6 nejbizarnějších jídel světové kuchyně

6 nejbizarnějších jídel světové kuchyně
Autor: eVisions Advertising
26. července 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jídlo je jedním ze základních zdrojů k přežití. Ovšem některá jídla nejsou zrovna tím, na čem byste si smlsli. Takové shnilé ryby, sýr s larvami nebo kachní embryo asi mnohé z vás na kulinářský požitek nenaláká. Jaká nejbizarnější jídla světové kuchyně skrývají?

Téměř v každé krajině naleznete jídlo, na které domorodci nedají dopustit, ale pro nás je tak bizarní, že už jen pohled na něj působí nevolnost. Ti otrlejší z vás si možná troufnou na cvrčky, žáby, brouky, ba dokonce na černé vejce z Číny. Evropský žaludek si však s mnoha nevšedními pokrmy neporadí, proto se před cestou do zemí s méně tradiční kuchyní jako je například Asie připravte a vybavte se léky na nevolnost a pro všechny případy i cestovním pojištěním, které vám pokryje finanční náklady na zdravotní ošetření i pobyt v nemocnici.

Casu Marzu ze Sardínie

Casu Marzu je typ ovčího sýra, kterým však zraje tak dlouho, že v něm najdete larvy mouchy sýrorodky. Ty pak napomáhají fermentaci sýru, avšak zůstanou v něm už navždy. Nebo alespoň do doby, než sýr sníte.

Japonský čtverzubec Fugu

Japonská kuchyně je velmi rozmanitá a často tu natrefíte na mnoho jídel, která byste jen stěží pozřeli. Takových tam díky bohaté zásobě ryb najdete opravdu hodně, přičemž jednou z nich je i čtverzubec Fugu, ryba, která vás při špatné přípravě může i zabít. Fugu totiž obsahuje vysoké množství jedu tetrodotoxinu, na který neexistuje žádný protijed. Připravovat tuto pochoutku tak můžou jen velmi zkušení kuchaři.

Filipínský Balut

Filipínskou pochoutku zvanou Balut asi průměrný Evropan tak snadno do úst nevezme, a i ti odvážnější se budou zdráhat. Jedná se totiž o vejce, nebo spíš o téměř vyvinuté embryo kachny či kuřete. Takovéto vajíčko se povaří ve vodě a následně se jí rovnou ze skořápky. V případě, že embryo má i po tepelné úpravě nožičky i peří, můžete na reklamaci rovnou zapomenout.

Smažený škorpion z Číny

V Kambodži vám naservírují smaženou tarantuli, v Číně pak škorpiona na špejli. Číňané totiž věří, že škorpion má léčivé účinky a v pouličních stáncích je tak najdete smažené i polité čokoládou.

Durian z jihovýchodní Asie

Durian je ovoce, jehož vůně, nebo spíše nesnesitelný zápach, předčí ledacos. Právě jeho zápach způsobil i to, že jeho přítomnost není povolená v taxi, pronajatých autech ani ve veřejné dopravě. Anthony Burgess se o jeho chuti vyjádřil jako o sladké malině v záchodě.

Indická kravská moč

Je známé, že krávy jsou v Indii posvátné. Není se čemu divit, jejich moč najdete v obchodech hned vedle mléka a jogurtů. Hinduisté totiž věří, že kravská moč má terapeutický účinek. Co je na tom pravdy můžete vyzkoušet sami.

Kterou pochoutku na svých potulkách světem vyzkoušíte jako první? Dá se říct, že pouliční trhy jsou plné bizarních jídel a nápojů takřka v každé zemi. Vždyť i u nás v Česku by také leckterý turista mohl říct, že taková zabijačková polévka nebo jitrnice jsou pro něj bizarním jídlem.