Tlakový hrnec: Co umí lépe než ten obyčejný?

Tlakový hrnec: Co umí lépe než ten obyčejný?
Tlakové hrnce s bezpečnostní pojistkou v sadě • Autor: forks.cz
17. října 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jak uvařit rychlou, chutnou a zdravou večeři? Odpověď znaly už naše babičky. Vyzkoušejte tlakový hrnec. Shrnuli jsme pro vás 5 jeho největších výhod.

1. Zapomeňte na průběžné míchání i připalování 

Velkou výhodou oproti obyčejným hrncům je bezobslužnost papiňáku. Po tom, co dovnitř vložíte všechny ingredience a zatáhnete poklici, se už o pokrm nemusíte starat. Odpadá tedy průběžné míchání. Díky páře, která upravuje pokrm rovnoměrně, se tedy připálení obávat nemusíte.

2. Opravdu rychle hotová večeře

Čísla mluví jasně. V průměru papiňák uvaří nejrůznější jídla o 30 % rychleji než obyčejný hrnec. Například cizrna, kterou běžně vaříte více než hodinu, bude v tlakovém hrnci hotová za 20 minut. Hovězí maso bude měkké přibližně za hodinu, brambory jen za 6 minut. Rizoto připravíte asi za 10 minut.

Tlakový hrnec a jeho příslušenství pro zdravější a pohodlnější vaření Tlakový hrnec a jeho příslušenství pro zdravější a pohodlnější vaření • Autor: forks.cz

3. Tlakové hrnce „sežerou“ méně energie 

S rychlostí vaření souvisí i úspora peněz za energie. Jak moc tedy s tlakovým hrncem ušetříte? Obecně se dá říci, že na vaření spotřebujete o 50 až 75 % méně energie. Pokud tedy vaříte denně, tlakový hrnec se vám vyplatí už jen z tohoto důvodu. A nebojte se, použít ho lze jak na plynovém a elektrickém, tak i na indukčním sporáku.

4. Papiňák vám už nevybouchne

Kdo by neznal příběhy o „vybuchnutí“ papiňáku a nekonečném úklidu kuchyně. Nad takovými příhodami dnes ale můžete mávnout rukou. Moderní tlakové hrnce mají spolehlivé, někdy dokonce vícestupňové pojistky proti přetlaku. Obsah tedy zůstane vždy na svém místě – v hrnci. Proto tento hrnec ani nevykypí.

5. Jídlu zůstanou chuť, vůně i vitaminy

Čím méně vody při vaření použijeme, tím více vitaminů a minerálů (a tím pádem i chuti a vůně) v jídle zůstane. Jednoduše proto, že v páře se tyto látky nerozpustí do takové míry jako ve vodě. Díky tomu není třeba pokrm tolik solit, kořenit a přidávat další dochucovadla. A večeře je ještě o něco zdravější!

Poklice tlakového hrnce s bezpečnostní pojistkou zabrání přetlaku Poklice tlakového hrnce s bezpečnostní pojistkou zabrání přetlaku • Autor: forks.cz

Jaká je běžná cena tlakových hrnců?

Cena záleží na objemu, designu a značce hrnce. Ty nejlevnější, na které se můžete spolehnout, seženete těsně pod tisícovku. Ty nejdražší stojí i 7 000 Kč. Dobrý poměr ceny a kvality mají například tlakové hrnce  značky TEFAL nebo Kolimax.

Pokud vaříte pro více strávníků, může se hodit sada většího a menšího tlakového hrnce (třeba 3.5 a 5 litrů nebo 4 a 7 litrů). Jsou k dostání za příznivější cenu než každý kus zvlášť. Díky sadě budete mít uvařený skutečně celý oběd za pár minut.

Kde sehnat tlakový hrnec v akci?

Tip: Kvalitní tlakové hrnce seženete i v menších e-shopech, které mohou mít ceny o pár stovek nižší než velké a zaběhnuté e-shopy. Například na forks.cz teď najdete všechny tlakové hrnce s 10% slevou.