Na co si dát pozor při nákupu kuchyňských židlí?

Na co si dát pozor při nákupu kuchyňských židlí?
Autor: ezidle.cz s.r.o.
13. října 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Židle jsou jedním ze základních prvků vybavení kuchyně. Jsou nepostradatelným kusem nábytku, který je zároveň multifunkční a také praktický. Proto musí být odolné a kvalitně vyrobené.I když je jejich dekorativní funkce méně důležitá než například v jídelně, je při výběru důležitá i estetika.

Židle, barová židle nebo lavice?  

Na začátku je nejlepší zvážit, zda je klasická kuchyňská židle ten pravý kus nábytku, který potřebujete. Existují k nim různé alternativy, včetně specifického nábytku speciálně navrženého do kuchyně. Patří sem stoličky, taburety, židle pro děti či barové židle. Do kuchyně můžete umístit i různé typy lavic - kdysi oblíbené, dnes spíše upadající v zapomnění.

Do kuchyně s vysokou pracovní deskou, ostrůvkem nebo barovým pultem se budou perfektně hodit barové židle nebo barové stoličky. Toto řešení skvěle poslouží v kuchyních, kde se soustředí většina společenského života obyvatel domu.

Autor: ezidle.cz s.r.o."

Do malých kuchyní budou lepší stohovatelné nebo skládací židle. Tento kousek nábytku lze také vybrat tak, aby ladil s designem ostatních místností. Díky tomu mohou být židle z kuchyně nepozorovaně umístěny ke stolu v jídelně.

Užitečné vlastnosti

Nejdůležitější je však pamatovat si, jakou funkci mají židle v kuchyni plnit. To do značné míry závisí na charakteru místnosti. Existuje několik různých způsobů, jak k tématu přistupovat.

Zaprvé z pohledu kuchyně samotné a jejích podmínek. Důležitým parametrem, který také hraje roli při výběru je velikost kuchyně. Ve velkých kuchyních můžete umístit stůl, kolem kterého dáte masivní židle jako v jídelně. Pokud je kuchyně malá, bude prostor, který zabere sedací nábytek, jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících výběr modelu.

V rodinných domech je kuchyně obvykle samostatnou místností, kterou lze zařídit izolovaně od zbytku domu. Situace se však razantně změní, pokud bude kuchyně propojena s obývacím pokojem či jídelnou nebo v případě kdy půjde o kuchyňský kout.

Hodně také záleží na tom, zda je kuchyně místem setkávání, práce, hraní her, zda splňuje funkci jídelny, obývacího pokoje či domácí pracovny, nebo zda slouží pouze k přípravě jídel. V prvním z těchto případů musí být židle pohodlnější, např. čalouněné, s vyššími opěradly atp. V druhém případě bude důležitější jejich funkčnost nebo dekorativnost.

Autor: ezidle.cz s.r.o."

A právě otázky praktičnosti jsou druhým důležitým bodem při výběru židlí. S kuchyní bývá spojena vyšší teplota a vlhkost. Navíc je důležité vše udržovat v čistotě. Proto klademe větší důraz na typ a kvalitu židle.

Stejně tak je důležité vybrat správný materiál, nejlépe voděodolný, který se snadno čistí, jako je například ekokůže. V kuchyni s vysoko položenými police může být stabilita jedním z hlavních faktorů židlí  – pak se na ně můžete bez obav postavit při sahání na vyšší police.

Za třetí,  jsou to problémy s uspořádáním. Židle musí dobře ladit se stylem interiéru. Důležité jsou zde i otázky materiálu.

Kovové židle a plastové židle vykazují inovativnější přístup, typický například pro industriální nebo designové interiéry. Univerzální jsou například dřevěné židle, které budou vypadat skvěle jak ve skandinávském,tak v klasickém ale i moderním interiéru.

Nákup kuchyňských židlí

Z různých důvodů je nejlepší kupovat židle společně se stolem. Ne vždy se to ale podaří a né vždy je to ta nejlepší a žádoucí varianta. Je důležité dbát na rozměry židle, především také na její výšku, šířku a hloubku.

Židle do kuchyně se vyplatí nakupovat nejen v kamenných prodejnách, ale i v internetových obchodech. Při nákupu naživo je snazší posoudit kvalitu židle. Můžete si je vyzkoušet a také si nechat odborně poradit od prodejce. Někteří lidé oceňují osobní kontakt více než jiné formy komunikace.