3 tipy na lehké party pohoštění – sladké i slané recepty

3 tipy na lehké party pohoštění – sladké i slané recepty
Autor: pixabay
12. září 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Brambůrky, tyčinky, klobásky, chlebíčky, dorty, sladké krémy. A k tomu všemu víno a pivo po litrech. Večírky se se štíhlou linií běžně nekamarádí. Ale mohou! Stačí klasiku vyměnit za pár svěžích pokrmů. Zkoušeli jste někdy dietní tuňákovou pomazánku? A co využít recept na šopský salát?

Pohoštění na večírek nemusí být vždy těžké a tučné, aby se host po příchodu domů cítil jako balón. Na následujících řádcích čtenářům přinášíme 3 tipy na lehké pohoštění, které se hodí na posezení s přáteli u vína i na rodinné grilování.

Šopský salát – recept

Pro svou svěžest a lehkost je šopský salát oblíbený letní pokrm. Skládá se ze sezónních surovin, které mnozí z nás mají na zahradě ve skleníku, což jeho přípravu značně usnadňuje. Barvami nápadně připomíná vlajku Bulharska, země svého původu.

Šopský salát lze servírovat jako večeři, ať už k masu, nebo pouze s pečivem. Může ale být na stole jen tak k zakousnutí třeba místo jednohubek. Své o tom vědí Bulhaři, kteří si tzv. šopák s oblibou dopřávají při popíjení vodky nebo rakije.

Ingredience:

●      300 g rajčat

●      300 g červené papriky

●      1 salátová okurka

●      1 cibule

●      250 g sýra feta

●      1 – 2 lžíce olivového oleje

●      sůl, pepř

Příprava:

Tento šopský salát recept zabere dohromady asi 10 minut. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do velké mísy. Zakápneme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem a pečlivě promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr feta a můžeme podávat.

Autor: pixabay"

Pomazánka z tuňáka – recept

Chlebíčky nebo jednohubky nesmí chybět na žádném večírku. Křupavé pečivo s vychlazenou pomazánkou, ozdobené kouskem uzeniny, sýra, ovoce či zeleniny. Každý má svou oblíbenou kombinaci.

A právě chutná domácí pomazánka je u takového pohoštění základem úspěchu. Kdo chce vyzkoušet něco originálního, může místo česneku a bylinek sáhnout po tuňákovi. S light verzí sýra feta se jedná o skvělou volbu pro horké letní dny i pro dodržení diety.

Ingredience:

●      1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)

●      1 kelímek sýra Cottage

●      kopr

●      citronová šťáva

●      sůl, pepř

Příprava:

Tuňáka i se šťávou smícháme v misce se sýrem Cottage. Přidáme kopr a zakápneme trochou citronové šťávy, což pomazánce dodá příjemnou vůni. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Pomazánka z tuňáka se podává na čerstvém pečivu, můžeme posypat pažitkou.

Autor: pixabay"

Cuketový perník – recept

V létě, kdy je sezona cuket, člověku nezbývá, než ji cpát takřka do všeho – do těstovin, polévky, zeleninových placek, grilujeme ji jen tak k masu či sýru, zapékáme s bramborami. Čtenáři se mohou inspirovat na https://www.receptik.cz/. 

Hlavními chody ovšem její využití nekončí. Dělají se z ní také moučníky na plech, ve kterých její chuť není téměř znát. To jistě ocení každý, kdo v srpnu už cuketu po pravidelných přídělech nemůže ani cítit.

Ingredience:

●      2 hrnky nastrouhané cukety

●      2 hrnky polohrubé mouky

●      1 hrnek cukru

●      2 vejce

●      ½ hrnku oleje

●      1 lžíce kakaa

●      1 lžíce pikantní marmelády

●      1 lžička perníkového koření

●      1 lžička mleté skořice

●      1 kypřící prášek do perníku

Příprava:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké míse smícháme cuketu, mouku, cukr, vejce, olej, kypřící prášek do perníku a kakao. Nakonec pro pozvednutí chuti přidáme marmeládu, perníkové koření a skořici.

Mělo by vzniknout hladké těsto. To vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Zda je perník hotový, ověříme zapíchnutím špejle.

Moučníky na plech z cukety jsou výborné jen tak samotné. Komu by se však výsledek zdál příliš obyčejný, může perník potřít marmeládou nebo potřísnit čokoládovou polevou.