Zdravá večeře snadno a rychle

Zdravá večeře snadno a rychle
Autor: Pixabay
31. května 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ve všední dny nemá člověk čas a energii na přípravu složité večeře. Co však dělat, když rodina šilhá hlady, nebo přijde nečekaný host? Řešením je rychlá večeře, kterou každý hravě zvládne připravit do 30 minut.

Nikdo nechce trávit u plotny věčnost. Obzvlášť když přijde unavený z práce. Jediné, po čem člověk touží, je rychle se najíst. Zajít do fastfoodu, koupit si polotovar nebo objednat pizzu je sice řešení, avšak ne dobré. Jde to i jinak. Rychle a zdravě.

Když se řekne zdravá večeře, mnoho lidí si hned představí, že za suroviny zaplatí majlant a v kuchyni stráví půl dne. Pravda je, že při čtení některých receptů jde člověku hlava kolem z množství surovin a nakonec to raději vzdá, než aby plýtval časem.

Existuje však mnoho receptů, které využívají základní suroviny. Takové člověk doma vždycky najde. Jistotou, která nikdy nezklame, jsou těstoviny, pomazánky, saláty nebo polévky. 

Během pár desítek minut lze servírovat vynikající večeři, na které si rodina pochutná více než na složitém menu. Nehledě na to, že za takové jídlo člověku poděkuje i jeho tělo.

Zdravá večeře nemusí být nudná. Stačí trochu zapojit kreativitu nebo se inspirovat třeba portálem vegan.cz. Zdravá večeře nemusí být nudná. Stačí trochu zapojit kreativitu nebo se inspirovat třeba portálem vegan.cz. • Autor: Pixabay

Jak na zdravou večeři?

Na každého platí něco jiného. Jako každé jídlo i večeři musí člověk přizpůsobit svému dennímu režimu a životnímu stylu. Jinou večeři potřebuje profesionální sportovec, žena na mateřské, manuálně pracující nebo řidič kamionu.

Obecně platí, že večeře by měla nasytit, aby člověk neměl hlad. Avšak neměl by se ani se cítit vyloženě plný. Vždy také záleží na tom, v kolik hodin jde spát. K večeři by měl člověk jíst snadno stravitelné jídlo cca dvě až tři hodiny před tím, než jde do postele. Každý určitě někdy zažil, jak těžko se usíná s plným břichem.

Na talíři by se vždy měly objevit tři základní složky, a to bílkoviny, sacharidy a tuky, a zároveň dostatek vlákniny, vitamínů a minerálů. Například s rajskou polévkou člověk chybu neudělá. Rajčata jsou totiž v rajské polévce plná antioxidantů, vitamínů C, B, E a minerálních látek.

Další jasnou zdravou volbou jsou i zeleninové saláty. Ty klasické každý zná. Co však zkusit trochu netradiční? Skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů, a minerálních látek je čočka

Čočkový salát je možné připravit ze všech druhů čočky. Nejideálnější jsou drobnozrnné varianty čočky jako beluga neboli černá čočka či čočka puy. Využít lze mimo černé čočky ovšem i klasickou zelenou a červenou čočku

Kdo se obává nadmutého břicha, měl by vědět, jak dlouho se vaří čočka a jak správně ji připravit. Čočkový salát má mnoho variant. Pro inspiraci lze navštívit portál vegan.cz

Skvělým způsobem, jak ušetřit čas při přípravě večeře, je plánovat jídla se stejným základem. Co to znamená? Když například jeden den člověk připraví čočkový salát, může čočky uvařit dvojnásobnou porci a druhý den připravit čočkovou polévku. Plánování jídla ušetří čas i peníze.

Oblíbeným zdravým pokrmem jsou i kroupy. Pro někoho jsou možná trochu netradiční či dokonce odmítanou surovinou, neboť zkušenosti ze školních kuchyní nejsou příliš dobré. Z krup se však dá vykouzlit mnoho dobrot.

Kroupy se hodí jako zavářka do polévky, doplněk do salátů, příloha místo rýže i jako součást hlavního chodu v podobě houbového kuby. Navíc uvařit kroupy zvládne takřka každý. Kdo nemá s kroupami žádné zkušenosti, může se inspirovat návodem o tom, jak uvařit kroupy.

Zdravé večeře nemusí být nudné

Mnoho lidí večeře vynechává, protože si naivně myslí, že tím zhubne. Mnoho lidí také neví, co jíst, nebo si v domnění, že ušetří, koupí nějaký polotovar. Všechny tyto názory jsou nesprávné.

I zdravě se dá najíst poměrně levně a člověk nemusí jen chroupat samotný salát. Existuje mnoho receptů na dobré jídlo, jehož příprava netrvá hodiny. 

Ze začátku hodně pomůže, když si člověk jednou týdně udělá plán, co chce následující dny vařit. Neztrácí pak každý den čas vymýšlením jídel, kdy nakonec ze zoufalství skončí u rohlíku se sýrem a dojí se brambůrkami.  

Správné plánování ušetří čas i peníze a tělo se pak člověku odvděčí. Tak vzhůru do toho.