Tekuté zlato z kohoutku: Kvalita pitné vody v České republice je na nejvyšší možné úrovni

30. března 2022 • 00:00

Na čaj nebo na kávu klidně, ale jen tak si dát vodu z kohoutku samotnou? Proč ne! Kohoutková voda v České republice splňuje téměř stoprocentní hygienické a kvalitativní požadavky jako jedna ze šesti zemí Evropské unie. Řadí se tak mezi nejkvalitnější evropskou pitnou vodu. I přesto více než polovina Čechů stále kupuje balenou vodu.

Více než šedesát procent české populace pravidelně kupuje balené nápoje včetně těch slazených. Další utrácejí nemalé peníze za domácí filtrace na kohoutky, které mají vodu zbavit chloru, pesticidů a mechanických nečistot. Přitom vodárny používají takové technologie úpravy vody, které odpovídají kvalitě surové vody. Samotný chlor ve vodě v používaných koncentracích nijak zdravotně závadný není. Může pouze lehce zabarvit její chuť a pach.

I když je voda zlato, vyplatí se s ní šetřit a tím ušetřit. Jak na to, se dozvíte ve videu >>>

Kolují ale i další mýty o kohoutkové vodě. Například ten, že se kvalita pitné vody sleduje jen na výstupech z vodáren. První vzorky se však odebírají již na vstupu do úpravny vody, dále se kontroluje technologický proces, následně probíhá kontrola ve vodojemech a na vybraných místech u distributorů. Posledním místem, kde musí pitná voda splňovat požadavky kvality, je kohoutek u spotřebitele. Vzorky pitné vody určené k rozboru se tedy odebírají také z kohoutků v běžných domácnostech každoročním odběrem z náhodných míst.

Jsou to naopak balené vody, které představují větší riziko pro naše zdraví. Výrobce za ni ručí pouze během procesu výroby, ale jak s ní bude zacházeno během dopravy a skladování, již neovlivní. Pokud je vystavena přímému slunečnímu záření nebo není skladována v dostatečném chladu, pak je její kvalita výrazně ovlivněna až znehodnocena. Opakované nezávislé testy balených vod také odhalily výskyt mikroplastů, a to až v devadesáti procentech náhodných vzorků. Důvodem nákupu balených vod přitom bývá pouhý zvyk nebo nedostatečná informovanost o kvalitě kohoutkové vody.

Kvalita kohoutkové vody se navíc neustále zlepšuje. Čím dál častěji se do technologií pro úpravu vody zařazují další stupně filtrace přes granulované aktivní uhlí, díky němuž se z vody odstraňují i ty nepatrné škodlivé látky. Kontroluje se přes sto parametrů, které jsou mnohdy přísnější než pro vodu balenou.

Jak pomáhá obyčejná voda hubnout? Stačí dodržovat tři zásady >>>

Autor: AP, TR