Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle

21. května 2024 • 12:52

Dá se vařit a péct bez lepku tak, abyste to na chuti vůbec nepoznali? Dá! Zdeňka Mazúrová, autorka nové Bezlepkové kuchařky, je v tomto směru nepřekonatelná. A my pro vás máme pět jejích receptů, které si můžete doma vyzkoušet. Budou vám zaručeně chutnat!  

K bezlepkovému vaření přivedla autorku Zdeňku Mazúrovou dcera, která trpí celiakií. Protože jí nabídka jídel a polotovarů nevyhovovala, začala sama péct a zkoušet různé kombinace a suroviny tak, aby výsledné jídlo nejen vyhovovalo dietní stravě pro dceru, ale bylo také chuťově dobré. Zdeňčino bezlepkové pečivo a sladkosti si však zamilovali i ti kteří nemocí netrpěli. Začala tedy péct i pro brněnské kavárny a farmářské obchůdky. Lidé si Zdenčiny dobroty oblíbili natolik, že jí často prosili o recepty, a tak vznikl nápad je sepsat do kuchařky. Zdeňka vydala již dvě publikace - Bezlepkové pečení pro každého a Bezlepkové slavnosti. Nyní vychází její třetí kniha Bezlepková kuchařka, která obsahuje slaná i sladká jídla spjatá s autorčinými kulinářskými zážitky z návštěv rozličných zemí a jejich regionů, a vy tak máte šanci ochutnat zcela autentické pokrmy.

Vybrali jsme pro vás pět bezlepkových receptů od Zdeňky Mazúrové, které stojí za vyzkoušení:

Chlebíček s ricottou a borůvkami

Chlebíček s ricottou a borůvkami Chlebíček s ricottou a borůvkami • Autor: Alena Přichystalová

Místo borůvek můžete do chlebíčku dát i maliny nebo menší jahody. Přiznám se, že já nejraději sáhnu po borůvkách. Jakmile chlebíček trochu zchladne, nakrájím ho, protože nejlépe chutná ještě trochu vlahý.

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 230 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g ricotty
  • 200 ml mléka
  • 300 g bezlepkové samokypřicí mouky Freee
  • 2 hrsti borůvek smíchaných s trochou mouky
  • máslo a bezlepková mouka na formu

Postup:

1. Troubu zapnu na 170 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepu.

2. V kastrůlku rozehřeji máslo a nechám ho trochu zchladnout. Do robotové mísy dám cukr a vejce a šlehám do řidší pěny. Přiliji rozpuštěné máslo a zašlehám.

3. Ricottu a mléko vyšlehám dohladka, přidám do robotové mísy a zamíchám. Vsypu mouku a důkladně promíchám. Nakonec do těsta lehce vmíchám borůvky obalené v mouce.

4. Těsto naliji do formy a vložím do rozehřáté trouby. Peču asi 45 minut, může být i déle. Vyzkouším test špejlí. Zapíchnu ji do středu těsta, po vytažení by měla zůstat suchá.  Pokud je ještě mokrá, tak dopeču. Pokud je těsto na povrchu upečené, ale uvnitř je ještě mokré, přikryji alobalem a nechám dopéct.

5. Upečený chlebíček nechám vychladnout a nakrájím.

Red Velvet

Red Velvet Red Velvet • Autor: Alena Přichystalová

Dort Red Velvet (v překladu „červený samet“) pochází z jihu USA. Tmavě červené těsto vzniká díky chemické reakci mezi kakaovým práškem a kyselými přísadami. V současnosti se ale k dosažení požadované barvy častěji používá barvivo. Dort se proslavil díky newyorskému pětihvězdičkovému hotelu Waldorf Astoria, kde ho podávají od dvacátých let dvacátého století. Korpusy se prokládají vrstvami bílého krému, který v USA tradičně připravují z krémového sýru Philadelphia, já preferuji mascarpone. Místo dortu můžete připravit i verzi cupcakes.

