Před 33 lety zemřel Vladimír Menšík. Pojďme si ho připomenout s jeho receptem na zelňačku

29. května 2021 • 00:00

Dnes je smutné výročí, kdy nás před 33 lety navždy opustil jeden z největších komiků – Vladimír Menšík. Za svůj život rozesmál mnoho lidí a vzpomínka na něj zahřeje i dnes. Stejně tak vás může zahřát polévka podle Menšíkova receptu, která vás sice nepobaví, ale úsměv vyvolá také.

Věděli jste, že Vladimír Menšík pracoval v Brněnských strojírnách a že uměl hrát na piano a mandolínu? Nebo že hrál závodně házenou? O oblíbeném komiku se toho ví hodně, ale stále se ještě najdou méně známé perličky. Mezi ně patří i recept na jeho neobyčejnou zelňačku. Tento kulinářský skvost prozradil jen pár vyvoleným a my ho nyní přinášíme i vám. Věříme, že vás nejen zahřeje po těle, ale hlavně na duši, stejně jako milý humor jejího autora. Zavzpomínejte na jeho největší role a pochlubte se nám, kde byl dle vás nejlepší?

Babiččina zelňačka je trochu jiná, ale rozhodně ji zkuste také. Která je podle vás lepší? >>>

video

Zelňačka podle Vladimíra Menšíka:

Suroviny:

  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g hub (mohou být i sušené)
  • sůl a pepř
  • bobkový list
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
  • 1/4 šálku sladké smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 klobása

Postup na Menšíkovu zelnou polévku:

1. Zelí slijeme, ale nálev si ponecháme. Zelí nakrájíme na menší kusy.

2. Do litru a půl vody dáme kysané zelí i s lákem. Dále přidáme houby (pokud jsou sušené, tak je nejprve namočíme do mléka a až se napijí, vymačkáme a dáme do vody).

3. Vmícháme koření, cukr a protlak a vaříme 45 minut. Pak dobře rozmícháme smetanu s moukou, vlijeme do polévky, vsypeme i nakrájenou klobásu a ještě asi 3 minuty povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

4. Vydatnou zelňačku podáváme s pečivem. Můžete vyzkoušet například domácí chléb podle Cuketky. 

Autor: TR