Vymýšlíme svatební hostinu

Vymýšlíme svatební hostinu
Autor: Eppi
17. března 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nedávno jste se zasnoubili a pomalu ale jistě začínáte svůj velký den plánovat a zařizovat? Odškrtáváte si na svém svatebním seznamu jednu položku za druhou a teď přišel čas naplánovat svatební hostinu? Pak se vám určitě budou hodit naše tipy, jak na to!

Svatba by měla být nezapomenutelná

Ano, ale taky byste si ji měli užít. Svatební den je určený právě vám a vy si na něj máte odnést vzpomínky, ke kterým se rádi budete v duchu vracet i za dvacet nebo třicet let. Proto vše plánujte a zařizujte včas a s předstihem. A když říkáme vše, myslíme tím opravdu vše, včetně místa, kde se odehraje obřad, výběr svatebních šatů, snubních prstýnků, květin a samozřejmě i hostiny.

Co si budeme povídat, obzvlášť v případě, že si pro svoji svatbu vyberete nějaké to magické datum, se může stát, že nebude kde uspořádat svatební hostinu, nebo budete muset minimálně slevit ze svých požadavků a uspořádat ji jinde, než jste plánovali.

Jak vybrat místo pro svatební hostinu?

Svatba je poměrně náročná akce a starat se ještě o jídlo a pití, to by bylo obzvlášť náročné. Navíc místo, kde se uspořádá svatební hostina je taky místem, kde se odehraje většina vašeho velkého dne.

Výběr místa pro hostinu je stejně důležitý jako výběr místa pro obřad, ovlivní ho ale i vaše finanční možnosti. Dáte přednost restauraci, přípravě pohoštění svépomocí, nebo investujete do cateringu?

Víte, že když se rozhodnete pro restauraci a budete trochu bojovat s rozpočtem, můžete na to jít i šalamounsky? Hosty rozdělte do dvou skupin. Na ty nejbližší, se kterými i poobědváte, zbytek pozvěte až odpoledne nebo k večeru na raut.

Autor: Eppi"

Pozor na nápoje

Nejeden pár se už spálil, s nápoji to je totiž někdy docela složité. Cena za občerstvení může obsahovat jen slavnostní přípitek a kohoutkovou vodu, někdy i určité množství nealkoholických nápojů. Setkat se ale můžete i s podmínkou, že alkohol si nemůžete donést svůj, ale musíte ho koupit výhradně od restaurace, kde se hostina pořádá.

Popřemýšlejte i o svatebním menu

Svatební pohoštění se často dělí na dvě části, oběd a večerní raut. Ke svatebnímu obědu se tradičně podává předkrm v podobě šunkových rolek s křenem, polévka, kterou novomanželé konzumují jednou lžící a svíčková na smetaně, vsadit ale můžete i na úplně jiné menu, které vám vyhovuje. Co takhle paštička s opečeným toastem, krémová polévka a zvěřina?

Na večerním rautu pak patří mezi oblíbené zeleninové, salámové a sýrové obložené talíře, pečivo a přílohy, nebo třeba miniřízečky.

Autor: Eppi"

Objednejte si svatební dort

Důležitou a zároveň krásnou součástí svatební tabule je svatební dort. Může mít několik pater, každé klidně s jiným korpusem a krémem, zdobit ho mohou postavičky ženicha a nevěsty, prstýnky nebo čerstvé květy. Krájení dortu můžete zařadit na svatební harmonogram, jeho velikost vybírejte podle počtu hostů.

Víte, že můžete mít i menší svatební dort a doplnit ho cupcaky nebo mini zákusky?

Předem promyslete i zasedací pořádek

Místo, kde se svatební hostina odehraje, určitě vybíráte i podle toho, kolik hostů se vaší hostiny zúčastní. Podle seznamu hostů je třeba taky sestavit zasedací pořádek a domluvit se na uspořádání stolů.

Víte, že pro menší svatby je skvělou volbou tabule ve tvaru T, pro velké svatby pak tabule ve tvaru U? Elegantní jsou i malé stolečky, kolem kterých sedí svatební hosté, to už je ale varianta náročná na prostor.

Náš tip: Možná se budou hodit i jmenovky na stůl, aby každý věděl, kam si má sednout.