Nanotechnologie nejen v kuchyni. Jak dokáže pomoct ve vaší domácnosti?

Nanotechnologie nejen v kuchyni. Jak dokáže pomoct ve vaší domácnosti?
Autor: archiv
18. března 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nanotechnologie, to nejsou jen stroje.  Jde rovněž o oblast vědy, která se naučila cíleně manipulovat s atomy tak, aby vznikly nové materiály a látky s netradičními vlastnostmi. Ze všech odvětví nanotechnologií se dodneška nejdál dostala chemická nanotechnologie. A právě ta se stala osvědčeným pomocníkem v nejedné domácnosti.

Tou se zabývá i německá firma NanoConcept, která již zdaleka nanotechnologie pouze nezkoumá na vědecké bázi, ale přišla již s mnoha produkty, které nám pomáhají v oblastech, v nichž jiné běžné prostředky nestačí a kde je běžná chemie neekologickou.

Velkou výhodou nanotechnologie je, že působí na molekulární úrovni. Špína, která nám z linky, dřezu, sporáku či nádobí nešla vyčistit ani drátěnkou, díky ní pouští bez větší námahy. Proti proudu času se vydáte i v babiččině kuchyni. Už se nebudete strachovat o gauč, když si na něj děti vezmou jídlo, nebo kdyby na něj návštěva vylila kávu či víno. Nanotechnologie totiž mění vlastnosti povrchů. Místo toho, aby se kapky vody usadily na povrchu dlaždiček, stečou po něm. Podobně se nic nevsákne do textilu. S použitím těchto prostředků v kuchyni a celé domácnosti riskujete pouze to, že už nebudete chtít jiné.

Autor: IMPRE CZ s.r.o."

Čisticí nano houbička rozhodně patří nejen do kuchyně

Bez další chemie i abrazivních prostředků vyčistíte s nano houbičkou to, co jinak vyčistit téměř nejde. A v kuchyni těchto míst a věcí najdete spousty. Třeba popisy od lihových fixů na víčkách od zavařenin. Ale nejen tam. Nano houbičky perfektně vyčistí kachličky, sporák i dlažbu. Když je vezmete ven z kuchyně, pomohou s mytím stolů, židlí, kovu, asfaltu, graffiti i dehtových skvrn. Přitom houbičku stačí pouze navlhčit vodou.

Autor: IMPRE CZ s.r.o."

Nano impregnace ochrání kámen, dlažbu, obklady, cihly i další porézní materiály

Použili jste v kuchyni přírodní obklady, cihly, moderní betonové stěrky, či kámen? Naimpregnujte je nano impregnací na beton a kámen. Díky tomu získají i tyto jinak velice citlivé materiály extrémně odolné vlastnosti proti kapalinám. Odolají skvrnám od kávy, červeného vína, kečupu a samozřejmě i od mastnoty. Opět navíc do domácnosti získáte univerzálního pomocníka. Podobně jím lze ošetřit i další materiály v interiéru, ale i v exteriéru. Mimo jiné má nano impregnace na beton a kámen rovněž antibakteriální vlastnosti. Zabránit umí vzniku plísní, růstu hub, mechu i lišejníku.

Autor: IMPRE CZ s.r.o."

A kde jinde se také nanotechnologie osvědčila?

Nanoimpregnace dodává textilu i kůži odolnost proti vodě a špíně

Zklamaly vás běžné impregnace na boty a kůži? Případně impregnace na textil? Nano impregnace nabízí delší trvanlivost a je ekologická. Na běžném textilu vydrží dokonce až pět praní a současně zvládne i sušení v sušičce prádla. V kuchyni ji zkuste třeba na ubrusy. Už nebudete muset používat jenom nehezké teflonové nebo PVC ubrusy. Nano impregnace na textil a kůži zabrání, aby se špína do ubrusu vsákla. Ochráníte takto i bílý ubrus před vylitým červeným vínem. Nebo sedačku před nehodami spojenými s kulinářskými seancemi v obývacím pokoji. A tím stejným prostředkem naimpregnujete i vaše sportovní a outdoor oblečení, boty a kabelky. Budou odolné vůči vodě i špíně, ale nepřestanou dýchat. Stále zůstanou prodyšnými, nezatuchnou a nezplesniví.

Nano fasádní barva se umí sama vyčistit

Nakonec vám představím ještě jeden skvělý produkt. Nano fasádní barvu se samočisticím účinkem. Pěstujete si na okně a v závěsných květináčích na fasádě bylinky, ovoce a zeleninu pro kuchyni? A odnáší to pravidelně vaše fasáda? Toto je jen jeden z příkladů, kdy se oplatí vsadit na fasádní barvu budoucnosti. Německá fasádní barva NanoConcept® Fassaden Fit se samočisticím účinkem svými vlastnostmi doslova válcuje trh s jinými fasádními barvami. Je dokonale paropropustná, odolná proti odlupování, silně hydrofobní (odpuzuje vodu a zabraňuje vzniku vlhkosti) a současně přispívá k lepším izolačním vlastnostem pláště domu.