Chuť a vyváženost jídla mají jít ruku v ruce! Jak na to?

Chuť a vyváženost jídla mají jít ruku v ruce! Jak na to?
Autor: istock
27. května 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jídlo a jeho příprava má být radost a přinést nám požitek i užitek. Chuť je základ, ale nemělo by se zůstávat jen u ní. Zaměřte se na to, jak kvalitní potraviny co nejšetrněji zpracovat a zkombinovat, abychom dosáhli jak vyváženosti chuti, tak optimálních nutričních hodnot. Jak na to? O praktické tipy se s námi podělila nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Minimální povědomí o poměru živin

Organismus potřebuje mít v pokrmech zastoupeny všechny základní makroživiny, tedy bílkoviny (20-30 %), kvalitní sacharidy (50-65 %) i tuky (20-30 %). Jen tak získáme dostatek vitamínů, minerálních látek a vlákniny. V případě, že se snažíte vařit pokrmy, ze kterých naberete svalovou hmotu, navyšte obsah bílkovin na úkor sacharidů v rámci doporučených rozpětí. Přijde-li vám to složité a nevíte, jak se v živinách zorientovat, můžete krabičkové stravovací programy, které připravují profi nutriční a kuchařské týmy. Získáte tak inspiraci a povědomí o složení pokrmů.

Využijte pestrosti vstupních surovin

Čerstvé a kvalitní vstupní suroviny jsou základ. Rozhlédněte se po zahradě, nebo farmářích. Neustrňte v zajetých kolejích a nepoužívejte stále stejné potraviny. Vždyť je tolik chutí, vůní a jejich kombinací, které vás nadchnou a přinesou do jídelníčku i žádoucí pestrost živin. Už jste vyzkoušeli teff, bulgur, špaldu, quinou, cizrnu, zeleninové gnocchi? Odhoďte předsudky a vrhněte se na přípravu pokrmů dle východoasijské kuchyně, která je bohatá na zeleninu, ta středomořská vás zase naučí pracovat s rybami a dary moře. Originální suroviny dnes již bez problémů seženete a prostřednictvím jídel tak můžete procestovat doslova celý svět.

I úprava jídla rozhoduje

Necitlivá úprava může zbytečně kvalitní suroviny a živiny znehodnotit. Čím kratší a šetrnější kuchyňská úprava, tím zachováte benefity pokrmu a prospějete svému zdraví. Dlouhé vaření či smažení při vysokých teplotách je out. Vybavte si blanšírovou zeleninu. Zachovává si křupavost, barvu i vitamíny. Dokonalý vývar plné chuti vzniká díky táhlému vaření při nižší teplotě. Už jste slyšeli o sous-vide? Pokrmy se připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Hovězí maso je díky němu fantasticky jemné a šťavnaté. A co takové grilování? Věřili byste, že se počítá mezi vhodné úpravy? Jen je nutné zabránit odkapávání tuku a šťáv do ohně kvůli karcinogenům a negrilovat zbytečně do tmavé barvy.

Více na www.zdravestravovani.cz.