Co podniknout v listopadu? Ochutnejte první víno, upečte si husu a zajděte do sladkého butiku

9. listopadu 2023 • 04:52

V listopadu se už zima pomalu začíná hlásit o slovo, což rozhodně neznamená, že si nemůžete užít dobré jídlo a pití. Právě naopak! Vychutnejte si dobu, kdy ještě nemusíte řešit předvánoční úklid, pečení cukroví nebo shánění dárků. Máme pro vás několik tipů.

Svatomartinské víno si můžete letos objednat dříve

Ke svatomartinskému vínu patří pečená husa Ke svatomartinskému vínu patří pečená husa • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

K začátku listopadu neodmyslitelně patří svatý Martin a s ním spojené oslavy, na kterých můžete ochutnat i první letošní vína. Svatomartinská vína jsou obecně velmi svěží, ovocitá, aromatická a lehká s nižším obsahem alkoholu a příjemnou kyselinkou. Specifikem těchto vín je, že se mohou prodávat až od 11. listopadu. Protože ale letos svátek svatého Martina připadá na sobotu, což může komplikovat doručení objednávek vín z e-shopů, rozhodl se Vinařský fond mírně upravit podmínky, takže si je letos lze prostřednictvím e-shopů objednávat už od čtvrtka 9. 11., ovšem s doručením nejdříve v pátek 10. 11. a s upozorněním, že svatomartinské víno je určeno ke konzumaci až od soboty 11. 11. Nepromarněte příležitost, protože to vypadá, že je opravdu na co se těšit. Podle odborníků by měl mít letošní ročník mimořádně vysokou kvalitu, kterou ovlivnilo především příznivé počasí v klíčovém období zrání hroznů, ale také zkušenost vinařů s přípravou vín v tak krátkém čase od sklizně. 

Sobotou počínaje také odstartuje nespočet koštů a oslav. Jestli ještě nevíte, kam se vypravit, máme pro vás přehled akcí>>>

Okořeňte si svatomartinskou husu

Směs koření na svatomartinskou husu Směs koření na svatomartinskou husu • Autor: kralovstvichuti.cz

V tradičním svatomartinském menu by neměla chybět husí pečínka. Upéct husu doma není tak těžké. Někomu stačí k jejímu ochucení jen sůl a kmín, k ochucení masa se ale hodí i další koření. „Základ ochucení spočívá v soli a hojnosti českého celého kmínu. Z dalších koření bych doporučil koriandr, bílou hořčici a kurkumu. Tato skladba koření nejen dokonale podtrhne chuť, ale zároveň pomůže s trávením tučného masa. Kurkuma skvěle ladí s jablkovou nádivkou, která je jednou z tradičnějších receptur přípravy husy na sv. Martina. Husí maso je nesmírně tučné, navíc se může podávat se zelím s cibulkou. Obojí může vyjma nezapomenutelného gurmánského zážitku přinést pocity těžkého žaludku. Proto se pečínka či zelí posypávají českým kmínem. Kurkuma může napomoci pohybu natráveného masa v rámci zažívacího ústrojí, abyste hutný oběd strávili co nejlépe a nebylo vám těžko. Navíc jablková nádivka s kurkumou chuťově souzní,“ radí Jan Schneedorfer z rodinného kořenářství Království chuti, kde si můžete koupit i speciálně namíchanou směs na svatomartinskou husu. 

Video se připravuje ...

Boutique pro milovníky sladkých dezertů

Ollies Boutique najdete v nové budově Masaryčky Ollies Boutique najdete v nové budově Masaryčky • Autor: archiv značky

Jste milovníky poctivých a zároveň vizuálně i chuťově originálních dezertů? Pak by vaší pozornosti neměl uniknout unikátní cukrářský boutique Ollies, který je od letošního podzimu otevřen v budově Masaryčka v Praze. Ollies Boutique je novým konceptem rodinného ostravského podniku, pro nějž je základem kvalita, která se promítá jak do ingrediencí, tak samotné ruční výroby. A to, že si v Ollies s dorty i mono zákusky opravdu hrají, vše ladí do posledního detailu, a hlavně že do toho dávají celé své srdce, poznáte nejen na chuti, ale už na první pohled. Je jedno, zda jste fanoušky francouzských makronek a eclairek, tradičního českého žloutkového věnečku, tartaletek, čokoládových či ovocných dortů nebo sladkého pečiva. Tady si vybere každý, a to dokonce i vegani nebo milovníci poctivých zmrzlin bez chemie.

