Baví vás vaření? Dopřejte si adekvátní vybavení!

Baví vás vaření? Dopřejte si adekvátní vybavení!
Autor: Shutterstock
11. listopadu 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Rádi každý den po práci vaříte? Baví vás pro rodinu, blízké a kamarády neustále připravovat nějaké dobroty? Zařizujete si první kuchyň a přemýšlíte, co by v ní rozhodně nemělo chybět, aby vám to šlo pěkně od ruky, a ještě jste si ten čas strávený nad plotnou užili? Pořiďte si kvalitní vybavení a další nepostradatelné kuchyňské pomocníky a vařte jako šéfkuchař.

Kuchyň je srdcem každého domova

Kuchyň je místem, kde se připravují různé pokrmy a pohoštění, mnohdy bývá spojena s jídelnou, kde se rodina schází nad společným jídlem. Je to přeci krásný zvyk, sejít se aspoň jednou denně všichni pěkně u stolu, povyprávět si o tom, co jste celý den dělali a vychutnat si s láskou připravené jídlo.

Kdo kuchyň sám ještě nezařizoval, ten si nedovede představit, co všechno je třeba koupit. Nože, prkénka, hrnce, sporák, to vše bereme jako samozřejmost. Když ale kuchyň zařizujete od nuly, možná se u toho pořádně zapotíte. Abychom vám to trochu usnadnili, připravili jsme pro vás následující řádky, které vás navedou, co rozhodně potřebujete a bez čeho se, alespoň zatím, obejdete.

Co rozhodně nesmí v kuchyni chybět?

Nějaké ty hrnce, příbory a vařečky asi máte. Jaké další vychytávky do kuchyně jistě oceníte?

Základem jsou kvalitní nože a k nim prkénko

Autor: Shutterstock"

Bez nožů se v kuchyni rozhodně neobejdete. Nekupujte je ale bez rozmyslu, dobře si je vyberte. Pořiďte si kvalitní kuchyňské nože, které nebudou příliš lehké, ostří budou mít po celé čepeli a budou se vám dobře držet v ruce. Jaké nože oceníte?

  • Malý nůž na krájení drobností a loupání ovoce a zeleniny.
  • Dlouhý univerzální nůž
  • Dlouhý nůž s vroubkovaným ostřím na krájení pečiva.

Ke krájení surovin budete potřebovat také nějaké prkénko, ideálně s nižší tvrdostí (silikonové, plastové nebo dřevěné).

Náš tip: Kam nože uložit, aby byly vždy po ruce? Vsaďte buď na stojánek na nože, nebo magnetickou lištu.

Brousek a ocílka jsou nutností

V kuchyňské zásuvce by kromě příborů, vařeček, škrabky na brambory a dalšího náčiní neměl chybět ani brousek a ocílka, které prodlouží životnost nožů a postarají se o ostré nože.

Nejen milovníci těstovin potřebují cedník

Základní tepelnou úpravou je vaření jako takové, pak ale budete potřebovat vodu z potravin scedit bez toho, aby vám maso, brambory, těstoviny, luštěniny či zelenina opustily hrnec. Vhod tak přijdou dva cedníky. Jeden do dřezu a další na slévání.

Víte, že kromě těchto velkých cedníků oceníte třeba i malý cedníček, který využijete na zaprášení moukou, pocukrování buchty moučkovým cukrem nebo přecedění čaje?

Aspoň jednu pánvičku by měl mít každý

Kdo má doma málo prostoru na ukládání kuchyňských pomocníků, ten si klidně vystačí s jednou pánvičkou. Ideální je v takovém případě hlubší pánvička s nepřilnavým povrchem o průměru 26-28 cm, která je univerzální a připravíte na ní palačinky, steak, omáčku i nudle.

Ostatní si mohou pořídit několik velikostí pánviček, wok pánev, pánev na palačinky, lívance, zeleninu, grilovací pánev apod.

Šlehací metlička nesmí chybět

Koukáte na pořady, ve kterých vaří šéfkuchaři? Určitě jste si všimli, že mnohdy drží v ruce metličku, která má po obvodu spirálu. Ta je ideální na míchání jíšky, rozmíchání pudinkového prášku v mléce, připravíte s ní i skvělou zálivku na jogurt.

Kromě metličky oceníte jistě i naběračky na polévku a omáčku, lis na česnek, otvírák na konzervy a víno, struhadlo a další drobné pomocníky.

Pekáč a plech také přijde vhod

Autor: Shutterstock"

Chcete si občas upéct nějaký koláč, závin nebo buchtu? Pak se kromě mísy, vařečky a třeba i nějakého mixéru neobejdete bez plechu. Vhod přijde také vál a váleček. Milujete maso pečené v troubě? Potřebujete ještě pekáč.

Náš tip: Rádi svou rodinu a přátele překvapíte i nějakým tím dortem? Pak si kupte i dlouhý dortový nůž, který je fajn jak na rozkrojení korpusu, tak na jeho pomazání krémem nebo marmeládou.

Nádobí na servírování

Uvařit jídlo je jedna věc, servírovat ho druhá. Přeci na stůl nepostavíte hrnec s bramborami nebo těstovinami a pánvičku s masem. I stolování má nějaká pravidla. Mezi ně patří servírování na talíři, ideální je sada s několika velikostmi talířů (mělké, hluboké, dezertní) a třeba i mističkami na salát.

Náš tip: Nezapomeňte ani na hrnečky, skleničky a džbán nebo karafu.

Každý kuchař potřebuje zástěru

Autor: Shutterstock"

Co by to bylo za kuchaře, kdyby neměl zástěru? Abyste si připadali jako skutečný šéfkuchař, vsaďte rovnou na kuchařský rondon.