Naložte si vymazlené utopence – je to hračka
Také vám několik doušků zlatavého moku okamžitě způsobí chuť na nějakou tu pivní lahůdku? Takovou českou klasikou a zároveň legendou je již tradiční utopenec. Žádný Čech na něj nedá dopustit a nejlépe si ho vychutná s cibulí a lehce štiplavým octem. Jestli patříte i vy mezi milovníky této české pochoutky, zkuste si ho vykouzlit doma. Podle našeho receptu to zvládnete levou zadní. Připravte si "zavařovačky" a jdeme na to!
Doba přípravy: 15 minut + 5 dní na odležení
Na jednu sklenici o objemu 700 ml budete potřebovat:
100 ml 8% octa
300 ml vody
špetku cukru a špetku soli
několik kuliček nového koření a pepře, bobkový list
3–4 špekáčky
mletý pepř
1 cibuli, oloupanou a nakrájenou na kolečka
1 červenou cibuli, oloupanou a nakrájenou na kolečka
nakládané kapie
Postup
Ocet, vodu, cukr, sůl a celé koření povařte 2 minuty a nechte vychladnout. Špekáčky oloupejte a podélně je nařízněte, ale nedokrojte. Vnitřky opepřete, vyložte kolečky cibule, přidejte kapii podle chuti. Pak je spolu se zbylou cibulí a dalšími kapiemi naskládejte do sklenice a zalijte lákem. Nechte 5 dnů uležet v chladu.
Pokud si nejste zcela jistí, jak utopence připravit, podívejte se na celý videorecept.
Inspirujte se dalšími zajímavými recepty do sklenic zde.