Dýňový podzim v kavárnách

CrossCafe dýňové latté stojí 79 Kč. CrossCafe dýňové latté stojí 79 Kč. • Autor: archiv značky

Když se v kavárnách začne prodávat dýňové latté, je to jasný ukazatel toho, že podzim už je opravdu tady. V kavárnách CrossCafe si můžete dýňové latté vychutnat s poctivou porcí šlehačky a skořicovým posypem. Za příplatek je možné nechat si tento nápoj připravit také ze 100% arabiky. A skvěle chutná spolu s dýňovým dortem se slaným karamelem, který je také součástí podzimní nabídky CrossCafe. 

Kečup nemusí být jen z rajčat

Dýňový kečup od Živiny pořídíte za 109 Kč. Dýňový kečup od Živiny pořídíte za 109 Kč. • Autor: zivina.cz

Dýní je na podzim všude plno, a máte-li je rádi, můžete si je vychutnat třeba i v kečupu! Ať už ho použijete jako přísadu při vaření nebo jako dip, zaručeně si pochutnáte. Hodí se k restované zelenině, těstovinám a rýži, skvěle doplní chuť v omáčkách a dipech. Kečup pro vás připravila přerovská značka Živina a je 100% přírodní. Škrob, barviva ani jiná chemie se kolem něj nemihly ani zdálky. 

Tekuté vitaminy

100% džusy Relax ideálně zastoupí čerstvé ovoce a mohou být součástí každé plnohodnotné snídaně 100% džusy Relax ideálně zastoupí čerstvé ovoce a mohou být součástí každé plnohodnotné snídaně • Autor: archiv značky

Věděli jste, že byste každý den měli zkonzumovat alespoň 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny? Jestli vám to dělá potíže, zkuste ovoce v tekuté formě v podobě 100% ovocného džusu. Jednu porci představuje sklenička o objemu 250 ml, ideálně ráno k snídani. Vyberte si z nejoblíbenější klasiky: Relax 100 % jablko, Relax 100 % multivitamin nebo Relax 100 % pomeranč.

Kávový drink s nádechem exotiky

S nástupem podzimu můžete objevovat i nové trendy v přípravě míchaných nápojů. Recepturu různých ledových káv a drinků zná mnoho lidí, ale proč si neosladit den něčím novým, dosud nepoznaným? Tradiční italská značka skvělé kávy Caffè Vergnano přichází s inspirací na neobvyklou kombinaci chutí, se kterou si přijde na své každý milovník kávy. Podzim ve sklenici si tak můžete vychutnat nejen v kavárnách, ale také ve vlastním obývacím pokoji. Zkuste třeba nápoj, který svým vzhledem připomíná exotiku. 

TIKI ESPRESSO

TIKI ESPRESSO TIKI ESPRESSO • Autor: archiv značky

Suroviny:

30 ml espressa

40 ml Martini Bianco

30 ml ananasového džusu

20 ml mandlového sirupu

plátek ananasu a pár lístků máty

led

Postup:

Sklenici naplňte kostkami ledu. Do šejkru přilijte martini, ananasový džus, sirup a protřepejte. Nalijte do sklenice. Zbytek dolijte espressem. Ozdobte plátkem ananasu a pár lístky máty.

