Prostřeno! hostí známé tváře: Jak vaří ti, kteří se denně objevují na stránkách bulvárních časopisů?

23. ledna 2023 • 14:00

Oblíbený pořad Prostřeno! bude tentokrát opět velmi zajímavý a navíc speciální. Přinese chutné, exotické, netradiční a VIP recepty. A také spoustu zábavy, kterou si pro své hosty připraví tváře milované bulvárem – Richard Sacher, Sámer Issa, Jaro Smejkal, Marie Pojkarová a Monika Binias. Co dobrého připraví a jak se každý z nich popere s úkolem týdne, kterým je příprava receptu šokujících protichůdných chutí?

Video se připravuje ...

Pondělí: Spisovatel, novinář, zpěvák a astrolog Richard Sacher (48)

Richard Sacher Richard Sacher • Autor: FTV Prima

Richard vsadil na italsko-řecko-rumunské menu. Ne všechno se mu ale podařilo dochutit, navíc dojde k výměně názorů mezi ním a zpěvákem Jarem, který si z něj nemístně vystřelí. U stolu však nebylo jen drama, ale i legrace. Vyprávěly se historky hodné titulních stran bulvárů – zpěvačka Marie Pojkarová se svěřila s tím, jaké má tetování mezi prsy a že ji maminka porodila do záchodu.

Hlavní chod podle Richarda:

Orecchiette s kuřecím masem a brokolicí v parmazánové omáčce

Ingredience:

  • 500 g těstovin orecchiette (1 balení)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecích řízků 
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 300 g brokolice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1,5 l vody

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a odložíme stranou. Na větší pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájené kuřecí maso a dochutíme ho půlkou z uvedeného množství soli a mletého pepře, opékáme asi 15 minut. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek a opékáme ještě 5 minut, dokud maso nebude mít zlatohnědou barvu, pak ho dáme stranou. Na tu samou pánev přidáme máslo, smetanu, oregano a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a potom přidáme brokolici, částečně přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut, dokud brokolice nezměkne. Následně přidáme maso a parmazán, zbytek soli a mletého pepře. Na pánev přisypeme ke směsi uvařené těstoviny, promícháme a ještě teplé podáváme.

Úterý: Zpěvák a skladatel Sámer Issa (37)

Sámer Issa Sámer Issa • Autor: FTV Prima

Sámer už jednou před kamerami vařil, a dokonce se mu podařilo zvítězit. Sámer sází na syrskou kuchyni, která je mu nejbližší. Menu napsal dost fikaně, hosté vůbec nevěděli, co je čeká, když sliboval třeba Damašek nebo Arabskou noc. V kuchyni si Sámer poradil s nejednou překážkou, ale falafel byl nad jeho síly, což mu vůbec nevadilo, protože pro hosty připravil alternativní hlavní chod z toho, co zbylo z předkrmů.

Teplý předkrm podle Sámera:

Amtchky

Ingredience:

  • kuřecí špalíčky
  • mleté hovězí
  • grilovací koření
  • brambory
  • rajčata
  • cibule
  • petržel naťová
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory, cibuli a rajčata nahrubo nakrájíme na plech, polijeme olivovým olejem a pečeme do změknutí. Kuřecí špalíčky posypeme grilovacím kořením, pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Mleté maso smícháme s nasekanou petrželovou natí, opepříme a osolíme. Po důkladném promíchání vytvoříme šišky, které podlijeme vodou a vložíme do trouby.

Středa: Zpěvák, textař a majitel školy zpěvu Jaro Smejkal (31)

Jaro Smejkal Jaro Smejkal • Autor: FTV Prima

Jaro rád sportuje a netají se tím, že je výbušný, manuálně nezručný, ale i hodný a vtipný. Jaro hosty pozval do své rodné vísky a přivítal je v rodinném domě. Jaro se netají tím, že moc nevaří, a sám byl zvědavý, jak si s menu poradí. Sází na kalábrijskou kuchyni.

Dezert podle Jara:

Italský jablečný koláč s mascarpone

Ingredience:

  • ½ kostky rozpuštěného másla
  • 1 a ½ kypřicího prášku 
  • ½ hrnku granulovaného cukru
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku mléka 
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 3 jablka
  • 2 vejce

Postup:

Oloupeme jablka, polovinu nakrájíme na kostky, polovinu na plátky, obě varianty jablek zakapeme citronem. Důkladně vyšleháme cukr s vejci, přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Přimícháme jablka nakrájená na kostky. Formu vymažeme máslem, vlijeme směs a navrch položíme plátky jablek, které zasypeme třtinovým cukrem pro vytvoření krusty. Pečeme na 180 °C asi 50 minut.

Čtvrtek: zpěvačka Marie Pojkarová (67)

Marie Pojkarová Marie Pojkarová • Autor: FTV Prima

Autorka legendárního hitu Pejskové se koušou ze všeho nejraději hraje na kytaru a zpívá. A taky ráda vaří. Hosty pozvala do svého pražského bytu, který kvůli natáčení zvětšila o jednu místnost. Maruška vsadila na českou kuchyni a na její přípravu si přivedla pomocnici. V noci totiž spadla na ledu na hlavu a nebylo jí dobře. Navíc ji trochu potrápila porce hlavního chodu pro Sámera, který nejí vepřové.

Dezert podle Marie:

Sněhulák

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 280 g vařených brambor
  • 160 g dětské krupičky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 4 vejce

Postup:

Čtyři žloutky smícháme s moučkovým cukrem, poté přidáme vanilkový cukr. Promícháme a přidáme uvařené studené a najemno nastrouhané brambory. Dále přidáme dětskou krupičku, nastrouhanou citronovou kůru, zamícháme a nakonec přidáme ještě sníh z bílků. Vzniklé těsto vlijeme do dortové formy a pečeme dozlatova na 170 °C.

Pátek: Koučka Monika Binias (50)

Monika Binias Monika Binias • Autor: FTV Prima

Speciální týden se zakončil u milovnice pořadu Prostřeno! Moniky Binias. Ta je známá hned z několika televizních pořadů, přičemž po tom posledním, Štiky, se jí život otočil vzhůru nohama. Monika žije v Německu a je  manželkou hokejisty. Své hosty pozvala do bytu kamarádky a vsadila na oblíbené domácí recepty. Kromě variace předkrmů, chřestové polévky a panna cotty podávala tajný rodinný recept – kuře Maranello.

Hlavní chod podle Moniky:

Kuře Maranello

Ingredience:

  • 200 g kuřecího masa
  • 30 g nakládaných žampionů
  • 1 lžička medu
  • pár stonků mladé cibulky
  • 1 lžička kari
  • bílý pepř
  • sójová omáčka
  • olivový olej
  • česnek
  • krokety
  • sůl a pepř

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na větší kusy, přidáme sůl, pepř, olivový olej, česnek, bílé cibulky, žampiony, kari, sójovou omáčku a vše promícháme. Pokud možno necháme marinovat přes noc. Druhý den pečeme v troubě na 210 °C doměkka. Jako přílohu podáváme krokety, které jsme upekli v troubě.

 A kdo nakonec získá hlavní výhru 60 tisíc a další tisíce v divácké volbě? Napínavé to bude až do konce. Sledujte pořad Prostřeno! každý všední den od 17.50 na Primě!

Video se připravuje ...
Autor: red