Poznejte příběhy regionálních výrobců s medailovými konci

Poznejte příběhy regionálních výrobců s medailovými konci
Autor: Regionální potravina
21. května 2018 • 06:00
Prezentace klienta • 

Regionální potravina je značka kvality, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství ČR jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí ve třinácti krajských soutěžích. Za každým oceněným, vysoce kvalitním a chutným výrobkem se ukrývá také příběh jeho výrobce. Pro ty je prestižní značka potvrzením dobře odvedené práce a motivací do budoucna.

Zkaramelizované sladké vítězství

Za podnikatelským nápadem manželů Kalkušových stáli jejich přátelé, které původně obdarovávali svými karamelovými výrobky. „My jsme ze začátku byli až skoro naivní,“ hodnotí Václav Kalkuš své první kroky ve světě businessu. Od té doby se mnoho změnilo. Karamelový sen s.r.o. již celkem třikrát získal ocenění Regionální potraviny. Naposledy s jejich pampeliškovým Českokrumlovským karamelem, který je z ručně vyrobeného karamelu a nasbíraných jihočeských bylinek. Nejenže jim vítězství v soutěži pomohlo se zviditelněním, ale díky tomu také navázali úzkou spolupráci s dalšími malými výrobci. „Spojování malých výrobců je něco, co má skutečný smysl a nesmírně nás těší. Když totiž něco děláte ᾿opravdově᾿, stojí to za to,“ uzavírá majitel Václav Kalkuš.

Autor: Regionální potravina"

Bábovka je královna českých moučníků. A bude chutnat ještě líp, když ji ozdobíme pampeliškovým karamelem a oblíbenými ořechy!

Bábovka s Českokrumlovským karamelem a ořechy

• 350 g polohrubé mouky
• 200 g krupicového cukru
• 150 g změklého másla
• 4 ks vajec – žloutky a bílky zvlášť
• 1 balení kypřicího prášku
• cca 200 ml mléka
• máslo a mouka na vymazání formy
• dle chuti Českokrumlovský pampeliškový karamel od Vaška  – vítěz Regionální potraviny v roce 2017 v Jihočeském kraji
• hrst vlašských ořechů, případně lískové ořechy či mandle

Žloutky smícháme s cukrem a utřeme do pěny. Přidáme máslo a promícháme. Poté střídavě přidáváme mléko s moukou a práškem do pečiva. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a jemně vmícháme do směsi. Vlijeme do vymazané a vysypané formy. Bábovku pečeme asi hodinu podle velikosti podle velikosti formy v předem vyhřátě troubě na 170 °C. Mezi tím si nakrájíme ořechy. Vychladlou bábovku polejeme pampeliškovým karamelem a posypeme ořechy.

Autor: Regionální potravina"

Regionální potravina

Je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství ČR jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.

Na webových stránkách Regionální potraviny najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.

Autor: Regionální potravina"