Grilujeme s Honzou Punčochářem: Jaké maso zvolit a co si myslí o letošní sérii MasterChef Česko?

13. září 2022 • 12:00

Přelom léta a podzimu slibuje ještě pěkné počasí, a tak by byla škoda sedět doma. Rozpalte gril a připravte si něco dobrého se známým českým šéfkuchařem.

U dobrého jídla je čas na povídání, a tak jsme od Honzy Punčocháře dostali pár šikovných grilovacích rad a také nám prozradil, co teď právě chystá.

Souboj na talíři: Forejt a Kašpárek přišli o šaty!

Video se připravuje ...

Myslíte, že umí Češi experimentovat při přípravě grilovaných jídel, nebo jsou spíš konzervativní a dávají přednost klasice?

Já myslím, že jsou spíše konzervativní. I když se pravděpodobně v každé rodině nějaký ten experiment objeví, zase se vrátí ke klasice – maso, nějaká ta marináda a hodit na gril. Ze zeleniny bych tipoval, že převládá cuketa a brambory, a často se jistě objevují i houby, tedy hlavně žampiony.

Která grilovaná jídla máte nejraději vy sám?

Mám rád krásná masa na grilu, miluju ryby a mořské plody, ale i zeleninu. Ani já nejsem velký experimentátor, i když mám gril, kde mohu dělat vše a plně mi nahradí venkovní troubu – peču tam chleba nebo buchty, což pak chutná opravdu lahodně. Menu na gril nicméně v posledních letech ovlivňují značně i moje děti. Dají si rády nejen dobře ugrilované maso, ale v oblibě mají i různé druhy klobásek na gril. Ty kupuji hotové, třeba řadu Grill Party v Bille, bílé jemně kořeněné, ve slanině nebo se sýrem.

Jakému typu grilu dáváte přednost?

Používám jedině gril na dřevěné uhlí, oválný s větší plochou pro grilování a s poklopem.

Které druhy ryb a jaké maso byste doporučil na grilování?

Běžně dostupné jsou mořský vlk a doráda. Na grilu se skvěle připravují v alobalu. Osobně mám opravdu rád pěkně prorostlé hovězí, třeba vysokou roštěnou, ale výborná na gril jsou třeba i hovězí žebra, která doporučuji připravovat šetrně metodou sous vide a pak jen dojet na grilu. Výborný je i králík, umím si ho představit na česneku a krásně zakouřeného grilem. Někdy mě baví i dušené maso na grilu, existují speciální hrnce právě přímo na gril.

Dáváte přednost masu naloženému v marinádě, nebo jste spíš jen pro sůl a pepř? A kdy je ta správná chvíle na osolení masa?

Určitě sůl, pepř, maximálně nějaká bylinka. Ale pozor, maso se má solit až těsně před koncem grilování nebo až při vytažení z grilu. Jediné, co stojí za to marinovat, je drůbež – maximálně pět hodin. Ryby, například losos, se může naložit na 15 minut do soli s cukrem, následně omýt, potřít olivovým olejem a nechat ugrilovat. Jinak pro ryby dlouhé marinování určitě nedoporučuji.

Jaké novinky chystáte teď na podzim ve své restauraci?

Chystáme houbové menu během celého září a pak už začne zvěřina, kterou mám moc rád, a myslím, že se na ni těší i naši hosté.

Na podzim se připravuje vysílání nové řady show MasterChef? V čem bylo jiné natáčení než předchozí ročníky a jak jste si ho užil?

Myslím, že situace s pandemií dost podpořila domácí vaření, musím tedy uznat, že bylo mnoho lidí opravdu dobře připraveno. Člověk si myslí, že už ho nic nepřekvapí, ale vždy vyvstanou situace, které jsou nové. Tentokrát máme znovu hodně zajímavé amatérské kuchaře a řekl bych, že budou vyvolávat silné emoce.

Který je váš oblíbenec? Který je váš oblíbenec? • Autor: Profimedia

Krkovice marinovaná v medvědím česneku s balzamikovým octem a olivovým olejem

Doba přípravy: 20 minut + marinování

Počet porcí: 4

Cena cca: 180 Kč

Suroviny:

  • 1 kg krkovice
  • 100 ml balzamikového octa 
  • sůl a pepř

Na pesto:

  • 50 g hladkolisté petrželky
  • 30 g tymiánu
  • 200 g medvědího česneku
  • 100 g piniových oříšků
  • 150 ml olivového oleje
  • 50 g parmazánu
Šťavnatá krkovička vás dostane Šťavnatá krkovička vás dostane • Autor: iStock

Postup:

Krkovici naporcujeme na čtyři steaky, osolíme, opepříme, dáme do mísy, zakápneme balzamikovým octem a necháme jeden den marinovat. Bylinky dáme do mixéru a společně s piniovými oříšky, olivovým olejem a parmazánem připravíme hladké pesto. Lžící decentně potřeme maso a necháme dalších 5 hodin marinovat. Maso opečeme krátce zprudka na rozpáleném grilu a pak ho necháme odpočinout. Potom ho znovu položíme na gril a necháme ho dopéct. Hotové steaky nakrájíme a zalijeme pestem. Jako příloha se hodí pečený brambor a lehký salát. 

Náš tip: Místo medvědího česneku můžete použít čerstvou bazalku.

Club sandwich s kuřecím masem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 180 Kč

Suroviny:

  • 12 plátků bílého toustového chleba
  • 70 g másla
  • 600 g kuřecích stehenních řízků
  • 100 g polníčku
  • 100 g rajčat
  • 1 cibule
  • 20 g ančoviček
  • 100 g majonézy
  • 50 g parmazánu
  • 4 vejce
  • 1 citron
  • sůl a pepř
Club sandwich patří mezi klasiku Club sandwich patří mezi klasiku • Autor: iStock

Postup:

Očištěné kuřecí maso osolíme a opepříme, zprudka ho opečeme na grilu a po upečení zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočívat. Toustový chléb opečeme na grilu a potřeme máslem. Na první plátek toustu dáme polníček, rajčata a na kolečka cibule. Vše zakápneme citronovou šťávou a osolíme. Přidáme druhý plátek toustu, potřeme ho majonézou a přidáme kuřecí maso, ančovičky a předem připravené volské oko. Zastrouhneme parmazánem a zaklopíme posledním plátkem toustu, ty pak zajistíme párátky a překrojíme.

Zajímá váš ještě víc receptů od Honzy Punčocháře? Nezapomeňte si koupit aktuální číslo Blesk Vaše recepty >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty
Video se připravuje ...
Autor: red, Olga Trešloá, Blesk Vaše recepty