Medvědí česnek: 7 lahodných receptů, které fungují i proti nemoci

10. května 2017 • 15:05

Období medvědího česneku je právě teď, a proto by byla škoda ho promeškat! Možná vás překvapí, kolik skvělých jídel si můžete připravit, ať už se rozhodnete pro polévku, omeletu nebo pesto z medvědího česneku.

Než se pustíte do jednotlivých pokrmů, přečtěte si, jak poznat medvědí česnek a vyrazte na procházku do lesa, kde si jej můžete zadarmo natrhat! Myslete i na to, že zařazení medvědího česneku do jídelníčku funguje jako prevence proti nemoci a posiluje vaši imunitu.

1. Risotto z medvědího česneku

Pravé italské risotto se připravuje ze speciální rýže a postupně se podlévá vývarem a bílým vínem. Stejně jako u všech pokrmů, kde se používá, i tady vybírejte sušší víno, a to pouze takové, které byste sami vypili i normálně. Kvalita je vždy znát!

2. Máslo s medvědím česnekem

Jednoduchá variace ochuceného másla, které lze dělat celoročně s bylinkami, tentokrát s medvědím česnekem. Podívejte se, jak na samotné domácí máslo, a nezapomeňte ho dát do lednice na pár hodin, aby pořádně ztuhlo do požadovaného tvaru.

3. Pesto z medvědího česneku

Rychlovka, která nezklame jak na chlebu, tak v těstovinách! Pesto umí skvěle dochutit velké množství pokrmů a když zrovna nemáte inspiraci, přidejte ho do salátové zálivky!

4. Polévka z medvědího česneku

Vypadá jako špenátová, ale chuť má o dost výraznější a štiplavější. Na přípravu polévky si připravte větší množství medvědího česneku a nezapomeňte zjemnit smetanou.

5. Vaječná omeleta s medvědím česnekem

Medvědí česnek si zamilujete natolik, že ho budete chtít dávat všude! Nejenom že má zdraví prospěšné účinky, ale v kombinaci s rozšlehanými vejci už nepotřebuje výsledná omeleta tolik solit, chuť je totiž velmi výrazná.

6. Bramborové nočky s medvědím česnekem

Noky se nejčastěji doplňují se smetanovou omáčkou a jinak tomu není ani v případě medvědího česneku. Redakce časopisu F.O.O.D. doporučuje rychlou omáčku, kterou snadno umixujete a je hotová za pár minut.

7. Omáčka s medvědím česnekem

Medvědí česnek můžete použít jako základ i jako dochucovadlo na konec. Žampiony v receptu můžete nahradit směsí lesních hub, po obojím se jenom zapráší!