3 tipy na lehké party pohoštění – sladké i slané recepty

Brambůrky, tyčinky, klobásky, chlebíčky, dorty, sladké krémy. A k tomu všemu víno a pivo po litrech. Večírky se se štíhlou linií běžně nekamarádí. Ale mohou! Stačí klasiku vyměnit za pár svěžích pokrmů. Zkoušeli jste někdy dietní tuňákovou pomazánku? A co využít recept na šopský salát?
Pohoštění na večírek nemusí být vždy těžké a tučné, aby se host po příchodu domů cítil jako balón. Na následujících řádcích čtenářům přinášíme 3 tipy na lehké pohoštění, které se hodí na posezení s přáteli u vína i na rodinné grilování.
Šopský salát – recept
Pro svou svěžest a lehkost je šopský salát oblíbený letní pokrm. Skládá se ze sezónních surovin, které mnozí z nás mají na zahradě ve skleníku, což jeho přípravu značně usnadňuje. Barvami nápadně připomíná vlajku Bulharska, země svého původu.
Šopský salát lze servírovat jako večeři, ať už k masu, nebo pouze s pečivem. Může ale být na stole jen tak k zakousnutí třeba místo jednohubek. Své o tom vědí Bulhaři, kteří si tzv. šopák s oblibou dopřávají při popíjení vodky nebo rakije.
Ingredience:
● 300 g rajčat
● 300 g červené papriky
● 1 salátová okurka
● 1 cibule
● 250 g sýra feta
● 1 – 2 lžíce olivového oleje
● sůl, pepř
Příprava:
Tento šopský salát recept zabere dohromady asi 10 minut. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do velké mísy. Zakápneme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem a pečlivě promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr feta a můžeme podávat.
Pomazánka z tuňáka – recept
Chlebíčky nebo jednohubky nesmí chybět na žádném večírku. Křupavé pečivo s vychlazenou pomazánkou, ozdobené kouskem uzeniny, sýra, ovoce či zeleniny. Každý má svou oblíbenou kombinaci.
A právě chutná domácí pomazánka je u takového pohoštění základem úspěchu. Kdo chce vyzkoušet něco originálního, může místo česneku a bylinek sáhnout po tuňákovi. S light verzí sýra feta se jedná o skvělou volbu pro horké letní dny i pro dodržení diety.
Ingredience:
● 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)
● 1 kelímek sýra Cottage
● kopr
● citronová šťáva
● sůl, pepř
Příprava:
Tuňáka i se šťávou smícháme v misce se sýrem Cottage. Přidáme kopr a zakápneme trochou citronové šťávy, což pomazánce dodá příjemnou vůni. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Pomazánka z tuňáka se podává na čerstvém pečivu, můžeme posypat pažitkou.
Cuketový perník – recept
V létě, kdy je sezona cuket, člověku nezbývá, než ji cpát takřka do všeho – do těstovin, polévky, zeleninových placek, grilujeme ji jen tak k masu či sýru, zapékáme s bramborami. Čtenáři se mohou inspirovat na https://www.receptik.cz/.
Hlavními chody ovšem její využití nekončí. Dělají se z ní také moučníky na plech, ve kterých její chuť není téměř znát. To jistě ocení každý, kdo v srpnu už cuketu po pravidelných přídělech nemůže ani cítit.
Ingredience:
● 2 hrnky nastrouhané cukety
● 2 hrnky polohrubé mouky
● 1 hrnek cukru
● 2 vejce
● ½ hrnku oleje
● 1 lžíce kakaa
● 1 lžíce pikantní marmelády
● 1 lžička perníkového koření
● 1 lžička mleté skořice
● 1 kypřící prášek do perníku
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve velké míse smícháme cuketu, mouku, cukr, vejce, olej, kypřící prášek do perníku a kakao. Nakonec pro pozvednutí chuti přidáme marmeládu, perníkové koření a skořici.
Mělo by vzniknout hladké těsto. To vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut. Zda je perník hotový, ověříme zapíchnutím špejle.
Moučníky na plech z cukety jsou výborné jen tak samotné. Komu by se však výsledek zdál příliš obyčejný, může perník potřít marmeládou nebo potřísnit čokoládovou polevou.