Linecké cukroví trochu jinak: Zkuste vylepšenou verzi s mákem
Málokdo by se vzdal klasického lineckého cukroví, které patří mezi nejznámější a také nejvíce oblíbené druhy. Zkuste jeho makovou obměnu, nebudete litovat. Máme pro vás podrobný návod, jak makové linecké připravit.
Mletý mák dodává lineckému cukroví příjemně plnou chuť i vůni. Část mletého máku můžete nahradit celým mákem. Cukroví pak bude křupavější.
Klasické linecké si můžete upéct podle videa:
Zdroj: Recepty.cz
Makové linecké cukroví
Co budete potřebovat:
- 120 g mletého máku
- 240 g hladké špaldové mouky
- 120 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 žloutek
- nastrouhanou kůru z půlky bio citronu
- hladkou mouku na vál
Postup přípravy:
1. Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr a mletý mák. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, žloutek a citronovou kůru a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte nejméně na dvě hodiny do lednice.
2. Odleželé těsto rozdělte na několik částí, každou ještě krátce propracujte rukama a rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm.
Z těsta vykrojte libovolné tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 8 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.
Čím makové linecké slepit
Linecké cukroví s mákem si nejlépe rozumí s náplněmi, které zvýrazní jeho přirozenou jemnost. Skvělé jsou kyselejší marmelády, například rybízová nebo višňová. Výborně funguje i citronový krém (lemon curd) nebo švestková povidla s trochou rumu.
Rum využijete i do těchto nepečených kuliček:
Zdroj: Videoredakce ženských webů, CNC
Zdroj: Mall TV, časopis F.O.O.D.