Špičku kvality rybího masa hledejte na špičce potravního řetězce

Špičku kvality rybího masa hledejte na špičce potravního řetězce
Autor: Ministerstvo zemědělství
4. října 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Dravé ryby žijí v přirozeném prostředí řek a rybníků. Kralují potravnímu řetězci svého ekosystému, ve kterém si veškerou obživu shánějí sami. Tento šetrný způsob chovu se pozitivně odráží i na kvalitě jejich masa. Není v něm skoro žádný tuk a kost lze snadno oddělit od svalu. Během jarních a podzimních výlovů tak máte šanci připravit si pokrm z opravdu čerstvé ryby, jejíž koupě je sázka na jistotu.

Maso dravých ryb je z dietologického hlediska považováno za špičkovou potravinu, a to jak kvůli obsahu minerálních látek a vitamínů, tak především díky minimální přítomnosti tuku. Dravé ryby proto patří k těm nejkvalitnějším a nejzdravějším, které se u nás dají sehnat. Na trhu nejsou dostupné po celý rok tak jako kapr. Pokud chcete dravce čerstvé, nejlepší je najít si svého rybáře a odebírat je od něj.

Kulinářské i sportovní klenoty

Mezi nejchutnější ryby, které si u nás můžete dopřát, patří candát. Jedná se o rybu z čeledi okounovitých a jeho minimální lovná délka je 45 cm. Dosahuje hmotnosti až 11 kg a jeho křehké maso obsahuje minimum tuku a kostí. Další výtečnou rybou z této čeledi je okoun, jenž je také ceněný pro své kvalitní maso.  Můžeme se s ním setkat v rybnících, kde je nejčastěji chován jako doplňková ryba. Sehnat ho proto lze především od lokálních producentů.

Autor: Ministerstvo zemědělství"

Titul našeho největšího rybího dravce náleží sumci. Je oblíbený jak mezi kuchaři, tak sportovními rybáři. Jeho maso je tužší než maso candáta a obsahuje víc tuku a je proto vhodné na uzení či další zpracování. I tak je ale snadno stravitelné a velmi chutné. Sumce lze koupit celoročně i v živém stavu. Prodejní hmotnost bývá 2 až 5 kg. Doma z něho nejprve stáhněte tlustou kůži.

Nesmíme také zapomenout na dravou štiku. Se žlutýma očima dravce a ploutvemi uzpůsobenými k dosahování maximální rychlosti patří mezi nejznámější lovce našich vod. Lovit začíná dokonce už pár dní poté, co přestane být potěrem. I lovec se však může stát kořistí. Kvalitou masa se štika blíží okounovitým rybám a z dravých ryb ji seženete asi nejsnáze.

Autor: Ministerstvo zemědělství"

Jak na přípravu dravých ryb?

Pokud získáte kvalitní čerstvé maso dravých ryb z lokální produkce, je nejlepší co nejméně je upravovat a kořenit. Inspirovat se můžete třeba některým z receptů na webových stránkách projektu rybanatalir.cz. Kromě detailního postupu v nich naleznete také kvalitní videonávody. Pokud je to jen trochu možné, vždy upřednostněte rybu čerstvou, správně usmrcenou, případně chlazenou, a to nejlépe od lokálních tuzemských producentů. Vyhněte se rybám mraženým, dlouhodobě skladovaným v nestandardních podmínkách. Mráz a dlouhodobé skladování kvalitu masa nenávratně snižuje. Dovezené ryby jsou také často po celý život chované v klecích a krmené granulemi, zatímco naši dravci žijí v rybnících a řekách, kde si musí svou potravu lovit, což je pro ně přirozené a odráží se to pak i na kvalitě jejich masa. Proto se rozhodně vyplatí navštívit své lokální rybáře, protože u českých dravých ryb máte jistotu, že kupujete to nejčerstvější, co můžete na trhu dostat!