Chleba je součástí našeho domova i kultury, často si ho kupujeme v obchodech nebo v pekařství, ale jak se takový chleba dá snadno upéct doma a jaké jsou jeho varianty?
Chléb vznikl asi 4000 let př. n. l. ve starověkém Egyptě. Od té doby vzniklo mnoho různých postupů přípravy a nespočet druhů, typů a modifikací. V minulosti díky němu vznikaly i zanikaly celé civilizace a i dnes je chléb základní potravinou téměř ve všech zemích světa. V obchodem můžeme zakoupit mnoho druhů chleba, ale nikdy není nad to zkusit si jeden upéct sami doma. Pro sebe, k nedělní snídani nebo prostě jen tak. Recepty ani postup nejsou složité, ale vyžadují určitou dávku trpělivosti a citu. Pokud se vám ale povede, bude výsledek stát rozhodně za to a na ten z obchodu už nebudete chtít ani pomyslet.
Nejdůležitější součástí každého bochníku je ale kvásek. Není snadné vypěstovat si ten svůj, ale když se vám to povede, máte vystaráno. Domácí kvásek vydrží "hybernovat" v lednici až deset dnů. Potom ho stačí jen promíchat s trochou vody a mouky a takzvaně ho "oživit" a můžete se opět pustit do pečení. Pokud si netroufáte na pěstování vlastního kvásku, můžete zkusit najít někoho, kdo se s vámi podělí. V Česku totiž již několik let funguje tzv. Kvásková mapa. Tu vytvořili foodblogeři společně s nadšenci pro domácí pečení a označuje místa, kde se s vámi o svůj kvásek rádi podělí a dají vám příjemnou výhodu do začátku, než se třeba naučíte vychovat ten svůj.
Bramborové těsto je alternativou klasického podmáslového chleba. Těsto můžeme zpracovat například i s bramborami. Chléb je potom hutnější a těžší, ale chuťově vynikající.
Přidáním různých méně obvyklých surovin do těsta můžeme docílit zajímavých a chutných variant tradičního chleba. Podmáslový chléb se zadělává s přidáním čerstvého podmáslí a chléb má potom velmi jemnou a vláčnou strukturu.
Pokud jste bezpečně zvládli upéct chleba nebo jiné pečivo, zkuste si vyrobit domácí máslo!