmu Zrůda. A stejně tak George Clooney kvůli roli v dramatu Syriana. Sice za roli dostal Oscara, ale z toho, že se nemohl hýbat, měl prý deprese. Úctyhodných 30 kilo tuku nabral herec Jared Leto, když se musel transformovat do role vraha Johna Lennona Marka Davida Chapmana. Způsobilo mu to zdravotní potíže a zpátky do formy se dostával téměř rok. A co teprve Christian Bale, který kvůli filmu Mechanik zhubl o 30 kg až na neuvěřitelných 55 kg, a pak  během několika měsíců přibral na 82 kg, aby mohl hrát Batmana.

Autor: AK