Tradiční chorvatská jídla, která ochutnat na dovolené

Tradiční chorvatská jídla, která ochutnat na dovolené
Autor: meguPhotography/stock.adobe.com
23. srpna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Dovolená u moře nabízí příjemný relax. Ale kromě slunění se na pláži na vás čekají i jiné zážitky. Každá země má svá specifická jídla, mnohdy se liší i v rámci jednotlivých regionů. Na chorvatském pobřeží nechybí mořské plody, ve vnitrozemí jsou ale jídla trochu jiná.

Poznávání chorvatské kuchyně

All inclusive dovolená má své výhody. Ale do Chorvatska můžete snadno vyrazit po vlastní ose a užít si dovolenou dle svých představ. Vyberte si jako ubytování v Chorvatsku apartmán – budete mít své soukromí, a přitom spoustu příležitostí vyrazit za chorvatskou kuchyní a objevovat tak něco nového. Čeká vás spousta skvělých jídel, která stojí za to.

Sépiové rizoto

Crni rižot by se dalo přeložit jako černé rizoto. Hlavním znakem tohoto jídla je tedy černá rýže – používá se ale klasická bílá rýže. Barvu pokrmu dodává černé barvivo ze sépií. Na talíři tak zaujme již na první pohled. Vyniká jemnou příchutí mořských plodů, kromě inkoustu se přidává i samotná sépie a mnohdy i další mořské plody.

Buzara

Pojem buzara dříve označoval velký kotel, ve kterém rybáři připravovali čerstvé úlovky z moře. V dnešní době jde o označení jednoduchého, avšak skvělého pokrmu – jde v podstatě o dušené maso, nejčastěji se používají mušle a krevety. Připravují se na bílém víně, skvělou chuť dodává česnek a bylinky.

Peka

I u tohoto pokrmu název označuje spíše způsob přípravy. Peka je totiž speciální poklop, pod kterým se ve velké míse vaří maso. Jídlo tak může mít mnoho podob – záleží na tom, jaké druhy masa a zeleniny se používají. Často se používají brambory, hovězí nebo jehněčí maso. Ale setkat se můžete i s chobotnicí a dalšími mořskými plody. Samozřejmě nesmí chybět bylinky a výrazné koření. Vše se pomalu vaří a výsledkem je chutné vydatné jídlo.

Brudet

U plodů moře ještě chvíli zůstaneme. V Chorvatsku byste si rozhodně neměli nechat ujít brudet. Jde o něco mezi polévkou a gulášem, přičemž v hlavní roli jsou zde ryby. Variant je nespočet – používají se totiž různé druhy ryb a různá zelenina. V každém případě jde o zajímavý pokrm, ve kterém nechybí víno, spousta bylinek a koření.

Čobanac

Jídla ve vnitrozemí jsou většinou vydatná, plná masa a výrazných chutí. Jedním z příkladů je čobanac. Jde o pikantní guláš, ve kterém najdete vepřové a hovězí, mnohdy i zvěřinu nebo jehněčí. Vše doplňuje spousta zeleniny, díky pomalému vaření je výsledkem guláš plný chutí a rozpadajícího se masa.

Lákají vás tyto pokrmy a chcete vyzkoušet něco nového? Rezervujte si last minute Chorvatsko a vyrazte za novými zážitky.

Salata od hobotnice

Pod tímto názvem se neskrývá nic jiného než salát s chobotnicí. Jde o velmi lehký pokrm, který je pro letní dny jako stvořený. Základem je křehká chobotnice podávaná na salátu. Většinou nechybí cibule, petrželka, kapary a najemno nakrájené vařené brambory. Svěží chuť zajišťuje olivový olej a citrónová šťáva.

Janje na ražnju

Jehněčí pečené na rožni – to je janje na ražnju. Maso je okořeněné bylinkami a pak se pomalu peče na otevřeném ohni. Díky tomu je výsledkem krásně křehké jehněčí odpadávající od kosti, které přitom krásně voní i chutná. Často se podává s pečenými brambory a salátem.

Pašticada s njokima

Tento jednoduchý pokrm je velmi oblíbený v oblasti Dalmácie. Základem je pouze hovězí maso a bramborové noky. Maso je naloženo v octu a bylinkách, vaří se společně se zeleninou a červeným vínem. Díky tomu získá typickou bohatou chuť. Podává se s bramborovými noky přelitými lahodnou omáčkou.

Chorvatská kuchyně je velmi založená na masu. Většinou se tak jedná o vydatná jídla. Nicméně zejména na pobřeží vás čekají i lehčí pokrmy, dominantou jsou zde samozřejmě mořské plody. Ale na výběr máte ze spousty možností.