Ušetřete a vyrobte si doma pochoutky z mléka. S našimi tipy hravě zvládnete sýry, jogurty i tvarohové mňamky
Mléčné výrobky obsahují nejen mnoho živin, ale také vitaminů a minerálních látek, které naše tělo potřebuje. Dopřejte si mléčné produkty tak trochu jinak. Přinášíme tipy, jak si pochutnat na domácím jogurtu, termixu i návod na výrobu mozzarelly či balkánu!
Kouzlete v kuchyni a připravte si domácí mléčné produkty, které báječně poslouží ke snídani i ke svačině! Nenechte se zmást, není to žádná věda. A hlavní výhodou je, že víte, co jíte.
Domácí jogurt
Zdravý, chutný a levný, to je domácí jogurt, který stojí za to vyzkoušet. V zahřátém mléce se rozmíchá lžíce bílého jogurtu a následným procesem v troubě dochází k mléčnému kvašení. Celá fermentace probíhá ještě po vyndání z trouby. Hotový jogurt můžete dochutit ovocem a domácí granolou.
Domácí pribináček
Zapomeňte na kupovaný „pribiňák“ a dopřejte si domácí pribináček, který zabere bezmála pár minut! K přípravě budete potřebovat jen tvaroh, smetanu, cukr a vanilku. Celé kouzlo spočívá ve správném šlehání.
Domácí čokoládový termix
Tvarohový dezert termix má dlouhou tradici v Čechách i na Slovensku a jeho popularita u dětí i dospělých rozhodně neklesá. V obchodech ho pořídíte hned v několika chuťových podobách. Naše domácí varianta čokoládového termixu s menším obsahem cukru vás zaručeně potěší.
Domácí lučina
Lučina je český, chutný sýr vyráběný z mléka a smetany. Můžete ji dochutit pažitkou nebo jinými bylinkami. Nejlépe si lučinu vychutnáte na čerstvém kváskovém chlebu. Pomocníkem je i při vaření nebo pečení cheesecaků.
Pivní sýr
Pokud jste ještě neochutnali pivní sýr, pak je načase ho vyzkoušet! Lahodná pomazánka z tvarohu a piva je dochucená špetkou chilli a sladkou paprikou. Pro ještě lepší výsledek podávejte pivní sýr ozdobený pórkem a pažitkou.
Domácí mozzarella
Suroviny:
- 2 l čerstvého nepasterizovaného mléka
- 1 lžička kyseliny citronové
- ½ lžičky syřidla (zakoupíte formou tablet či prášku)
Postup:
1. Ve studeném mléce rozpusťte 1 lžičku kyseliny citronové a zahřejte na teplotu 38 °C. Po odstranění z plotny přisypte půl lžičky syřidla. Zamíchejte a vyčkejte, dokud se od mléka neoddělí syrovátka. Takto ponechte několik minut.
2. Vše přelijte přes cedník nebo plátýnko a syrovátku prozatím uchovejte. Vznikající mozzarellu dejte do misky a v mikrovlnné troubě ji minutu zahřívejte.
3. Po vyndání z mikrovlnné trouby ji řádně propracujte stejným způsobem jako kynuté těsto.
4. Hotovou mozzarellu uchovejte v ledničce v roztoku, který připravíte spojením syrovátky, vody a lžičky soli.
Domácí balkánský sýr
Suroviny:
- 250 g tvrdého tvarohu
- 30 g soli
- 500 ml vody
Postup:
1. Nejprve vodu se solí nechte projít varem. Nechte vychladnout
2. Poté naskládejte tvaroh do uzavíratelné misky a přelijte ho svařenou vodou. Tvaroh by měl být v misce zcela ponořený.
3. Misku dejte do ledničky a nechte sýr odležet až 5 dní.