Tipy na domácí zabijačku

Tipy na domácí zabijačku
Zabíjačka • Autor: MASO-PROFIT s.r.o.
27. července 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Domácí porážky pořád táhnou! Často se nejedná o zabijačku v pravém slova smyslu, ale o „vepřové hody“, kdy se zvíře nezabíjí, ale zpracovává se maso. Namísto celého prasete se pořídí pouze vepřová půlka s droby. Doma se pak vyrábí produkty spojené se zabijačkou, jako je tlačenka, jaternice nebo jelítka. Pojďme se spolu podívat, jak na to.

Tlačenka světlá

Klasická dobrůtka, bez které se žádná zabijačka neobejde. Nejlépe chutná s vychlazeným pivem a možná proto je v Česku tak oblíbená. Při její výrobě je třeba dokonale očistit vepřové hlavy, které se dají vařit spolu s koleny. Posléze k ním přidáme výřez a samostatně povařené nožičky a kůže. Maso nakrájíme na kostičky. Ty pak spolu s nožičkami, kůží, vývarem z masa a vepřovou krví vložíme do nádoby. Přidáme ještě sůl a koření dle chuti a pořádně promícháme. Výsledek naplníme do žaludků, měchýřů nebo umělých obalů. Zavážeme, propícháme a vaříme ve vodě o teplotě cca 90 °C.

Zabíjačka Zabíjačka • Autor: MASO-PROFIT s.r.o.

Kroupové jelito

Dobrému jelítku se nic nevyrovná. Nejdříve důkladně vypereme kroupy a uvaříme je do měkka. Další den je přelijeme krví, promícháme a necháme nasáknout. Uvařený bůček nakrájíme společně s laloky a umeleme s plícemi. Do připravených krup přidáme bůček, laloky, plíce, škvarky a cibulku. Osolíme, okořeníme a můžeme narážet do střev. Potom půl hodiny povaříme a opláchneme ve studené vodě.

Zabíjačka Zabíjačka • Autor: MASO-PROFIT s.r.o.

Jaternice

Jaternici nebo jinak jitrnici nemůže odolat žádný milovník zabijaček. Ve vodě se solí uvaříme vepřovou hlavu, lalok, bůček a plíce. Po zchladnutí maso nakrájíme a plíce umeleme, stejně jako syrová játra. Vložíme do nádoby, přidáme tučný vývar s česnekem a promícháme. Přidáme pepř a sůl a znovu důkladně mícháme. Výsledný prejt pak narážíme do připravených střev, které pak zašpejlujeme a vaříme při zhruba 90 °C. Hotové jaternice opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Vybavení

Zabijačka se neobejde bez několika kusů speciální výbavy:

  • rozporka – konstrukce pro zavěšení prasete Kotel – k vaření vody a spaření kůže;
  • řeznický zvonek – nástroj k odstranění štětin;
  • speciální nože – přijde vhod nůž stahovací, vykosťovací a krájecí;
  • sekáček nebo pila –  pro zpracování kostí;
  • mlýnek – lze použít ruční nebo elektrický;
  • ruční narážka – pro plnění do střev;
  • přírodní střeva – obal na jelita, jaternice nebo klobásy.