Ušetřete a vyrobte si doma pochoutky z mléka. S našimi tipy hravě zvládnete sýry, jogurty i tvarohové mňamky

9. února 2023 • 12:00

Mléčné výrobky obsahují nejen mnoho živin, ale také vitaminů a minerálních látek, které naše tělo potřebuje. Dopřejte si mléčné produkty tak trochu jinak. Přinášíme tipy, jak si pochutnat na domácím jogurtu, termixu i návod na výrobu mozzarelly či balkánu!

Kouzlete v kuchyni a připravte si domácí mléčné produkty, které báječně poslouží ke snídani i ke svačině! Nenechte se zmást, není to žádná věda. A hlavní výhodou je, že víte, co jíte.

Video se připravuje ...

Domácí jogurt

Zdravý, chutný a levný, to je domácí jogurt, který stojí za to vyzkoušet. V zahřátém mléce se rozmíchá lžíce bílého jogurtu a následným procesem v troubě dochází k mléčnému kvašení. Celá fermentace probíhá ještě po vyndání z trouby. Hotový jogurt můžete dochutit ovocem a domácí granolou.  

Konzumace bílého jogurtu se doporučuje alespoň jednou denně. Konzumace bílého jogurtu se doporučuje alespoň jednou denně. • Autor: iStock

Domácí pribináček

Zapomeňte na kupovaný „pribiňák“ a dopřejte si domácí pribináček, který zabere bezmála pár minut! K přípravě budete potřebovat jen tvaroh, smetanu, cukr a vanilku. Celé kouzlo spočívá ve správném šlehání.  

Zapomeňte na kupovaný pribináček a dopřejte si domácí, který zabere bezmála pár minut! Zapomeňte na kupovaný pribináček a dopřejte si domácí, který zabere bezmála pár minut! • Autor: istock

Domácí čokoládový termix

Tvarohový dezert termix má dlouhou tradici v Čechách i na Slovensku a jeho popularita u dětí i dospělých rozhodně neklesá. V obchodech ho pořídíte hned v několika chuťových podobách. Naše domácí varianta čokoládového termixu s menším obsahem cukru vás zaručeně potěší.  

Tvarohový dezert termix má dlouhou tradici v Čechách i na Slovensku a jeho popularita u dětí i dospělých rozhodně neklesá. Tvarohový dezert termix má dlouhou tradici v Čechách i na Slovensku a jeho popularita u dětí i dospělých rozhodně neklesá. • Autor: iStock

Domácí lučina

Lučina je český, chutný sýr vyráběný z mléka a smetany. Můžete ji dochutit pažitkou nebo jinými bylinkami. Nejlépe si lučinu vychutnáte na čerstvém kváskovém chlebu. Pomocníkem je i při vaření nebo pečení cheesecaků.  

S lučinou vykouzlíte parádní svačinu i večeři. S lučinou vykouzlíte parádní svačinu i večeři. • Autor: iStock

Pivní sýr

Pokud jste ještě neochutnali pivní sýr, pak je načase ho vyzkoušet! Lahodná pomazánka z tvarohu a piva je dochucená špetkou chilli a sladkou paprikou. Pro ještě lepší výsledek podávejte pivní sýr ozdobený pórkem a pažitkou.  

Pokud jste ještě neochutnali pivní sýr, pak je načase ho vyzkoušet! Pokud jste ještě neochutnali pivní sýr, pak je načase ho vyzkoušet! • Autor: F.O.O.D.

Domácí mozzarella

Suroviny:

  • 2 l čerstvého nepasterizovaného mléka
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • ½ lžičky syřidla (zakoupíte formou tablet či prášku)  

Postup:

1. Ve studeném mléce rozpusťte 1 lžičku kyseliny citronové a zahřejte na teplotu 38 °C. Po odstranění z plotny přisypte půl lžičky syřidla. Zamíchejte a vyčkejte, dokud se od mléka neoddělí syrovátka. Takto ponechte několik minut.

2. Vše přelijte přes cedník nebo plátýnko a syrovátku prozatím uchovejte. Vznikající mozzarellu dejte do misky a v mikrovlnné troubě ji minutu zahřívejte.

3. Po vyndání z mikrovlnné trouby ji řádně propracujte stejným způsobem jako kynuté těsto.

4. Hotovou mozzarellu uchovejte v ledničce v roztoku, který připravíte spojením syrovátky, vody a lžičky soli.  

Ušetřete a připravte si mozzarellu v pohodlí domova! Ušetřete a připravte si mozzarellu v pohodlí domova! • Autor: iStock

Domácí balkánský sýr

Suroviny:

  • 250 g tvrdého tvarohu
  • 30 g soli
  • 500 ml vody  

Postup:

1. Nejprve vodu se solí nechte projít varem. Nechte vychladnout

2. Poté naskládejte tvaroh do uzavíratelné misky a přelijte ho svařenou vodou. Tvaroh by měl být v misce zcela ponořený.

3. Misku dejte do ledničky a nechte sýr odležet až 5 dní.    

Na salát báječně poslouží skvělý domácí balkánský sýr! Na salát báječně poslouží skvělý domácí balkánský sýr! • Autor: iStock

Autor: TR