Plnička klobás – nejlepší pomocník pro výrobu klobás

Plnička klobás – nejlepší pomocník pro výrobu klobás
Autor: Shutterstock
5. května 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Klobásy jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Dopřát si je můžete při různých příležitostech. Jsou skvělou volbou pro grilování či třeba pikniky, ale i jen tak na chuť. Domácí klobásy jsou přitom tím nejlepším zážitkem – pro výrobu se vyplatí investovat do kvalitní plničky klobás.

Typy plniček klobás

Plnička klobás umožňuje dávkování a plnění klobásové hmoty do střívek různých velikostí a délek. Existují různé typy těchto strojů. V základu je lze rozdělit na elektrické a manuální. Elektrické druhy jsou poháněny motorem a jsou velmi efektivní. Jde o ideální volbu pro větší várky klobás, navíc jsou velmi snadno ovladatelné.

Oproti tomu manuální plničky jsou výhodné spíše pro menší várky klobás. Nevyžadují elektřinu, takže je můžete používat v podstatě kdekoli a kdykoli. Nicméně jejich ovládání je trochu složitější, ale jsou také mnohem levnější než elektrická varianta.

Kromě toho můžete vybírat plničky i podle velikosti a kapacity. Uspokojí tak potřeby různých výrobců klobás – využít je lze jako profesionální nástroj pro výrobu klobás v průmyslovém měřítku, ale najít lze i modely, které jsou vhodné pro domácí výrobu.

Právě elektrické moderní modely jsou oblíbené ve větší výrobě, jelikož umožňují opravdu rychlé a efektivní plnění. Doma pak využijete spíše manuální plničky, které jsou zpravidla zcela dostačující.

Výhody vlastní výroby klobás

Výroba vlastních klobás má mnoho výhod. Můžete si vybrat kvalitní suroviny a přesné koření, které bude odpovídat vašim chuťovým preferencím. Kromě toho přesně víte, co jíte, a můžete se vyhnout konzervačním látkám a umělým přísadám. Navíc je výroba klobás zábavná a může být činností, kterou můžete sdílet s rodinou a přáteli. Mimo jiné, když vlastnoručně vyrobíte své vlastní klobásy, můžete být hrdí na to, že jste dosáhli něčeho velmi speciálního.

Při výrobě klobás je důležité dodržovat správnou technologii a postup. Základem je výběr kvalitního masa a koření. Vzhledem k tomu, že klobásy obsahují různé druhy masa, můžete si vytvořit vlastní unikátní recept a přidat speciální koření.

Jak používat plničku klobás

Použití plničky klobás není příliš složité, ale vyžaduje trochu cviku. Pokud používáte elektrické zařízení, stačí naplnit směs na klobásy do plnicí trubky a spustit motor. Jestliže používáte manuální stroj, je třeba ovládat kliku, která bude tlačit náplň do klobás. V každém případě je důležité mít správný poměr masa a koření a také správně nastavit tlak plničky.

Správná příprava

Před použitím plničky klobás je důležité ji pečlivě vyčistit. Pokud ji používáte poprvé, je dobré ji dobře umýt a nechat vyschnout před použitím. Poté si připravte masovou směs, kterou chcete použít k plnění klobás. Pak už stačí jen zkontrolovat, že je vše správě připojené a můžete začít plnit klobásy. Vždy je důležité udržovat konstantní tlak na plničce, aby klobásy měly stejnou tloušťku a nedošlo k chybám při plnění.

Jak udržovat plničku klobás v dobrém stavu

Pro udržení zařízení v dobrém stavu je důležité pravidelně ho čistit a dezinfikovat. Po každém použití je třeba plničku důkladně vyčistit a nechat vyschnout. Pokud ji neplánujete používat po delší dobu, je vhodné ji uchovávat v suchém a čistém prostředí. Většina plniček klobás je vybavena demontovatelnými díly, což usnadňuje čištění a údržbu. Co se týká materiálu, skvělou volbou je ušlechtilá ocel – má dlouhou životnost, umožňuje přitom snadnou údržbu a je bezpečná pro potraviny.

Výroba vlastních klobás může být velmi zábavná a zajímavá aktivita. S plničkou klobás je přitom výroba snadná a efektivní. Zkoušet můžete různé recepty, experimentovat a vyrobit si jedinečné klobásy.