Víte, na co v Číně padne až 20 milionů stromů? Budete koukat!

12. února 2022 • 14:00

Olympiáda v Číně je v plném proudu a my se zaměříme na nejpoužívanější věc v Číně, čímž jsou hůlky. Kolik jednorázových hůlek za rok je schopný spotřebovat jeden člověk? Tímto enormním nárustem se zabývají už i nejvyšší představitelé Číny. Jenže, jak to vyřešili?

Jednorázové hůlky jsou v Číně silně zakořeněná tradice. Začalo se jimi jíst již před 5 tisíci lety, v dobách, kdy se jídlo vařilo ve velkých kotlích pro mnoho osob a ti, kdo byli nedočkaví a hladoví, si dřívky vybírali jídlo. Nejstarší hůlky poházejí z roku 1200 před Kristem z oblasti Che-nan a byly bronzové.

Autor: Czechteam.tv"

Spotřeba hůlek raketově roste a ročně se spotřebuje až 80 miliard párů! Také si říkáte, že je to velká spotřeba? Tímto problémem se začal zabývat i čínský parlament, kdy dokonce na jednorázové hůlky zavedl daň. Nicméně to na obrovském čísle nic nezměnilo a nadále je tato poptávka obrovská.

Jedním z řešení vlády byl dokonce návrh nabízet hostům kovové nože a vidličky, což je pro Číňany naprosto nemyslitelné. Hůlky se tedy do Číny dovážejí dál, a to například z Ameriky.

Na další zajímavosti ohledně místa, kde se konají letošní zimní olympijské hry, se podívejte v pořadu Víte, že na Czechteam.tv

Autor: Redakce