Kapra nejenom na Vánoce!

Kapra nejenom na Vánoce!
. • Autor: Ministerstvo zemědělství
19. července 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Kapr jako součást štědrovečerní tabule je v Čechách natolik zažitá tradice, že je s tímto obdobím spjat podobně nerozlučně jako vánoční stromek nebo cukroví. Přestože je maso z kapra obecného tradičně spojováno také s obdobím podzimních výlovů rybníků, kaprovité ryby rozhodně nejsou rybí druh pouze na jednu sezonu.

Obecně méně známé je také to, že maso z kaprovitých ryb je velmi chutné a velmi kvalitní téměř po celý rok. A pro období letních odlovů to platí obzvláště – sladkovodní ryby mají totiž po celé jaro v rybnících přirozenou potravu, s příkrmy se začíná až v polovině června. Přirozená potrava je proto garantem vysoké kvality rybího masa a také jeho přirozené chutnosti.

. . • Autor: Ministerstvo zemědělství

Přípravě rybích pokrmů z kaprovitých ryb se proto nemusíme vyhýbat ani v období letních grilovaček – ba naopak, právě v tomto období seženete kvalitní kaprovitou rybu poměrně snadno. Kapr je navíc vhodný nejenom na gril, ale lze z něj připravit i lahodné studené pokrmy, ideální do horkého letního období. Jako u každé kvalitní suroviny je i zde velice důležitá úprava, kterou nesmíme podcenit. Maso z kapra si bezesporu zaslouží správné zacházení, a to od počátečního zpracování, uchování až po finální úpravu.

Kaprovitým rybám tradičně vévodí kapr obecný, ale v této skupině najdeme řadu dalších rybích druhů – z těch nejznámějších např. lín obecný, tolstolobik bílý nebo také amur bílý. Dva posledně jmenované druhy mohou mnohým znít poněkud exoticky, nicméně robustní a velmi chutný tolstolobik nabízí velmi široké kulinářské možnosti ve studené i teplé kuchyni, amur je zase běžně chovaným lokálním sladkovodním druhem, který na talíři překvapí lahodným bílým masem a delikátní chutí.

. . • Autor: Ministerstvo zemědělství

V případě, že se vám ho nepodaří koupit u běžných prodejců, zkuste se poohlédnout v lokálních rybářstvích nebo u sportovních rybářů. Poradí vám nejenom se správným výběrem, ale nabídnou skutečně kvalitní rybí maso.

Čeleď kaprovitých ryb má ale ještě jeden nadmíru pozitivní výživový benefit, a to vyšší obsah vitamínu D. Především kapr má ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami (např. lososem, štikozubcem, mořským vlkem, pražmou, treskou a dalšími) výrazně vyšší obsah tohoto vitamínu. Spolu s přihlédnutím ke značnému podílu omega 3 mastných kyselin můžeme o naší nejrozšířeněji hospodářsky chované rybě směle hovořit jako o nutričně a dietologicky zdraví prospěšné „regionální“ potravině, která by si jistě zasloužila mnohem větší pozornost v průběhu celého roku!

Nevíte-li, kde svého rybáře hledat, navštivte webové stránky projektu Ryba na talíř Ministerstva zemědělství. Naleznete zde detailní seznam místních rybářství, přehledně rozdělený podle jednotlivých regionů.

Text: Ministerstvo zemědělství, Rybářské sdružení ČR