Ingredience:

Korpus:

  • 170 g másla pokojové teploty
  • 400 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • červené barvivo – doporučuji gelové (množství podle doporučení na obalu)
  • 20 g kvalitního tmavého kakaa
  • 380 g samokypřicí mouky Freee
  • 1/2 žičky soli
  • 250 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 lžičky jablečného octa

Krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání (nejlépe 40 %)
  • 500 g mascarpone
  • 3 vanilkové cukry nebo cukr dle chuti
  • 1 lžička vanilkové esence

Postup:

1. Předehřeji troubu na 160 °C. Buď použiji dortovou formu (24 cm), kterou vyložím pečicím papírem, nebo do formy na muffiny vložím papírové košíčky (24 ks).

2. Do robotové mísy dám máslo a šlehám, dokud není nadýchané. Postupně přidávám cukr a vyšlehám do hladkého krému. Může to trvat až 5 minut.

3. Potom přidávám postupně vejce a zapracuji. Přidám barvivo, kakao, mouku, sůl a nechám promíchat. Přidám podmáslí, vanilkovou esenci a ocet. Vše nechám promíchat do hladké konzistence.

4. Hladké těsto naliji do formy. Nechám péct 40–45 minut (muffiny asi 20 minut), dokud není těsto upečené. Udělám test špejlí - zapíchnu ji do středu těsta. Po vytažení by měla být suchá.

5. Dort či muffiny ozdobím krémem. Ten si připravím tak, že v míse nejprve ušlehám smetanu, přidám k ní mascarpone, cukr, vanilkovou esenci a vše vyšlehám dohladka.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

Jahodové knedlíky Jahodové knedlíky • Autor: Alena Přichystalová

Ovocné knedlíky patří k létu, k prázdninám. Znáte tuhle klasiku i z odpalovaného těsta?

Ingredience:

Těsto:

  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl
  • 50 g bezlepkové mouky Chlebová směs bílá Freee
  • 100 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
  • 2 vejce
  • 500 g jahod
  • bezlepková mouka na podsypání

Tvarohový krém:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry nebo vanilková pasta dle chuti
  • cukr dle chuti

Postup:

1. Nejprve si připravím krém. Všechny suroviny dám do mísy, vyšlehám do hustější pěny a dám zatím do lednice.

2. Připravím těsto. Do kastrolu dám vařit mléko, přidám máslo a špetku soli. Jakmile je máslo rozpuštěné a mléko začalo vřít, nasypu do něj oba druhy mouky. Důkladně míchám. Těsto je z počátku drobivější. Stále míchám, těsto vařečkou roztírám, aby se odstranily hrudky. Těsto odlepuji ode dna. Dělám to pár minut. Měl by vzniknout hladký bochánek, který se nelepí ke dnu.

3. Těsto přendám do robotové mísy a nechám za pomalého promíchávání vychladnout. Potom do těsta zašlehám celá vejce, jedno po druhém.

4. Připravím si velký hrnec s vodou a přivedu k varu. Lžící odebírám stejně velké kousky těsta, do kterého zabalím ovoce, rukama uhladím a vytvaruji do koule. Dám stranou na moukou posypaný talíř nebo tác. Vytvořím asi 15 knedlíků (dle velikosti jahod).

5. Knedlíky vložím do vroucí vody a vařím přibližně 7 minut. Připravím si mísu, kterou vymažu máslem. Uvařené knedlíky vyberu děrovanou naběračkou, vložím je do mísy a potřu je máslem, aby se k sobě nelepily.

6. Knedlíky podávám s tvarohovým krémem, kousky jahod, pocukrované a přelité máslem. 

Slaný sýrový koláč

Sýrový slaný koláč Sýrový slaný koláč • Autor: Alena Přichystalová

Tento slaný koláč naprosto zbožňuji. Oceňuji i to, že ho lze obměňovat podle chuti nebo podle toho, co mám zrovna v lednici, přičemž základ ze smetany a vajec zůstane stejný.

Ingredience:

  • 1 balení bezlepkového listového těsta
  • bezlepková mouka na podsypání
  • máslo a bezlepková mouka na formu

Náplň:

  • 200 sýra gruyère
  • 200 g sýra s modrou plísní (např. roquefort)
  • 200 g sušené šunky (plátky)
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

1. Zapnu troubu na 180 °C. Formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu bezlepkovou moukou. Přebytek mouky vyklepu.

