Mlsání zdravě: Pochutnejte si bez výčitek!

Mlsání zdravě: Pochutnejte si bez výčitek!
Autor: Pixabay.com
19. února 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Honí vás mlsná a přemýšlíte, čím byste potěšili chuťové pohárky? Potěšte nejen je, ale i své tělo. Mlsat se dá i zdravě a není to nic složitého!

Chutě občas přijdou na každého z nás. Někdo má silnou vůli a dokáže odolat, někdo se často neudrží. Pokud patříte mezi ty, které nakonec chuť na něco sladkého udolá, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak mlsat zdravěji a bez přibývajících kil na váze.

Omezte nezdravé tuky

Tuky jsou pro lidské tělo důležité a měly by proto být nezbytnou součástí jídelníčku. Je však nutné rozlišovat tuky potřebné a tuky nezdravé. Orgánem, který se stará o zpracování tuků, je žlučník. Budete-li žlučník opakovaně přetěžovat, může dojít k jeho špatné funkci. V takovém případě se tuky ve vašem těle nebudou rozpouštět a vstřebávat. Při nesprávné funkci žlučníku je pacientům předepisována žlučníková dieta. Tento typ diety je však založen na principech, kterých by se měl držet i každý zdravý člověk.

Především jde o omezení tuků, kterého můžete docílit například změnou technologických postupů při vaření. Místo smažení a grilování připravujte pokrmy vařením, pečením a dušením. Vyhněte se tučným druhům masa, plísňovým sýrům a dochucovadlům, jako jsou kečupy, hořčice či různé omáčky. Uvidíte, že vám poděkuje nejen váš žlučník, ale celé tělo.

Vyměňte cukr za přírodní sladidla

Uděláte si odpolední kávu a přemýšlíte, čím byste si jí zpříjemnili – kdo by to neznal. Jednou za čas nějaký ten zákusek neuškodí, ale je možné je nahradit zdravější formou. Klasické koláče, dorty, buchty a podobné sladkosti jsou slazené rafinovaným cukrem. Zkuste cukr vyměnit za jiná alternativní sladila, jako jsou například přírodní sirupy. Kromě toho, že mají zdravější poměr sacharidů, obsahují jako bonus i nejrůznější vitamíny.

O tom, že přehnaná konzumace cukru zvyšuje zdravotní rizika, není pochyb. Díky osvětě, která konzumaci cukru v posledních letech provází, se stala populární například i tzv. Keto dieta, která je založená na omezení sacharidů a vykazuje velmi pozitivní výsledky při úbytku váhy a hubnutí. 

Ketonová dieta neboli “low carb” funguje na předpokladu, že se tělo dostává do stavu tzv. ketózy, kdy potřebnou energii čerpá z tuků. Určité množství sacharidů je pro tělo důležité, zejména pokud sportujete, nadměrná konzumace však může končit nemocemi, jako je cukrovka. Vyhněte se proto především rafinovaným cukrům. Kupujte pouze kvalitní sladidla a uvidíte, že vám vaše tělo poděkuje. Pokuste se najít zlatou střední cestu, kdy nebudete ohrožovat své zdraví přílišným množstvím cukru ani nedostatkem sacharidů.

Pokud patříte mezi milovníky sladkého a nezvládnete nebo nechcete sacharidy omezovat úplně, nahraďte je alespoň za zdravější formou sladidel. Nedělní buchta ke kávě bude stejně dobrá, když ji dosladíte například čekankovým sirupem. Velmi oblíbený je také rýžový sirup nebo javorový sirup. Zákusek si tak můžete dopřát i pokud držíte zmíněnou ketonovou dietu nebo jiný jídelníček na hubnutí. Měl by však být doslazen přírodními sladidly.

Péct se dá i bez lepku

Mezi lidmi koluje dezinformace, že “bez lepku se péct nedá, protože to nedrží pohromadě”. To je samozřejmě hloupost. Z bezlepkové mouky si naprosto běžně upečete chléb, buchtu, dort i jakékoliv jiné pečivo. Na začátku vás může překvapit, že bezlepkové pečivo hůře kyne a potřebuje více vody. Rychle ale zjistíte, že to chce jen trochu cviku a výsledek za to rozhodně stojí. Konzumace bezlepkových zákusků je totiž příjemnější, protože se po nich nebudete cítit “těžce”.

Tradiční pšeničnou mouku tak můžete nahradit bezlepkovou variantou bez obav, že by se vám pečení nepodařilo. Na výběr je spousta variant, každá mouka se ale nemusí hodit pro konkrétní typ pečení. Mezi bezlepkové mouky se řadí například mouka amarantová, jáhlová, karobová, kokosová, rýžová, mandlová, kukuřičná, tapioková, cizrnová a další.

Nemáte na pečení čas? Objednejte si krabičky

“Já ale nemám čas si pořád vařit nebo péct zdravá jídla.” Právě tahle věta patří mezi nejčastější výmluvy, ačkoliv zdravá strava nemusí být nic časově náročného. Pokud však patříte mezi ty, jejichž hobby pečení není, je tady řešení. Pokud si zákusek dopřejete jen občas, určitě se ve vašem městě nachází pekárna či cukrárna, která vyrábí bezlepkové či “cukrfree” výrobky. Až budete mít chuť na sladké, zaskočte si tam nebo si sladkosti objednejte.

Dalším řešením, především pro ty, kteří se nemají čas věnovat ani vaření, je krabičková dieta. Krabičkovou dietu využívají především zaneprázdnění lidé, kteří se chtějí stravovat zdravým způsobem, ale na každodenní přípravu jídel nemají prostor. Jedná se o službu, kterou si můžete objednat u různých firem. Každý den vám pak kurýr doveze pět krabiček s různými chody, které byste měli během dne sníst. 

Většina poskytovatelů těchto služeb nabízí i možnost zvolit si různé diety. Pokud máte alergie nebo jednoduše chcete podpořit své zdraví, můžete si zvolit mezi nabízenými druhy dietní stravy. A co je největším bonusem, krabičky obvykle obsahují i všemi milované dezerty, a to na zdravý způsob. Díky krabičkové dietě si tak pochutnáte nejen na dobrém a zdravém jídle, ale dopřejete si i to vytoužené mlsání.