Před 33 lety zemřel Vladimír Menšík. Pojďme si ho připomenout s jeho receptem na zelňačku
Dnes je smutné výročí, kdy nás před 33 lety navždy opustil jeden z největších komiků – Vladimír Menšík. Za svůj život rozesmál mnoho lidí a vzpomínka na něj zahřeje i dnes. Stejně tak vás může zahřát polévka podle Menšíkova receptu, která vás sice nepobaví, ale úsměv vyvolá také.
Věděli jste, že Vladimír Menšík pracoval v Brněnských strojírnách a že uměl hrát na piano a mandolínu? Nebo že hrál závodně házenou? O oblíbeném komiku se toho ví hodně, ale stále se ještě najdou méně známé perličky. Mezi ně patří i recept na jeho neobyčejnou zelňačku. Tento kulinářský skvost prozradil jen pár vyvoleným a my ho nyní přinášíme i vám. Věříme, že vás nejen zahřeje po těle, ale hlavně na duši, stejně jako milý humor jejího autora. Zavzpomínejte na jeho největší role a pochlubte se nám, kde byl dle vás nejlepší?
Babiččina zelňačka je trochu jiná, ale rozhodně ji zkuste také. Která je podle vás lepší? >>>
Zelňačka podle Vladimíra Menšíka:
Suroviny:
- 300 g kysaného zelí
- 300 g hub (mohou být i sušené)
- sůl a pepř
- bobkový list
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
- 1/4 šálku sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 klobása
Postup na Menšíkovu zelnou polévku:
1. Zelí slijeme, ale nálev si ponecháme. Zelí nakrájíme na menší kusy.
2. Do litru a půl vody dáme kysané zelí i s lákem. Dále přidáme houby (pokud jsou sušené, tak je nejprve namočíme do mléka a až se napijí, vymačkáme a dáme do vody).
3. Vmícháme koření, cukr a protlak a vaříme 45 minut. Pak dobře rozmícháme smetanu s moukou, vlijeme do polévky, vsypeme i nakrájenou klobásu a ještě asi 3 minuty povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
4. Vydatnou zelňačku podáváme s pečivem. Můžete vyzkoušet například domácí chléb podle Cuketky.