Sladké a růžové Vánoce podle Mirky van Gils Slavíkové

3. prosince 2021 • 00:00

Život přináší často řadu překvapení a spletitých cest, a tak se možná nebudete divit, že nejznámější česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková žije v Holandsku, kde bude se svou rodinou slavit i letošní Vánoce

A i když procestovala a prožila hodně let mimo Česko, na svou rodnou zem nezanevřela, ráda se vrací domů a před svátky tu vydala i svou další kuchařku Famózní! 2 – plnou sladkého i slaného pečiva. Přijela ji do Prahy pokřtít. A to byl jedinečný důvod k našemu vánočnímu povídání.

Video se připravuje ...

Jak prožíváte letošní advent? Je pro vás spíš pracovní, nebo odpočinkový? A čím si děláte radost?

Letošní advent mám ve znamení nové knihy. Natáčím recepty z knihy pro mé lidičky na sociálních sítích a sdílím s nimi radost z jejich právě upečených nových lahůdek. Vlastně jako každý rok – vánočně, vesele a pracovně. Totiž tak to je: předvánoční pečení, ať už na videa pro Mirka Studio nebo pro kurzy a neposledně pro náš stůl. Vonící slavnostní pocit plný vánočních kouzel je tu. Advent je pro mě nejkrásnější měsíc v roce. Už první den v měsíci si dělám drobné radosti v dekoracích a jejich novinkách. A snažím se dělat si čas pro všechny lidičky, které miluji.

Jaké jsou vánoční svátky v Holandsku, čím se liší od těch českých?

Naše Vánoce jsou kombinací tradic z mých toulek. Holandské Vánoce jsou rok od roku lepší, avšak pořád zde vládne Mikuláš, který byl po staletí hlavním svátkem se vším všudy, s volnem, s dárky a s rodinnou oslavou. Méně se vaří, spíše se navštěvují restaurace, ale i to covid hodně narušil. Holandsko vládne vánočním trendům v dekoracích. Až zrak přechází, kolik je to krásy, fantazie.

Jak trávíte Štědrý den? Dodržujete některé vánoční zvyky a co dobrého vaříte?

Štědrý den si už užívám, dříve to bylo ve shonu, který většina z nás velmi dobře zná. Stromeček máme od prvního adventu, milujeme ho a já sbírám vánoční skleněné dekorace. Pálíme františky a vonné svíčky se skořicí, měníme jmelí a vychutnáváme si společné chvíle. Štědrovečerní večeře má stálé části: předkrm šneky, rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Ale každý rok máme na stole nějakou novinku k ochutnání. Letošní ještě nevíme ☺. Nesmí chybět vánoční cukroví, vánočka, panettone a jablečný štrúdl.

Kolik druhů cukroví letos plánujete napéct a které patří mezi vaše nejoblíbenější?

Už pár let to není o počtu druhů, ale o mlsných jazýčcích. Takže peču na přání svých synů. To bude asi tak okolo šesti druhů, novinky jsou ovlivněny předvánočním natáčením. Mám ráda plzeňské řezy, plněné kokosky, opilého izidora, marcipánové úlky a čokoládové bonbony. No vidíte, ono se těch druhů přece jen pár poskládá.

Zajímá vás, zda si Mirka dává novoroční předsevzetí a chcete vyzkoušet její úchvatné vánoční recepty? Vše najdete v aktuálním čísle Blesk Vaše recepty >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: VDŠ, Blesk Vaše recepty

Autor: TR, Blesk Vaše recepty