Vařte ekonomicky, efektivně a s co nejmenší spotřebou elektřiny

Vařte ekonomicky, efektivně a s co nejmenší spotřebou elektřiny
Autor: LightField Studios / Shutterstock.com
22. dubna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ať už vaříte, smažíte, pečete či jinak tepelně upravujete pokrmy s pomocí elektrického vařiče či trouby, vždy se dá na vašem přístupu a chování něco vylepšit. Jak během pobytu v kuchyni při přípravě jídla snížit spotřebu elektřiny na minimum? Podělíme se s vámi o několik praktických tipů.

Spolehlivý dodavatel elektřiny se vám vyplatí

Aby vaše vyúčtování za elektřinu vypadala stále stejně, vyžaduje to investici do toho správného poskytovatele. Stabilní dodavatel elektřiny vám zajistí neustálý přísun elektřiny a budete se na něj moci spolehnout za každých okolností. Neberte tedy to, ke komu se upíšete s odběrem elektřiny, na lehkou váhu. Z dlouhodobého hlediska se může jednat o rozhodující investici.

Jak se chovat v kuchyni ekonomicky a efektivně?

Kuchyň je místností, ve které je zbytečné topit. Pokud v ní pravidelně vaříte, pečete a jinak tepelně zpracováváte potraviny, ohřeje se tím také vzduch v kuchyni. Když už je řeč o tepelném zpracování potravin, používáte při vaření vždy pokličku? S její pomocí můžete ušetřit nemalé částky. Dále je také nutné kontrolovat, že velikost hrnce odpovídá velikosti plotýnky. Jsou to sice drobnosti, ale mohou vás ochránit před zbytečným vyhazováním peněz.

Víte, jak se starat o ledničku?

Spotřebičem, který může často zbytečně zvyšovat náklady na spotřebu elektřiny, je lednička. Pokud teplotu v ní nastavujete na méně než 4 °C, zvyšujete tím také její spotřebu. Lednice vyžaduje také pravidelnou péči, která spočívá v mytí interiéru i exteriéru. Zvýšenou pozornost věnujte zadní části vnitřní strany lednice a důkladně se zbavujte prachu i z její vnější zadní části v oblasti chladiče.

Vyvarujte se umisťování nezakrytých hrnců a talířů přímo do lednice a pečlivě je vždy obalte potravinou fólií nebo pokličkou. I jen malá změna týkající se toho, jak se chováte ke své lednici, může mít pro vás obrovské přínosy. Další tipy, díky kterým ušetříte za energie při vykonávání běžných činností v domácnosti, najdete na blogu ČEZu.

Při vaření musíte vidět na práci, ale stropní světlo je zbytečné

Samozřejmě že je při vaření nezbytné, abyste viděli do hrnců a na věci, které krájíte, ale k tomu přeci nepotřebujete velké stropní světlo. Malé světlo v lince, ideálně s LED žárovkami, vám bohatě postačí. Nepodceňujte při pobytu v kuchyni vhodné osvětlení a je-li to potřeba, pořiďte si malé světlo do linky, díky kterému uvidíte na pracovní plochu, ale nebudete zbytečně ozařovat celou kuchyň.

I malá změna návyků může mít velký dopad. Začněte pomalu a uvidíte, že spotřeba elektřiny začne postupně klesat. Přitom se nebudete nijak omezovat, pouze budete při vaření ekonomičtější, což vaše vaření ještě urychlí.