Vyrobte si poctivé domácí uzeniny

Vyrobte si poctivé domácí uzeniny
Autor: grilykrby.cz
11. října 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Kvalita uzenin v obchodech je opovážlivá. Obsahují málo masa, hodně přídavných surovin, které našemu zdraví nesvědčí. A především vy sami vůbec netušíte, co vlastně jíte. Proto je lepší, když budete u výroby vlastních uzenin od začátku do konce.

Domácí uzení si užijete

Jak by měl vypadat například kvalitní párek? Lidé se bouří, že tyto výrobky z obchodu obsahují málo masa. Ovšem co je ideální množství? Párek rozhodně nemůže být ze 100 % z masa. Produkt potřebuje pojivový materiál, záleží tedy na vyvážení a potřebných surovinách použitých při produkci. Často se plýtvá tuky nebo kořením a samozřejmě i konzervanty. Abyste měli pod kontrolou to, co jíte, udělejte si poctivé uzeniny sami doma. Pokud pracujete s čerstvým masem, můžete ovlivnit jeho následný poměr v uzenině. Samozřejmě je optimální, pokud si maso i sami vyprodukujete, tedy si vykrmíte prase, kuře, krávu, protože i správnou stravou a prostředím ovlivníte kvalitu a chuť masa. Ne každý má ovšem statek, proto i poctivý kus masíčka od řezníka bude stačit. V syrovém stavu totiž snáze odhadnete kvalitu masa. Doudit si jej pak můžete sami. Jak? Pořiďte si prostředky na uzení, vlastní udírny.

Jaké parametry by měly mít udírny?

Výběr je v tomto segmentu velmi velkorysý a rozhodně se nemusíte obávat, že si domů nastěhujete objemný stroj, který zabere mnoho místa. Udírny pro domácí použití jsou skladné, přesto dokážou zpracovat i přes 20 kilogramů masa. Navíc si v nich můžete upravit více druhů masa, a nejen jeho. Zkuste uzené ryby, sýry nebo i zeleninu. Jemné kousky pokrmů vonící sladkým kouřem vás nadchnou. Mezi populární značky udíren patří například Bradley nebo Borniak. Tyto udírny jsou na špičkové moderní technologické úrovni, manipulace s nimi je jednoduchá a zábavná. Mnoho specifických programů ovládání ještě více usnadní. Zvládne to každý, i děti, samozřejmě je ale dobré, když dohlíží rodič. Udírny jsou vyrobené v mnoha provedeních, lze si vybrat, zda chcete manuální či digitální typ. Udit můžete na kovových roštech nebo maso zavěsíte na háčky různého tvaru. Záleží na vás, co je pro vás komfortní a jaká forma uzení se nejlépe hodí na vybraný typ pokrmu.

Jak pracují domácí udírny

Nové technologie nám usnadňují život. Stačí naklikat program a vše zařídí šikovný stroj. To platí i o udírnách, na nichž si můžete nastavit uzení podle toho, co zrovna udíte. Pokud toužíte po uzení s dávkou romantiky a trochou té nostalgie, pořiďte si dřevěnou udírnu. Tak se to dělalo dříve. Sice budete muset maso častěji ochutnávat, ale ta atmosféra za to stojí. Krásně pomalu a studeným kouřem vyuzené maso chutná božsky, navíc pomalejší proces uzení váš domov ovoní typickou kouřovou vůní. V tomto případě procesu uzení pomáhá železné boční topeniště, které reguluje teplotu a tím se koriguje množství kouře. Jeho vůni a potažmo i odér ovlivní i použité dřevo. Sladká švestka, jemně kořeněný buk či olše. Využít lze i peletky nebo dřevěné štěpky. Teplotu uzení můžete ovládat na topeništi, v přívodním kouřovodu či na výstupním komínu. Maso pomalu uzené je skvělé, nebojte se přepálených kousků, které by vám nechutnaly.

Palivo vhodné do udíren

V tomto procesu přípravy pokrmů je podstatné i palivo, jak jsme naznačili. Chcete mít s obsluhou co nejméně práce? Komfortní pro vás budou udící štěpky. Rozmělněné dřevo, které není těžké, snadno se s nimi manipuluje, přesně se dávkují. Štěpky ovlivňují příznivě chuť masa, jejich závan jím prostupuje delší dobu. Kdo touží zavzpomínat na staré časy, když jeho rodiče či babičky přikládali do kamen, může zkusit brikety. Na trhu jich je asi 30, každé působí na proces a vůni uzení jinak. Oblíbené jsou třešeň, jabloň, klasiku představuje dub. Jestli chcete experimentovat, zkuste brikety s příchutí zázvoru. Závan přírody a lesa přivoláte mysliveckými udícími briketami.

Udírny – potřebné příslušenství

Výběr kvalitní udírny je základ. Rozmyslete si, kolik masa či jiných pokrmů budete zpracovávat. Jaký způsob ovládání vám vyhovuje. Určitě je důležité, jaký vzhled se vám líbí. K udírnám si poté pořiďte i příslušenství. Na čem budete udit? Rošty či háky byste měli mít po více kusech, hodí se vždy (například je můžete využít i k následnému grilování). Neztratí se digitální teploměr. Nejde o to, že byste nepoznali, jestli už je maso vyuzené, s teploměrem lze regulovat teplotu procesu. V této souvislosti musíme zmínit i generátory a ochlazovače kouře. Generátor totiž vytváří samotný kouř, který udí maso. Ochlazovač poté pomáhá korigovat sílu kouření dle toho, jestli chcete udit rychle nebo pomalu. Samozřejmě jako u vaření i zde platí, že pomalejší proces vytáhne z pokrmů to nejlepší a maso pak lépe chutná. Využijete i ventilátor pro vysoušení masa. Pro snazší manipulaci je vhodné pořídit si pojízdný stůl, aby se udírna lépe přemísťovala. A v neposlední řadě myslete na ochranu a pořiďte udírně ochranný vak, který ji ochrání v době, kdy ji nebudete využívat.

Vyplatí se domácí uzení?

Samozřejmě si položíte otázku, jestli vám udírna vyplatí. Běžné domácí udírny pořídíte už od 10 000 korun, dřevěné od 20 000 korun. Příslušenství stojí pár stovek. Kolik utratíte za uzeniny? Průměrný Čech prý asi 800 až 1000 korun měsíčně. Jak vidíte, investice se vám vrátí za rok. Ovšem musíte ještě myslet na velký bonus. Vyrobíte si sami jídlo zdravé, o němž budete vědět, co v něm skutečně je. Poctivé pokrmy přilákají nejen nos vaší rodiny, z uzení mohou být i příjemná setkání přátel a sousedů u vás na zahradě. Pokud máte prostor, uvažujte o nákupu udírny, která je velmi dobrou investicí.