Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem, grilujte nebo jezte pro dobrou věc

17. června 2023 • 12:00

Červen je příslibem léta, dovolených a blížících se prázdnin a nabízí také spoustu zajímavých zážitků, k nimž patří i dobré jídlo a pití. Užijte si jeden z nejkrásnějších měsíců v roce plnými doušky. Inspirací vám mohou být dobroty, které stojí za ochutnání, designové kousky vhodné na venkovní stolování i místa a akce, kde se lze dobře najíst a napít.   

Prostřete si letně

Autor: pottenpannen.cz "

Na letním stole prostřeném pod širým nebem se bude krásně vyjímat nádobí z nové kolekce Junto Rose Quartz, která je uznáním jak polodrahokamu růženínu, tak i precizní řemeslné práci studia Rosenthal. Její název vychází ze španělského slova „junto“, které v překladu znamená „spolu“. Stejně jako jídlo spojuje lidi napříč různými kulturami, jsou i misky nebo šálky této sady z kameniny zhotoveny v nepravidelných tvarech, velikostech a provedeních, čímž symbolizují sounáležitost. 

K létu se ideálně hodí mojito, třeba to jahodové>>>

Video se připravuje ...

Okořeňte si grilování

Degustační sadu grilovacího koření zakoupíte na kralovstvichuti.cz za 595 Kč Degustační sadu grilovacího koření zakoupíte na kralovstvichuti.cz za 595 Kč • Autor: kralovstvichuti.cz

Patříte-li mezi grilovací nadšence, neobejdete se bez dobrého koření, například z rodinného kořenářství Království chuti, které nabízí celou degustační sadu. Skládá se z celkem 12 druhů kořenicích směsí v praktických kovových dózičkách s transparentním víčkem, díky nimž budete mít okamžitý přehled o zbývajícím množství koření. Sada obsahuje pikantní, kouřové i nepálivé grilovací koření, včetně směsi určené pro děti. 

Grilujte designově

Ohniště FireCone seženete na webu Esklo.cz za cenu 12 220 Kč Ohniště FireCone seženete na webu Esklo.cz za cenu 12 220 Kč • Autor: Esklo.cz

K letním večerům neodmyslitelně patří praskání dříví a uhlíků v grilech. Pokud máte rádi výjimečné věci, dopřejte si zážitek s designovými grily a ohništi dánské značky Eva Solo, v nichž se mísí řemeslná kvalita a nadčasový skandinávský design. Ohniště FireCone z nerezové a smaltované oceli nechává prostor plamenům, které lidstvo odjakživa fascinují. Gril FireSpot zase dokáže odolat všem rozmarům počasí, jeho promyšlené ohniště se dá díky úchytům na rošt rychle a snadno přeměnit na gril, a umí tak provonět zahradu či terasu skvělým jídlem. 

Zajděte si na letní brunch

Brunch v The Miners Brunch v The Miners • Autor: The Miners

Jestli si rádi vychutnáváte dobrou a klidně trochu pozdní snídani v příjemné kavárně, pak by vaší pozornosti nemělo uniknout nové brunchové menu oblíbené sítě kaváren The Miners, kde servírují nejen výběrovou kávu, ale odteď na vybraných pobočkách i vynikající brunche. Pochutnat si na nich můžete každý den do 13 hodin a z nabídky si vyberou milovníci sladkého i slaného, včetně veganů. 

Jezte a pijte podle Rytmu roku

Nástěnný průvodce Rytmus roku pořídíte za 399 Kč Nástěnný průvodce Rytmus roku pořídíte za 399 Kč • Autor: smartpress.cz

Pokud vás také nadchla kniha Rytmus roku od Hanky Zemanové, přejete si přenést její myšlenky do praxe a používat v kuchyni i domácí lékárně naše nejběžnější sezónní plody, lokální superpotraviny a léčivé byliny, pak by vám doma neměl chybět praktický nástěnný průvodce. Hanka Zemanová do něj vybrala ze své knihy to nejdůležitější, čím nás příroda každý měsíc vyživuje a léčí. Krásné fotografie a stručné texty vám připomenou pravý čas pro pití očistného čaje z kopřiv, pro ozdravení jater pomocí pampelišky, pro sběr šípků či lesních listů na čaj pro celou rodinu nebo například ideální dobu na posilu ledvin a životní energie pomocí spánku a vývarů. Průvodce seženete na  www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců. 

Vyrábějte bublinkovou vodu stylově a udržitelně

Výrobník SodaStream ART pořídíte za 3190 Kč Výrobník SodaStream ART pořídíte za 3190 Kč • Autor: SodaStream

Známý výrobce bublinek SodaStream přichází po 14 letech s úplně novým portfoliem výrobníků perlivé vody a spolu s nimi i s revoluční změnou v designu a uživatelském komfortu. Nové přístroje působí jako stylové doplňky do domácnosti, z barev u nich dominují černá, bílá a červená – tedy základní odstíny, které se lehce kombinují s jakýmkoli typem kuchyně a zařízením. Výrobník ART je opravdový mistrovský kousek. Tento dojem ještě umocňuje elegantní páka umístěná na boku přístroje, která nahrazuje tlačítka a přípravu perlivé vody mění na příjemný zážitek. Výrobník DUO umožňuje přípravu perlivé vody do skleněné karafy i znovu použitelné plastové lahve.

