5 tradičních japonských jídel, na kterých si mohou pochutnávat naši olympionici v Tokiu

28. července 2021 • 00:15

Dlouho očekáváné olympijské hry v Tokiu jsou tu. Pojďte se s námi podívat na dobroty japonské kuchyně, na kterých si mohou pochutnávat naši olympionici. Přinášíme nejen několik báječných receptů, které si snadno připravíte i vy doma, ale také pár pravidel ze světa tradičního japonského stolování.

Stolování v Japonsku

Stolování v japonské kultuře je od toho našeho poměrně odlišné. Japonci si zakládají na svých pravidlech, která striktně dodržují.

Co s mokrým ručníkem?

Japonci jsou zvyklí ochutnávat jídlo rukama. Právě proto se při vstupu do jejich restaurací setkáte s tím, že vám před jídlem přinesou mokrý ručník, abyste si ruce řádně očistili.  

„Srkání“ polévky

To, co je v naší kultuře takřka nepřípustné, je v té japonské zcela žádoucí. Srkání polévky je nejen běžný zvyk, ale také tímto gestem dáváte najevo, že vám polévka skutečně chutná.  

Hůlky

Hůlky se drží na jejich konci. Podle etikety se nesmí zapichovat do rýže, ani by se na ně nemělo napichovat sushi nebo jiné jídlo. Obě tyto záležitosti Japonci považují za neslušnost. Hůlkami se během jídla zbytečně příliš nepohybuje ani nemává. Nemělo by se s nimi také mířit na někoho jiného.

Co je dáno, to se sní!

Dobrým zvykem bývá sníst rýži do posledního zrnka. Stejně tak to platí i u ostatních pokrmů. Vybíravost v jídle je považována za nevděčnost a neslušnost. 

A jak je to s pitím?

Pití alkoholu začíná vždy přípitkem, a to až ve chvíli, kdy jsou všichni u stolu připraveni. Při doplňování nápojů se očekává, že si budou strávníci dolévat vzájemně.

Speciality japonské kuchyně

Připomeňte si s námi oblíbené speciality v japonském stylu, které nesmí chybět v žádném z menu oblíbených japonských bister a restaurací. Najdete mezi nimi i to vaše oblíbené?

Udon nudle

Jeden z nejznámějších pokrmů asijských bister musíte rozhodně vyzkoušet. Udon nudle můžete smíchat s mletým nebo kuřecím masem, paprikou, zázvorem, chilli papričkami a jarní cibulkou. Skvělé jídlo budete mít hotové za pouhých 20 minut.                  

Sushi sendvič Onigirazu

Milovníky sushi zaručeně překvapí sushi sendvič Onigirazu. Bezmasé sendviče v sobě ukrývají zelí, plátky avokáda, manga i lístky baby špenátu. To vše je zabalené v tradiční řase nori. Podávejte jako klasické sushi se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.  

Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

K vaření tradiční japonské polévky poslouží kuřecí skelet, zázvor, chilli papričky, badyán a limetové listy. Dále do polévky přijde pořádná porce zeleniny, miso pasta a lahodné pohankové nudle. Polévku můžete na závěr ještě ochutit limetkou nebo koriandrem. Pokud ji ještě neznáte, pak kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou rozhodně stojí za vyzkoušení.  

Tempura

Kousky zeleniny, krevet a kuřecího masa smaženého v lahodném těstíčku si snadno zvládnete připravit pomocí remosky. Smažte dozlatova a hotovou tempuru podávejte s limetkou a sójovou omáčkou.  

Ramen

Ke specialitám japonské kuchyně neodmyslitelně patří ramen. Silným vývarem a dokonalou souhrou chutí překvapíte i náročnější strávníky. V misce rozhodně nesmí chybět nudle, maso, vejce, houby shiitake, kukuřice nebo řasa nori. Vegetariáni mohou zkusit bezmasou verzi se zeleninovým vývarem a marinovaným tofu.  

Zajímá vás, které české recepty chtěly dobýt svět? Uvidíte ve videu >>>

Autor: DF