Dorty jako malované: seznamte se s šikovnými triky pro vaše pečení

Dorty jako malované: seznamte se s šikovnými triky pro vaše pečení
Autor: Shutterstock
30. června 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nezáleží na tom, že právě nejste vyučení cukráři, nebo že formu na pečení vezmete do ruky jen jedenkrát do roka. S našimi triky se vám jakýkoliv dort vždycky perfektně povede. Nemusíte lpět na přehnané zdobnosti. Mnohem důležitější je chuť a správná textura.

Určitě už jste zažili oslavy, na nichž původně zamýšlený král celé slavnostní tabule (alias sváteční dort) po úvodním zakrojení zůstal nepovšimnutě stát mezi mnoha dalšími dobrotami.  Děje se to bohužel i u dortů svatebních. „Navrch huj a vespod...“ No, však víte. A co dělat, aby se vám to nestalo?

Chce to dobrý recept  

Vůbec nezáleží na tom, jestli ho najdete na internetu nebo v kuchařce své babičky. Chtějte prověřené těsto i krém, který zůstane vláčný, a přitom se nevpije do korpusu. Pokud si v tomto pohledu nevěříte, vsaďte při prvních pokusech klidně na krémy kupované, zpravidla založené na želatině. Zaručeně se povedou a poslouží vám jako skvělý odrazový můstek pro další stupeň vašich dortových experimentů.

Hlavně, aby to mělo formu...  

Pokud jsme vám předtím doporučovali postupy po babičce, tak u forem to rozhodně neplatí. Jsou-li ty vaše poškrábané, zprohýbané nebo jinak nevyhovující, bez váhání se jich zbavte. I kdybyste je vymazali sebelépe, stejně se v nich pravděpodobně piškot nebo jiné těsto na několika místech neomylně přilepí.

Neriskujte a pořiďte si je včas. Vybírat můžete z klasických kovových i moderních silikonových, jež vašim dortům, ale i dalším pečeným laskominám, vtisknou nevšední tvar. Upečenou květinu pak už stačí jen prokrojit, promazat krémem a dozdobit polevou a několika dekoracemi. Nic složitého, ale efektnost je zaručena. A motivů je samozřejmě k mání mnohem více.

Vyberte si ten svůj třeba u předních českých odborníků z Tescomy. A to navíc s šikovnou slevou díky https://buykers.com/cz/slevove-kody/tescoma.

Dort by neměl být vypouklý  

Tak se vám to často stává? Důvodem vašich obtíží je příliš vysoká teplota při pečení. Mnohem lepší je péci dort zvolna - a teprve v samém závěru teplotu trochu zvýšit, aby krásně zezlátl. U některých typů spotřebičů pomůže i položení dortu na nižší úroveň roštu, kde bývá teplota všeobecně o něco příznivější.

Jak dort rozříznout  

Určitě jste si všimli, že mistři cukráři na to mají profesionální pilku. Vy se však bez toho drahého náčiní obejdete. Úplně vám totiž postačí pevná nit. Nejdříve nožem lehce vyznačte řez po celém obvodu dortu, poté do něj nit vložte a nakonec lehce zatáhněte. Přesnější už to ani být nemůže.

Co si počít se spojováním pater  

Nejlepší jsou v tomto případě cukrářské kolíčky. Pokud je však nemáte, vystačíte si se špejlemi či párátky. Jednoduše s nimi korpus probodněte a zafixujte. Na závěr je zamaskujte dobrou polevou.

Jak na lesklou polevu  

Tak se vám stalo, že původně nádherně lesklá poleva na dortu během chladnutí nenávratně zmatněla? Ještě neházejte flintu do žita. Všechno lze zachránit. Máte-li doma olej ve spreji, jednoduše ji lehce postříkejte. Tutéž službu vám také prokáže čistý alkohol. Stačí s ním polevu velmi jemně potřít.

Když chcete jen jednoduché zdobení  

Netroufáte si na marcipánové květiny a těžké krémy vám také nic neříkají? Vezměte šablonu a vyrobte na polevě jedinečné vzory z cukru nebo kakaa. Trendem jsou také živé květiny nebo čerstvé ovoce, nakrájené na zdobné dílky.

Jak s dortem manipulovat  

A na závěr – jak už ozdobený dort přenést na tác, na němž ho budete servírovat? Pomozte si dlouhými kuchyňskými obracečkami. A pokud si ani tak nevěříte, jednoduše ho zdobte přímo na tácu. Není to tak těžké a polevu, která steče, snadno odstraníte vlhkou textilií, případně ji můžete pojmout jako součást celé kompozice.