Stylové kuchyňské linky? Dřevo i efektní kontrastní skříňky

Stylové kuchyňské linky? Dřevo i efektní kontrastní skříňky
Autor: favi.cz
29. srpna 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Vybíráte kuchyňskou linku nebo měníte obklady za sporákem? Pak byste měli vědět, jaké materiály a barvy už prošly. A se kterými bude vaše kuchyň vonět novotou, co se trendů týče! Připravte se na barevnou divočinu, příliv dřeva i kuchyň bez horních skříněk. Představujeme stylové kuchyňské linky letošního roku.

1. Syté barvy

Slávě celobílých kuchyní odzvonilo. Letošní kuchyňské trendy se nesou ve znamení intenzivních barev, světlých i tmavých. „Představte si záplavu sytých barevných odstínů, jako je tmavě zelená, černá a modrá, skříňky v odstínu merlot i osobité pracovní desky z krásně žilnatého mramoru,“ řekla časopisu Forbes interiérová designérka Francesca Grace. Menší prostory si uchovají vzdušnost se světlejšími pastelovými odstíny. V čele s „barbie růžovou“.

2. Kontrast mezi horními a spodními skříňkami

Kuchyň, kterou vybírala osobnost – to je ta, kde horní řada skříněk kontrastuje se spodní sestavou. Ať už vsadíte na nesmrtelnou černo-bílou kombinaci nebo mix zemitých a pestrých barev, budete ohromeni s každou návštěvou kuchyně.

3. Hnědé dřevo. Značka: všude

Představte si celodřevěnou hnědou kuchyňskou linku. Myslíte na svou babičku? Zpátky do současnosti – kuchyně zaplavené dřevem ve světě sklízí úspěch. Od revírů našich předchůdkyň se liší jednoduchými pracovními deskami a minimem věcí na nich. Moderní punc jednoduše dodáte i moderními kovovými úchytkami v barvě mědi či starožitného zlata.

4. Tiché obklady

Zapomeňte na „divočinu“ nad sporákem. Pestré vzory střídají decentní obklady, které nedělají vizuální chaos. Kámen dodá kuchyni příjemný naturální vzhled. Lakované bílé kachličky zase čistotu a lesk. Koktejl materiálů.

S novým trendem poněkud zastarává sousloví „kuchyňská sestava“. Na scénu totiž přichází nové umění – žonglování s materiály. Nechť jsou horní skříňky metalické a spodní třeba dřevěné. Důležitá je finální sladěnost. Společný jmenovatel zajistíte různým texturám a barvám jednoduše – stejnými úchytkami či jednolitou pracovní deskou.

5. Ó, nestárnoucí mramore!

Svět ho miluje a milovat bude zřejmě nadosmrti.  Mramor se opět vrací na scénu (a kdo ví, zdali vůbec někdy odešel). Letos udeří v plné síle – pěkně žilnatý a barevný. Představte si třeba temně zelený mramor s narůžovělými měděnými doplňky. Podmanivá kombinace. „Přírodní mramory byly vždycky základem kuchyňského designu, protože nabízí nejen skutečný dotek luxusu a nadčasový půvab, ale jsou také odolné a snadno se udržují,“ osvětluje jeho popularitu Claire O'Brien, šéfka designu ve společnosti Splashback.co.uk.

6. Horní skříňky pryč

Kuchyň bez horní řady skříněk? Jen si představte, kolik světla a vzduchu to do kuchyně přinese. Masivní kusy nábytku patří na zem, výškám náleží prostor a vzdušnost. Alespoň podle těch, kdo udávají interiérové trendy. Suché potraviny a vše, co v kuchyni dělá vizuální chaos, schovejte za dvířka. Nejhezčí a na údržbu nejméně náročné předměty naaranžujte do otevřených regálů. Ať už to bude kávovar, měděné pánve či dózy plné barevných textur.

7. Hřejivost o kus vedle

Pro hřejivé objetí si většinou chodíme vedle, do obývacího pokoje. S letošními trendy si ale odpočineme i tam, kde by to člověk nečekal. Z moderních kuchyní sálá útulnost, a to ani nemusí z trouby vonět koláč. Může za to použití hřejivých materiálů, textur a barev. Studené bílé povrchy nahrazuje teplé hnědé dřevo. Ostré rohy se změkčují. Chladný lesk střídá měkký mat. Zkuste tyhle rošády taky. A přijměte pozvání do náruče útulné moderní kuchyně.