Nové whiskey Jack Daniel´s

Jack Daniel's Bonded a Jack Daniel's Triple Mash Jack Daniel's Bonded a Jack Daniel's Triple Mash • Autor: archiv značky

Jack Daniel's uvádí na trh první rozšíření řady super prémiových whiskey po 25 letech. Dvě nové whiskey Jack Daniel's Bonded Tennessee Whiskey a Jack Daniel's Triple Mash Blended Straight Whiskey patří do nové série značky Bonded Series, která je poctou dokonalosti výroby whiskey v ikonické palírně Jack Daniel Distillery a bude trvalým rozšířením rodiny značek Jack Daniel's. V případě Jack Daniel's Bonded se jedná o ikonickou Tennessee Whiskey s koncentrací alkoholu přesně 50 % a s vrstevnatými tóny karamelu, dubu a koření, které přechází do příjemně dlouhého závěru. Triple Mash má příjemné tóny medu, sladu a dubu vedoucí k dlouhotrvajícímu dobře zakulacenému závěru.

Začněte den s Kubíkem

Kubík cereálie Kubík cereálie • Autor: archiv značky

KUBÍK představuje zdravou a chutnou novinku pro děti – CHOCO BALLS, CHOCO COOKIES, HONEY RINGS a CINI SQUARES. Čtyři druhy celozrnných cereálií s důležitými vitamíny a minerály, BEZ palmového oleje a glukózo-fruktózového sirupu. Jsou skvělou volbou pro rychlou snídani nebo svačinu, výborně chutnají s mlékem, jogurtem, ale i samotné, když na děti přijde mlsná.

Vychytaný adventní kalendář

Adventní kalendář s ořechy a ovocem od Aliky Adventní kalendář s ořechy a ovocem od Aliky • Autor: archiv značky

Sice se zdá, že prosinec je ještě daleko, ale čas letí rychleji, než bychom si mnohdy přáli. Nenechte se za pár týdnů zaskočit adventem a pořiďte už teď adventní kalendář. Chcete-li něco zdravějšího, než je čokoláda, může být kalendář plný ořechů a sušeného ovoce od rodinné pražírny Alika doslova tím pravým ořechovým. Kromě 24 originálních sáčků s ořechovými a ovocnými dobrotami obsahuje balení také motouz s kolíčky na zavěšení jednotlivých sáčků, které jednoduše vytvoří krásnou vánoční dekoraci. Vánoční atmosféru podtrhnou i další dárky, které uvnitř najdete, a to dva papíroví andílci a tradiční skládací papírový betlém vyrobený českými ručičkami. Kalendář zakoupíte za cenu 499 Kč na zdraveorechy.cz, Slevomat.cz a v e-shopu Dr. Max. 

Kaki je zpět!

Kaki Persimon Bouquet Kaki Persimon Bouquet • Autor: nejkaki.cz

Na podzim se do obchodů opět vrací nádherně oranžové ovoce kaki. Jeho velkou výhodou je, že plody neobsahují žádná zrníčka ani jadérka, a navíc se nemusí loupat. Chcete-li si na tomto ovoci opravdu pochutnat, poohlédněte se v obchodech po speciální odrůdě kaki Persimon Bouquet, která se pěstuje ve Španělsku a je aromatičtější. Díky své lahodné chuti se kaki hodí do celé řady jídel, od polévek a salátů až po moučníky. Tímto ovocem můžete ozvláštnit i nestárnoucí klasiku, jakou je linecké cukroví. Napečte si ho v předstihu před Vánocemi nebo klidně jako originální dezert k odpolední kávě.

Linecké sušenky s kaki

Linecké sušenky s kaki Linecké sušenky s kaki • Autor: nejkaki.cz

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Na dohotovení:

  • 2 kaki Persimon Bouquet
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci rumu
  • špetku drcené vanilky

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku a cukr a promíchejte je s citronovou kůrou. Přidejte žloutky a nakrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte aspoň na hodinku do lednice.

2. Mezitím oloupejte kaki a rozmačkejte ho vidličkou. Čím zralejší použijete, tím lépe. Dejte ho do rendlíku, přidejte vanilku, skořici a trochu vody. Směs svařte tak, aby se tekutina zredukovala a vznikla konzistence husté kaše. Nakonec do směsi vmíchejte rum.

3. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a vykrojte z něj různé tvary. Do poloviny z nich vykrojte ještě ve středu malý tvar. Sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 8-10 minut.

4. Po vychladnutí slepte plné a vykrojené tvary připravenou kaki směsí. 

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková