Jak naporcovat kuře: Česká klasika s Aničkou

Video se připravuje ...
5. dubna 2018 • 14:12

Často kupujeme jen kuřecí prsa nebo stehna, protože je to rychlejší a jednodušší než koupit celé kuře a pak ho porcovat. Přitom je to škoda, protože naporcovat kuře není nic složitého, a člověk tak získá maso na řadu pokrmů. 

Naše babičky nevyhodily vůbec nic. Kosti se daly psům nebo roztloukly a zanesly slepicím, šlupky ze zeleniny a brambor schroupali králíci, mísa od těsta se také nechala zaschnout a pak se zbytky těsta vyškrábaly pro dobytek. 

Dnes jsme zvyklí kupovat jen určité kusy masa, zatímco dříve, když se zabili králík nebo kuře, využilo se do poslední mrtě. Není nic jednoduššího, než se naučit porcovat kuře a udělat si třeba řízky, čínu, vývar i rizoto. Pokud totiž koupíte kuře celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

Jak na porcování kuřete? 

1. Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly.

2. Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat.

3. Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundávejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní.

4. Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější. Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku.

Ještě stále netušíte? Mrkněte na video v úvodu článku, kde vám foodblogerka Anna Grosmanová ukáže, jak kuře jednoduše naporcovat. 

  Tady najdete další tipy, jak naporcovat drůbež