Suroviny na tradiční tuzemské recepty za prvotřídní ceny

Suroviny na tradiční tuzemské recepty za prvotřídní ceny
Autor: media.istockphoto.com
18. února 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Češi mají rádi tradiční recepty. Mezi ně patří třeba pečená husa, která se připravuje například na svátek sv. Martina. Jaká chuťová kombinace je nejlepší a jak si připravit menu plné chuti, avšak neutratit půl výplaty za suroviny?

Nákup s Kaufinem za nízké ceny

Dobrým tipem pro nákupy surovin do kuchyně je portál Kaufino, který nabízí především kompletní přehled akčních letáků, a tím také nabízí pomocnou ruku právě při plánování větších nákupů. Pro rodinnou či přátelskou sešlost k hostině se nabízí možnost využít akční nabídku na husu a další potraviny potřebné pro slavnostní menu, kterou nabízí například Albert leták.

Pro slavnostní výzdobu se vyplatí prohlédnout si Kik leták nebo DM leták, kde jsou dostupné akční nabídky na dekorace, jídelní servis nebo slavnostní svíce. S Kaufinem je tak možné naplánovat velkou hostinu, avšak neutratit půl výplaty a ještě ušetřit.

Kde se vzala tradice v české kuchyni?

Zmíněná svatomartinská tradice se přirozeně, jak už název napovídá, pojí se sv. Martinem, který byl prvním světcem. Lidé si ho začali připomínat pro jeho příkladný život, ale také s jeho zásluhami pro přechod pohanů ke křesťanství. A právě tento den, tedy 11. listopadu, si ho lidé připomínali veselicemi a zabijačkami, právě před šestinedělním adventním půstem, který zpravidla začínal již 12. listopadu.

Později se začala v tento den konzumovat právě husa s vínem, protože lidé odváděli v tento den také daně, které mohly být v podobě zemědělských úrod, kterými byly zpravidla i vykrmené husy. S tradicí se samozřejmě pojí mnoho legend i tradovaných pověstí. Každý si tak může vybrat právě tu, která se mu zamlouvá nejvíce.

Tradiční chuťové vychytávky

Jak už to bývá, pokud má být něco chuťově dokonalého, vyžaduje to dostatečný čas a kvalitní suroviny. A pokud článek zmiňuje svatomartinskou tradici, tak ani svatomartinská husa není výjimkou. Na přípravu je ideální doba pečení minimálně 10 – 13 hodin, a to při nízké teplotě. Díky tomu se ideálně propeče, a zároveň při mírném zvýšení teploty v poslední hodině získá lahodně křupavou kůrku.

Dalším osvědčeným tipem je vsadit pouze na základní koření, kterými jsou v tomto případě sůl a kmín. Nakonec jen polévat husu vlastním výpekem během pečení a rozhodně podávat s červeným zelím, knedlíkem a červeným vínem.