Zdravá sójovka

Sójová omáčka od Živiny stojí 169 Kč Sójová omáčka od Živiny stojí 169 Kč • Autor: Živina.cz

Máte rádi japonskou kuchyni a toužíte si doma připravit třeba sushi? Nebo dosolit asijské pokrmy? Česká značka Živina představuje novinku - přírodně fermentovanou japonskou sójovku, která obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Je přírodně fermentovaná, bez glutamátu a konzervačních látek a naopak bohatá na umami, která je typická svou slanou chutí. Sójovou omáčku můžete využít k dochucení asijských pokrmů, salátů, polévek nebo při přípravě sushi. A využijete ji i při grilování - na maso, ryby, zeleninu nebo tofu.

Vzhůru na vinice a do sklípků!

V červnu se koná spousta vinařských akcí, včetně ochutnávek přímo u vinařů V červnu se koná spousta vinařských akcí, včetně ochutnávek přímo u vinařů • Autor: iStock

Na Moravě je dobře, a ještě lépe s dobrým vínem. Od června se tu navíc koná mnoho akcí spojených s tímto oblíbeným mokem. Například letní otevřené sklepy, kdy můžete navštívit vinaře přímo v jejich sklepech a ochutnat vína, která vyrábějí. Malebné prostředí vinic a sklenku dobrého vína si můžete vychutnat na řadě míst i za poslechu živé hudby. A abyste toho stihli víc, klidně se vydejte mezi vinice na kole. Podrobný přehled všech červnových vinařských akcí najdete ZDE.

Pivo poteče na Náplavce

Pivní festival na Náplavce Pivní festival na Náplavce • Autor: pivonanaplavce.cz

Zkrátka nepřijdou v červnu ani milovníci piva. Oblíbený degustační festival zlatavého moku se letos koná 16. a 17. června na pražském Rašínově nábřeží a představí se na něm 55 minipivovarů z celé republiky, které do Prahy přivezou přes 13 tisíc litrů piva. K ochutnání budou jak tradiční české ležáky, tak všemožná svrchně kvašená piva a kromě pravidelných účastníků se představí i nové pivovary, například božídarský Červený Vlk, brněnský EFI či ostravský Medojed. Součástí festivalu budou samozřejmě stánky s dobrým jídlem, které se k pivu hodí. K ochutnání budou různé masové grilované pochutiny, belgické hranolky, burgery, balkánské speciality, řemeslná pizza, kvalitní české uzeniny, francouzské klobásky, burgundští šneci nebo sýrové koule. A kdyby na vás šlo spaní, probere vás kvalitní káva nebo bohatý kulturní program. 

Dobrovaření s Emmou Smetanou a Jordanem Hajem

Dobrovaření s Emmou Smetanou a Jordanem Hajem pod taktovkou Marka Fichtnera Dobrovaření s Emmou Smetanou a Jordanem Hajem pod taktovkou Marka Fichtnera • Autor: cervenyjelen.cz

V oblíbené pražské restauraci Červený Jelen už třetím rokem v rámci projektu Dobrojídlo pokračují v konání dobrých skutků. Tentokrát se ke zdejšímu týmu coby „dobroexternisté“ připojí Emma Smetana a Jordan Haj. Pod taktovkou šéfkuchaře Marka Fichtnera ve spojení s Pampas Market, prodejcem prémiového argentinského hovězího, uvaří skutečnou delikatesu: argentinskou hovězí maminhu připravovanou na ohni s estragonovým jusem, bramborovými rösti, smaženým bílým chřestem, mladou mrkví a pažitkovou majonézou. Na menu bude od 5. do 18. června. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace na projekt Malá Jóga, který zajišťuje lektory jógy pro onkologické pacienty.  

Do kavárny (nejen) na oběd

Síť kaváren Cross Cafe má novou obědovou nabídku Síť kaváren Cross Cafe má novou obědovou nabídku • Autor: crosscafe.cz

Kavárny CrossCafe rozšiřují oblíbený koncept Pořádný oběd, který je teď pestřejší a výhodnější. Takzvaná Nabídka dne kombinuje hlavní jídlo a malou polévku, varianta nazvaná Sestav si své menu nabízí třísložkový oběd, jehož obsah si každý vybere podle chuti, a navíc ušetří až 20 procent. Na jarním a letním menu je indická zeleninová korma s quinoa rýží, CrossBowl s trhaným hovězím a rýží, salát Caesar nebo různé druhy bagelů, focaccia a další čerstvé sendviče připravované přímo v kavárně. Nová je i nabídka domácích dezertů, v níž nechybí kokosový dort s mangem, višňový koláč s marcipánem, citronová tartaletka či mandlová panna cotta s ovocem, která je navíc bez laktózy a bez lepku. Osvěžit se v horkých dnech můžete ledovým latté nebo frappé, od poloviny června až do konce prázdnin určitě ochutnejte i melounovou vínoládu, což je vinný střik z bílého vína a perlivé vody, kterému dodávají šmrnc kousky melounu a melounový sirup. 

Vychutnejte si tapas pod širým nebem

The Bistro otevírá nové venkovní patio The Bistro otevírá nové venkovní patio • Autor: bistrolondynska.cz

Pražská Londýnská ulice mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru skrývá gastronomický klenot. Je jím The Bistro, zvenku nenápadný, ale o to unikátnější podnik, který letos otevírá venkovní patio plné květin a světla, a nabízí tak útulnou a klidnou oázu v rušném centru města. Další novinkou je gril, na kterém se budou připravovat jednotlivé suroviny tvořící následně tapas. Přijďte si v klidu a na vzduchu vychutnat grilovanou papriku či brambory v popelu dotažené k dokonalosti a podávané neotřelým způsobem. A k nim sklenku nebo dvě dobrého vína, jehož výběr je v bistru opravdu pozoruhodný.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK