Tipy, jak uspořádat a zorganizovat malou kuchyni pro efektivní vaření

Tipy, jak uspořádat a zorganizovat malou kuchyni pro efektivní vaření
Autor: XXXLutz
12. února 2025 • 00:00
Prezentace klienta • 

Při zařizování malé kuchyně je naprosto klíčové mít vše perfektně zorganizované. Základem je pečlivé plánování – usnadní vám přípravu jídla a dokáže i z malého prostoru vytvořit funkční a praktickou místnost.

Uklizená pracovní plocha

Častým problémem malé kuchyně je nedostatek úložného prostoru. Může se proto zdát jako dobrý nápad umístit nějaké menší spotřebiče přímo na pracovní desku. Tím si ale zbytečně ubíráte prostor pro samotnou přípravu jídla. Snažte se proto vybírat multifunkční spotřebiče, které umí více věcí, ušetříte tak místo.

Na lince si můžete nechat také různé drobnosti, jako je pár kořenek, prkénka a základní kuchyňské náčiní. Při vaření se pak nebudete muset probírat spoustou věcí a ve skříňkách a šuplících vám zbyde místo na další vybavení.

Využití úložného prostoru

Při organizování věcí je důležité využít skříňky a šuplíky naplno. Nepřehlížejte skříňku pod dřezem – ačkoli se může zdát nepraktická, s pomocí různých organizérů a volně stojících poliček lze i tento prostor efektivně využít. Nepodceňujte ani hluboké šuplíky, ty pojmou hodně věcí, například nádobí, ale i další věci, které můžete stavět na sebe. Obecně vám mohou různé organizéry pomoci udržovat pořádek a využít dostupný prostor naplno.

Skříňky až ke stropu

Moderní kuchyně jsou mnohdy minimalistické, díky tomu se hodí i do menších interiérů. Často je ale nutné využít každý kousek volného místa. Jednou z možností jsou skříňky až ke stropu. Do vrchních polic je dobré uložit věci, které tak často nepoužíváte. A pokud máte klasické skříňky, nad kterými je místo, umístěte na ně velké hrnce nebo malé spotřebiče, na které jinde není místo.

Případně můžete do prostoru mezi pracovní plochou a skříňkami dát polici – ta pojme různé maličkosti, které často používáte, budete je tak mít vždy snadno k dispozici. Tato police by ale měla být dostatečně vysoko, aby vám nepřekážela při práci.

Autor: XXXLutz"

Zavěšení nádobí

Mnohdy se stane, že někde zůstane menší volný prostor na stěně, kam už se nevejde skříňka. Namísto toho tam ale můžete instalovat police či háčky na zavěšení. Například ke sporáku můžete zavěsit nejčastěji používané pánve a hrnce, které by jinak ve skříni zabraly spoustu místa. Nebo ke kuchyňské lince přidejte ještě nástěnný regál.

Žádný nepořádek

Vůbec nejdůležitějším krokem při zařizování malé kuchyně je protřídění věcí, které máte. Možná se vám šuplíky a skříňky plní vybavením, které vůbec nepoužíváte. Nechte si jen věci, které skutečně potřebujete. Tím dokážete ušetřit dost úložného prostoru, a přesto zachovat kuchyň praktickou a funkční.

Čím menší kuchyň máte, tím důležitější je praktické organizování. Možností se nabízí celá řada – vybírat byste měli vždy přesně na míru dle toho, jaký prostor potřebujete zařídit.