Špičku kvality rybího masa hledejte na špičce potravního řetězce

Dravé ryby žijí v přirozeném prostředí řek a rybníků. Kralují potravnímu řetězci svého ekosystému, ve kterém si veškerou obživu shánějí sami. Tento šetrný způsob chovu se pozitivně odráží i na kvalitě jejich masa. Není v něm skoro žádný tuk a kost lze snadno oddělit od svalu. Během jarních a podzimních výlovů tak máte šanci připravit si pokrm z opravdu čerstvé ryby, jejíž koupě je sázka na jistotu.
Maso dravých ryb je z dietologického hlediska považováno za špičkovou potravinu, a to jak kvůli obsahu minerálních látek a vitamínů, tak především díky minimální přítomnosti tuku. Dravé ryby proto patří k těm nejkvalitnějším a nejzdravějším, které se u nás dají sehnat. Na trhu nejsou dostupné po celý rok tak jako kapr. Pokud chcete dravce čerstvé, nejlepší je najít si svého rybáře a odebírat je od něj.
Kulinářské i sportovní klenoty
Mezi nejchutnější ryby, které si u nás můžete dopřát, patří candát. Jedná se o rybu z čeledi okounovitých a jeho minimální lovná délka je 45 cm. Dosahuje hmotnosti až 11 kg a jeho křehké maso obsahuje minimum tuku a kostí. Další výtečnou rybou z této čeledi je okoun, jenž je také ceněný pro své kvalitní maso. Můžeme se s ním setkat v rybnících, kde je nejčastěji chován jako doplňková ryba. Sehnat ho proto lze především od lokálních producentů.
Titul našeho největšího rybího dravce náleží sumci. Je oblíbený jak mezi kuchaři, tak sportovními rybáři. Jeho maso je tužší než maso candáta a obsahuje víc tuku a je proto vhodné na uzení či další zpracování. I tak je ale snadno stravitelné a velmi chutné. Sumce lze koupit celoročně i v živém stavu. Prodejní hmotnost bývá 2 až 5 kg. Doma z něho nejprve stáhněte tlustou kůži.
Nesmíme také zapomenout na dravou štiku. Se žlutýma očima dravce a ploutvemi uzpůsobenými k dosahování maximální rychlosti patří mezi nejznámější lovce našich vod. Lovit začíná dokonce už pár dní poté, co přestane být potěrem. I lovec se však může stát kořistí. Kvalitou masa se štika blíží okounovitým rybám a z dravých ryb ji seženete asi nejsnáze.
Jak na přípravu dravých ryb?
Pokud získáte kvalitní čerstvé maso dravých ryb z lokální produkce, je nejlepší co nejméně je upravovat a kořenit. Inspirovat se můžete třeba některým z receptů na webových stránkách projektu rybanatalir.cz. Kromě detailního postupu v nich naleznete také kvalitní videonávody. Pokud je to jen trochu možné, vždy upřednostněte rybu čerstvou, správně usmrcenou, případně chlazenou, a to nejlépe od lokálních tuzemských producentů. Vyhněte se rybám mraženým, dlouhodobě skladovaným v nestandardních podmínkách. Mráz a dlouhodobé skladování kvalitu masa nenávratně snižuje. Dovezené ryby jsou také často po celý život chované v klecích a krmené granulemi, zatímco naši dravci žijí v rybnících a řekách, kde si musí svou potravu lovit, což je pro ně přirozené a odráží se to pak i na kvalitě jejich masa. Proto se rozhodně vyplatí navštívit své lokální rybáře, protože u českých dravých ryb máte jistotu, že kupujete to nejčerstvější, co můžete na trhu dostat!