Vege maso: Lahůdka nejen pro vegetariány a vegany!

Vege maso: Lahůdka nejen pro vegetariány a vegany!
Autor: Pexels
8. srpna 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Vege maso, také známé jako rostlinné maso, je termín používaný pro různé produkty, které slouží jako náhrada tradičního masa. Již dávno ale nejde jen o nevábně vyhlížející sojový plátek bez chuti.

Potravinářský průmysl se v této oblasti velmi posunul a lidé dnes mají možnost vybrat si ze široké škály produktů, které v mnoha případech nejen podporují jejich zdraví, ale pomáhají chránit životní prostředí.

Ať jsou vaše důvody ke snižování spotřeby masa jakékoli, máme pro vás dobré zprávy: čeká na vás pestrý a chutný jídelníček!

Dosažitelná strava pro každého

Dříve panovalo přesvědčení, že zdravou stravu a vegetariánské či veganské produkty si za pár korun nekoupíte. To již dávno není pravdou.

Díky stále vyšší poptávce existuje na trhu mnoho variant vegetariánských a veganských produktů, a i zde samozřejmě dochází ke konkurenčnímu souboji. Dokud existovalo jen pár firem, které se tomuto způsobu zpracovávání věnovaly, byly ceny za tyto výrobky vysoké. V době velké konkurence však šly ceny výrazně níže, díky čemuž nakoupíte opravdu chutné produkty za pár korun.

Stejně jaké jiné potraviny, i vege masa se těší častým akčním nabídkám, proto můžete sledovat Kimbino letáky a nakupovat potraviny ve slevě. To umožňuje rozšíření jídelníčku opravdu komukoliv.

Kouzla s hráškovým proteinem

V posledních letech zaznamenalo velký boom vege maso z hráškového proteinu. A není se čemu divit, nabízí vysoký obsah bílkovin, nízký obsah nasycených tuků a žádný cholesterol. Díky technologii zpracování a vhodnému kořenění má vege maso s hráškovým proteinem podobnou chuť a texturu jako maso.

Je k dostání jako mleté maso, hamburgerové placky i jako kousky podobné kuřecímu masu. Seženete dokonce také veganské maso podobné tuňákovi nebo obalované řízky či nugetky. Snadno si s ním tedy připravíte pokrmy, které jsou k nerozeznání od masového originálu, a zároveň máte jistotu, že je váš pokrm bohatý na živiny.

Recept: Rychlá a jednoduchá omáčka na špagety s vege mletým masem

Na omáčku budete potřebovat:

  • mleté maso z hráškového proteinu
  • rajský protlak
  • cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • oregano
  • koření na mleté maso
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mleté maso vyklopte do misky. Přidejte k němu prolisovaný česnek, koření na mleté maso, sůl a pepř dle chuti. Pořádně promíchejte.
  2. Na pánvi začněte na oleji smažit nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte mleté maso a nechejte smažit. Jakmile bude opečené dozlatova, přidejte rajský protlak, oregano a případně další koření podle chuti.
  3. Pokud se vám bude omáčka zdát příliš hustá, můžete ji zředit vodou z uvařených těstovin.
  4. Podávejte se špagetami a sýrem parmazánového typu (klasické nebo veganské varianty).

Vege maso z luštěnin

K výrobě vege masa se nepoužívá pouze hrášek. Na trhu je nepřeberné množství alternativních vegetariánských a veganských produktů převážně z luštěnin. Jsou oblíbené především díky svému vysokému obsahu živin, navíc při správném dochucení a koření z nich vytvoříte opravdu chutné kulinářské pokrmy.

Mezi oblíbené luštěniny patří čočka ve všech svých barevných podobách, oblíbené jsou také fazole, sojové boby i cizrna, ze které se často připravují placky či kuličky, které možná znáte pod pojmem falafel. Ten je skvělou náhradou masa především v indických a arabských pokrmech.

Chutné sojové výrobky

Také produkty ze sóji se již dávno kvalitativně posunuly. Asi nejznámějším výrobkem ze sóji je tofu. Nejde přímo o variantu vege masa, je to ale zdroj bílkovin, který vegetariáni či vegani často vyhledávají. V čisté formě je spíše bez chuti, lze jej ale sehnat také v uzené variantě, s bylinkami i marinované v různých omáčkách.

Stejně tak se posunuly i kuchařské recepty, podle kterých si můžete křupavé, dobře ochucené tofu snadno připravit. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni, ale skvěle doplní i tradiční svíčkovou nebo kyselé zelí s knedlíkem.