Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem

9. prosince 2025 • 04:56

Málokdo by se vzdal klasického lineckého cukroví, které patří mezi nejznámější a také nejvíce oblíbené druhy. Zkuste jeho makovou obměnu, nebudete litovat. Máme pro vás podrobný návod, jak makové linecké připravit.

Mletý mák dodává lineckému cukroví příjemně plnou chuť i vůni. Část mletého máku můžete nahradit celým mákem. Cukroví pak bude křupavější. 

Klasické linecké si můžete upéct podle videa:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Makové linecké cukroví

Co budete potřebovat:

  • 120 g mletého máku
  • 240 g hladké špaldové mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • nastrouhanou kůru z půlky bio citronu
  • hladkou mouku na vál

Postup přípravy:

1. Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr a mletý mák. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, žloutek a citronovou kůru a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte nejméně na dvě hodiny do lednice. 

2. Odleželé těsto rozdělte na několik částí, každou ještě krátce propracujte rukama a rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm.

Z těsta vykrojte libovolné tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 8 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. 

Čím makové linecké slepit

Linecké cukroví s mákem si nejlépe rozumí s náplněmi, které zvýrazní jeho přirozenou jemnost. Skvělé jsou kyselejší marmelády, například rybízová nebo višňová. Výborně funguje i citronový krém (lemon curd) nebo švestková povidla s trochou rumu. 

Rum využijete i do těchto nepečených kuliček:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských webů, CNC

Zdroj: Mall TV, časopis F.O.O.D.

Autor: Zuzana Kučerová