Letošní F.O.O.D piknik je za námi a my vám připomeneme to nejlepší z něj!

video
4. září 2021 • 00:00

Poslední srpnovou neděli se konala v pražském parku Ladronka akce plná skvělého jídla a zábavy, kterou už po jedenácté pořádal časopis F.O.O.D. Mohli jste si užít na 14 kuchařských show, na scéně se vystřídali například šéfkuchař Roman Paulus, KOKO, Jan Křídlo, Neplecha na plechu, Jiří Hilgart a také šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková. Program vyvrcholil vystoupením stand-up komiků – Adély Elbel, Arnošta Frauenberga a Karla Hynka.

Připomeňte si atmosféru i chuť F.O.O.D. pikniku s receptem z akce, o který se s námi podělil letošní generální partner pikniku - Lidl

FILETY Z LOSOSA S BAZALKOVÝM RAGÚ

Na 4 porce

Příprava: 1 hodina 15 minut

• 4 fi lety čerstvého lososa

• 30 g čerstvé bazalky

• 5 stroužků česneku

• olivový olej

• 50 g bílých fazolí (namočených nejlépe přes noc)

• 50 g brambor typu B

• 30 g mrkve

• 50 g řapíkatého celeru

• 30 g cukety

• 100 ml drůbežího vývaru + podle potřeby

• 3 lžíce studeného másla

• 2 větvičky rozmarýnu

• pár lístků bazalky na dokončení

• mořská sůl a černý pepř v mlýnku

• opečené brambory k podávání

1. Začněte bazalkovou pastou. Lístky bazalky omyjte a otrhejte ze stonků. Dva oloupané stroužky česneku nakrájejte na kousky. Bazalku a česnek vložte do kutru. Osolte, opepřete a přilijte asi 100 ml oleje (přidejte ho podle potřeby) a umixujte pastu.

2. Pusťte se do ragú. Fazole uvařte v osolené vodě doměkka. Oloupané a omyté brambory nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer omyjte, nakrájejte na kostičky a krátce blanšírujte. Pak sceďte. Omytou cuketu nakrájejte na kostičky. Vývar přiveďte v hrnci k varu, vložte fazole, mrkev i celer a povařte doměkka, asi 15 minut. Přidejte cuketu a brambory, podle potřeby můžete ještě podlít trochou vývaru a opět krátce povařte. Nakonec vmíchejte bazalkovou pastu. Hrnec hned odstavte, aby si bazalka zachovala barvu i chuť. Promíchejte, zjemněte máslem, osolte a opepřete podle chuti.

3. Filety z lososa očistěte od šupin, omyjte a osušte. Osolte a opepřete z obou stran a v rozpálené pánvi s olivovým olejem je opečte nejdřív na straně s kůží. Filety otočte a pomalu pečte z druhé strany. Do pánve přidejte 3 rozmáčknuté stroužky česneku a rozmarýn. Odstavte z ohně a fi lety nechte ještě pomalu dopéct. Losos se nesmí propéct úplně, aby zůstal šťavnatý.

4. Na hluboký talíř naložte vždy porci bazalkového ragú, dejte fi let z lososa a ozdobte čerstvou bazalkou. Podávat můžete i předvařené brambory nakrájené na menší kousky a opečené v pánvi na oleji.

Autor: TR