2. Listové těsto vyválím na pomoučeném válu, aby bylo o něco větší, než je forma. Přendám ho do formy, urovnám a vytvořím okraj. Těsto na dně formy propíchám vidličkou.

3. Těsto posypu nastrouhanými sýry. Šunku nakrájím na malé kousky a rozložím na sýr.

4. Ve smetaně rozšlehám vejce, sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Se solí opatrně, oba sýry i šunka jsou slanější. Směs rovnoměrně naliji na těsto se sýry a šunkou.

5. Vložím do trouby a peču asi 40–50 minut. Pokud by koláč rychle hnědl, překryji ho alobalem.

Koláč s krémem s limoncellem

Koláč s limoncellem Koláč s limoncellem • Autor: Alena Přichystalová

Z Itálie si s sebou vždycky přivezu alespoň jednu láhev limoncella. Tento citronový likér, který pochází z Kampánie, se podává dobře vychlazený jako digestiv. Vyrábí se z citronové kůry z místní odrůdy citronů Limone di Sorrento, a má proto krásnou žlutou barvu. Recept na tento výborný koláč jsem získala od Angely z Viterba u Říma, se kterou jsem se seznámila v Kalábrii, kde každoročně tráví léto.

Ingredience:

Korpus:

  • 250 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • citronová kůra z 1 bio citronu
  • máslo a bezlepková mouka na formu

Krém:

  • 650 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 6 žloutků
  • 100 ml likéru limoncello
  • 60 g kukuřičného škrobu maizena

Postup:

1. Koláčovou formu (28 cm) vymažu máslem a vysypu moukou. Přebytek mouky vyklepu. Troubu zapnu na 180 °C.

2. Všechny ingredience na korpus dám do robotové mísy a nechám zpracovat do hladkého těsta. Na pomoučeném vále těsto vyválím, aby bylo o něco větší, než je forma. Opatrně přenesu a dám do formy tak, aby okraje těsta přesahovaly asi 3 cm.

3. Těsto propíchám vidličkou, dám na něj pečicí papír, který zatížím fazolemi. Vložím do trouby a peču takzvaně naslepo, asi 10–15 minut. Potom papír s fazolemi odstraním a peču dozlatova ještě 5–10 minut. Korpus z trouby vytáhnu a dám stranou vychladnout.

4. Připravím krém. V kastrůlku ohřeji mléko. Do vodní lázně nebo do hrnce s dvojitým dnem na svařování mléka dám žloutky a cukr. Ještě nezahřívám, jen ručním šlehačem našlehám do lehké pěny. Přidám škrob, který ve vejcích do hladka rozmíchám. Přiliji likér, promíchám. Za stálého míchání pomalu přilévám teplé mléko. Dám na sporák a za stálého míchání nechám zhoustnout.

5. Krém naliji na korpus a rozetřu. Nechám vychladnout a dám do lednice. Koláč podávám studený se skleničkou limoncella.

Mezinárodní a české recepty nejen pro celiaky

Bezlepková kuchařka Bezlepková kuchařka • Autor: Alena Přichystalová

Bezlepková kuchařka Zdeňky Mazúrové vás přenese do všech možných koutů světa a díky ní si budete moct, v klidu vlastního domova, užít a vychutnat atmosféru cizích krajů a kultur. Zavítáte do slunné Itálie, dozvíte se, jak bez lepku upéct oblíbený rakouský dezert, co chutná obyvatelům Chile, ale seznámíte se také se zajímavými či tradičními recepty české kuchyně. Celou knihu pak uzavírá speciální kapitola věnovaná vánočním receptům. Vedle inspirace pro každodenní i sváteční bezlepkové vaření a pečení tu naleznete spoustu nádherných ilustračních fotografií. Všechny recepty na slaná i sladká jídla jsou spjaty s autorčinými kulinářskými zážitky z návštěv rozličných zemí a jejich regionů, a vy tak máte šanci ochutnat zcela autentické pokrmy.

Výborný a jednoduchý dezert bez lepku je také panna cotta:

Video se připravuje ...

 

Autor: red