Zdražování potravin: Nejenom máslo, ale i vejce a kuřecí maso

1. ledna 2018 • 00:00

Ačkoliv minulý rokrostly ceny pomaleji, máslo a vejce nám daly pořádně zabrat a i za ostatní potraviny jsme zaplatili o 2,6 procent více než loni. Podívejte se, co podražilo nejvíce a co nás čeká letos. 

Vejce

I v roce 2018 si nejvíce připlatíte za vejce, ta stála minulý rok dokonce až o 60 procent více než před dvěma lety. Ačkoliv jsou vejce samozřejmě okolo Vánoc nejdražší, netěšte se, že by výrazně zlevnila po Novém roce. Na vině jsou údajně epidemie, nedostatek slepic i více kontrol. Zlevnění se dočkáme až okolo Velikonoc, alespoň se ale nemusíte bát, že byste kraslice nebo beránka museli letos oželet. 

Cena za menší balení vajec se v průměru pohybuje kolem 40 Kč. 

Cena vajec by se mohla vyšplhat až na 5 korun za kus Cena vajec by se mohla vyšplhat až na 5 korun za kus • Autor: istock

Máslo

Minulý rok nás, obzvlášť o Vánocích, pořádně potrápilo máslo. Jedna várka domácích vanilkových rohlíčků nás totiž vyšla téměř na 75 korun. Dobrou zprávou je, že podle odborníků zdražování másla, za které jsme platili i 60 korun za kostku, skončilo. Že by se cena dostala zpátky pod 25 korun, kolem kterých se ještě v létě běžně pohybovala, není pravděpodobné, i tak to ale vypadá, že budeme moct v tomto roce péct bez obav.

Rekordní zdražování másla je u konce Rekordní zdražování másla je u konce • Autor: istock

Podívejte se, jak si připravit máslo doma:

Video se připravuje ...

Mléko a mléčné výrobky

U ostatních mléčných výrobků se ale v příštím roce zdražování nevyhneme. Za mléko a sýry jsme platili o 6,9 procent víc, za jogurty dokonce o 13,9 procent.

Nejdražší je mléko čerstvé, které je z hlediska obsažených vitamínů nejzdravější. Pokud chcete ušetřit a mléko používáte zejména na pečení nebo do kávy, kupte si trvanlivé v krabici.

I za mléko zaplatíte letos víc I za mléko zaplatíte letos víc • Autor: istock

Přečtěte si o tom, co všechno se změní, když přestanete jíst mléčné výrobky!

Pečivo

O 6,3 procent víc jsme zaplatili i za pečivo. Mohly za to hlavně špatná sklizeň a drahé máslo, takže žádné velké rohlíkové krize se v roce 2018 obávat nemusíme. 

Cena rohlíků zůstává zatím stejná, tedy kolem 2 korun za kus, a vliv na ni nemá ani zvýšená poptávka před Silvestrem, kdy se z rohlíků připravují jednohubky.

Letos zdražilo obvzlášť bílé pečivo Letos zdražilo obvzlášť bílé pečivo • Autor: F.O.O.D.

Chystáte se po Novém roce hubnout a bílé pečivo nahradit celozrnným? Možná ještě nevíte, že taková změna vám nemusí vůbec pomoct.

Maso

Dobře to nevypadá ani s cenami masa, minulý rok jsme za maso zaplatili o 4,8 procent více a připlácet si budeme i dál, hlavně za drůbeží. Týká se to především tolik oblíbených kuřat, která se řadí mezi nejprodávanější maso u nás. 

Naopak méně nás stála zelenina, a to o 4,4 procent. Zelenina by měla dále lehce zlevňovat i v tomto roce, což je dobrá zpráva  více zeleniny a méně masa a mléka nám naše novoroční předsevzetí jenom ulehčí.

I za řízek dáte příští rok více I za řízek dáte příští rok více • Autor: iStock

 

Autor: Kristina Hamplová