Finále pořadu Peče celá země 2 bylo hodně napínavé. Kdo nakonec vyhrál?

14. května 2022 • 22:00

Pořad Peče celá země 2 byl napínavý až do úplného konce a finále bylo plné nervozity a emocí. V osobní výzvě se tři finalistky musely popasovat s domácími pralinkami a vlastnoručně vyrobenou čokoládovou krabicí, v technické výzvě vyráběly dort Aljaška a kreativní výzvou byl dort popírající zákony gravitace!

Ze stovek zájemců se na cestu pekařskou soutěží vydalo dvanáct dobrodruhů a ve finále nakonec zazářily tři ženy – zootechnička Jana, sportovkyně Lucie a maminka na mateřské Martina.  

Poslední osobní výzvou pro tři finalistky bylo vytvořit bonbony s čokoládou na povrchu a umístit je do vlastnoručně vyrobené čokoládové krabice. Jedinou podmínkou bylo, aby bonbony měly tři různé příchuti, jinak měly soutěžící ve všem volnou ruku.

Video se připravuje ...

Všechny tři finalistky byly nervózní hlavně z toho, že výzvu nestihnou dokončit včas. Největší potíže měla ke konci Jana. Přichystala pralinky kávové a řezané pistáciové, které použila i v kombinaci s malinami do pralinek ve tvaru srdíček. Nepodařilo se jí ale dokončit čokoládovou krabici. Lucie vsadila na pralinkovou klasiku. Udělala pralinky kokosové s mandlí uprostřed, s karamelem a griliášem a hodně pikantní s chilli a naservírovala je v krásné čokoládové krabici. Nejvíc se čokoládová krabice povedla Martině. Zvládla ji i krásně ozdobit zlatým prachem a naplnila pralinkami s tonkou, citronovým krémem, malinovými srdíčky s mandlí a srdíčky plněnými slaným karamelem s lískovými oříšky.

Poslední technická výzva byla tak trochu hádankou. Jejím úkolem bylo vyrobit dezert, který vás zchladí, i když ho sežehnete plamenem, a má stejný název jako jeden ze států USA – pečená Aljaška. Je to vlastně velká sněhová pusinka, ve které je schovaná pečeným korpusem obalená zmrzlina nebo sorbet. Záludností tohoto dezertu je, že se vše musí naplánovat tak, aby byl sníh dokonale ožehnutý a zmrzlina se mezitím neroztekla.

Tentokrát se podařilo úkol dokončit všem soutěžícím a všechny Aljašky vypadaly skvostně. Lucie přešlehala sníh a navíc v něm křupaly krystalky cukru, takže nakonec skončila na třetím místě. Aljaška Martiny měla lehce nedošlehaný sníh a trochu spálené sněhové špičky, takže skončila na druhém místě. První místo získala Jana, které porota vytkla jen lehce přešlehaný sníh.

Druhý den se finalistky setkaly se všemi ostatními soutěžícími, kteří v předchozích kolech vypadli a přijeli jim fandit v poslední kreativní výzvě, která měla porušit jeden z přírodních zákonů. Soutěžící měly vytvořit dort vysoký nejméně 40 centimetrů, který dokáže odolat gravitaci. I během této výzvy se ve velké míře projevil stres a zjitřené emoce.

Jana si opět zvolila velkolepé téma, nechala se inspirovat Malým princem a vyrobila dort ve tvaru knihy, ze které vyrůstal strom a na vrcholu byla postavička. Zdobení dortu nebylo úplně dokonalé a makový korpus byl trochu přepečený. Porota ale ocenila druhý korpus red velvet, ze kterého byla vyrobena kniha.

Lucie vyrobila velkou sladkou postavičku obluďáka Booba Buba stojící na jedné noze. Ani v tomto případě nebyly některé dekorace dotažené do konce, porota ale ocenila oba druhy korpusů – makový s mangem a hlavně ořechovo-kávový.

Martina vyrobila levitující dort na větvi. Spodní krtkův dort označila porota za luxusní, vrchní ořechový korpus byl trochu přepečený a trochu sušší a také oba krémy byly lehce nedoslazené.

Poslední výzva skončila velmi vyrovnaně, porota proto o konečném vítězi  rozhodovala hlavně na základě osobní a technické výzvy. Titul nejlepší amatérský pekař České republiky nakonec získala Martina a odnesla si unikátní skleněný dortový podnos, krásný dort, výhru 100 000 Kč a poukaz ve výši 100 000 Kč na nákup produktů Eta. Gratulujeme!

Video se připravuje ...

Autor: AK