Co nevíte o domácím chlebu

Co nevíte o domácím chlebu
Chleba • Autor: istockphoto.com
11. září 2017 • 00:00

Chleba je součástí našeho domova i kultury, často si ho kupujeme v obchodech nebo v pekařství, ale jak se takový chleba dá snadno upéct doma a jaké jsou jeho varianty?

Chléb vznikl asi 4000 let př. n. l. ve starověkém Egyptě. Od té doby vzniklo mnoho různých postupů přípravy a nespočet druhů, typů a modifikací. V minulosti díky němu vznikaly i zanikaly celé civilizace a i dnes je chléb základní potravinou téměř ve všech zemích světa. V obchodem můžeme zakoupit mnoho druhů chleba, ale nikdy není nad to zkusit si jeden upéct sami doma. Pro sebe, k nedělní snídani nebo prostě jen tak. Recepty ani postup nejsou složité, ale vyžadují určitou dávku trpělivosti a citu. Pokud se vám ale povede, bude výsledek stát rozhodně za to a na ten z obchodu už nebudete chtít ani pomyslet.
Chleba bramborový a podmáslový Chleba bramborový a podmáslový • Autor: F.O.O.D.

Nejdůležitější součástí každého bochníku je ale kvásek. Není snadné vypěstovat si ten svůj, ale když se vám to povede, máte vystaráno. Domácí kvásek vydrží "hybernovat" v lednici až deset dnů. Potom ho stačí jen promíchat s trochou vody a mouky a takzvaně ho "oživit" a můžete se opět pustit do pečení. Pokud si netroufáte na pěstování vlastního kvásku, můžete zkusit najít někoho, kdo se s vámi podělí. V Česku totiž již několik let funguje tzv. Kvásková mapa. Tu vytvořili foodblogeři společně s nadšenci pro domácí pečení a označuje místa, kde se s vámi o svůj kvásek rádi podělí a dají vám příjemnou výhodu do začátku, než se třeba naučíte vychovat ten svůj.

Bramborový chléb

 Bramborové těsto je alternativou klasického podmáslového chleba. Těsto můžeme zpracovat například i s bramborami. Chléb je potom hutnější a těžší, ale chuťově vynikající.

Chleba podmáslový Chleba podmáslový • Autor: F.O.O.D.

Podmáslový chléb

 Přidáním různých méně obvyklých surovin do těsta můžeme docílit zajímavých a chutných variant tradičního chleba. Podmáslový chléb se zadělává s přidáním čerstvého podmáslí a chléb má potom velmi jemnou a vláčnou strukturu.

Chleba Chleba • Autor: F.O.O.D.
Pokud jste bezpečně zvládli upéct chleba nebo jiné pečivo, zkuste si vyrobit domácí máslo!
Video se připravuje ...
Autor: F.O.O.D.