F.O.O.D. piknik se blíží. Tipy, jak si ho co nejvíc užít

23. srpna 2022 • 00:00

Poslední srpnovou neděli se koná v pražském parku Ladronka už podvanácté tradiční F.O.O.D. piknik, který pořádá redakce časopisu F.O.O.D. společně s nakladatelstvím CNC. Na velké i malé návštěvníky čeká bohatý program, spousta dobrého jídla i zajímaví hosté. Na co všechno se můžete těšit?  

Kdy a kde: neděle 28. srpna 2022 – pražský park Ladronka

V kolik? od 11 do 19 hodin

Skvělý den s Lukášem Hejlíkem

Moderátorem letošního F.O.O.D. pikniku bude Lukáš Hejlík. Herec, moderátor, autor knih o jídle a známé Gastromapy, která Čechy učí cestovat za dobrým jídlem. Lukáš se doslova projedl celou republikou a znalost české gastronomie opakovaně prokazuje ve svém skvělém novem podcastu Velká žranice, kam si zve zajímavé hosty, se kterými zasvěceně a s nadhledem probírá témata, která zrovna pálí nejen českou foodie scénu. Dokážete si představit povolanějšího moderátora pro tuto akci?

Lukáš Hejlík Lukáš Hejlík • Autor: F.O.O.D.

Oblíbené piknikové koše budou i letos

Prodej piknikových košů po okraj naplněných dobrotami – to je tradice, která na F.O.O.D. pikniku nesmí chybět ani letos. Piknikové koše s bohatým obsahem si budete moct zakoupit za speciální cenu hned, jakmile se brány Ladronky otevřou, tedy od 11:00. Připravených bude 900 košů, k mání budou do vyprodání. Jeden návštěvník si může zakoupit jeden koš. A protože koše obsahují i výrobky s alkoholem, budou se prodávat jen plnoletým osobám.

Co kde zažít

Spousta hraní pro malé návštěvníky

Vezměte své ratolesti do velké hrací zóny Mateřídoušky, Sluníčka či ABC. Čeká je kuchařská akademie a zábavná soutěž plná odměn. Budou se tu slavit 55. narozeniny časopisu Sluníčko, nebude chybět narozeninový dort a fotokoutek. Od 12 hodin se na hlavním pódiu těšte na křest knihy Mňam Česko, v časech 13:55 a 15:45 na dětské koulohraní, od 17:05 se zde budou vařit recepty z dětské kuchařky a v 17:25 proběhne losování dětské tomboly.

Děti si upečou mini pizzy

Bylo už vašemu dítěti 6 let? Přihlaste ho do Školičky vaření Lidlu! Děti se naučí péct mini pizzy, které si posléze snědí. Kurzy na F.O.O.D. pikniku v Lidl zóně začínají v každou celou hodinu a trvají 30 minut. Doporučujeme zaregistrovat si čas hned po příchodu na akci, stačí se v době od 11:00 do15:30 přihlásit u hostesky před stanem Školička vaření Lidlu.

Tombola Lidl Plus

Letos se hraje o 25 domácích pekáren, 25 piknikových košů a 50 voucherů do aplikace Lidl Plus. Stačí mít aplikaci staženou v mobilu a ukázat ji hosteskám v Lidl zóně. Pokud ji nemáte, pomohou vám ji stáhnout. 1 aplikace = 1 lístek. Tombola se losuje 5× v průběhu dne na hlavním pódiu, čísla výherců budou zveřejněna na tabuli vedle něj.

F.O.O.D. piknik F.O.O.D. piknik • Autor: F.O.O.D.

Zábava, edukativní program i skvělé jídlo v Lidl zóně

V Lidl zóně vás čeká zábava i odpočinek, aktivity pro děti i pro ty, kteří by se rádi přiučili, jak méně plýtvat potravinami. Program včetně workshopů začíná už v 11 hodin a určitě byste si ho neměli nechat ujít. Protože Lidl, generální partner F.O.O.D. pikniku, dlouhodobě směřuje k udržitelnosti a dbá na to, aby se vyhazovalo co nejméně jídla, ve své zóně letos ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo připravil bohatý interaktivní edukační program na podporu chytrého nakupování a šíření osvěty ohledně omezování potravinového odpadu.

Máte se na co těšit, vybírat můžete ze spousty rozmanitých aktivit:

  • Zjistěte, jak správně nakupovat a posléze nákup skladovat, abyste ušetřili suroviny i peníze.
  • Naučte se díky interaktivnímu modelu lednice, jaké suroviny kam v ledničce patří a které byste do ní neměli dávat vůbec. Osvojte si nápady, jak zpracovat zbytky při přípravě "záchranářských receptů".
  • Naučte se fermentovat zeleninu (a vezměte si ji domů).
  • Odneste si brožurku nabitou důležitými informacemi a praktickými tipy.
  • Zjistěte víc o bedýnkách Lidlu plných ovoce a zeleniny, jejichž cílem je snižovat potravinový odpad.
  • Přijďte ochutnat pochoutky ze zdravého sortimentu - pomazánky ze zbytků, pesto z natí, omáčku chimichurri nebo fermentovanou zeleninu. Program workshopů je následující:

11:00–12:00 POMAZÁNKY ZE ZBYTKŮ

12:30–13:30 PESTO Z NATÍ

14:00–15:00 PESTO Z NATÍ

15:30–16:30 CHIMICHURRI OMÁČKA

17:00–18:00 FERMENTACE ZELENINY

K tomu všemu si tu budete moct za bezkonkurenční ceny pochutnat na výborných jídlech z Kuchyně Lidlu, která bude mít pod taktovkou šéfkuchař Roman Paulus.

V nabídce bude:

 › Polévka z červené čočky s čerstvou kurkumou

› Pečený candát s máslovým zeleninovým bulgurem

› Trhané vepřové v domácí sezamové bulce

› Grilovaná telecí špička s ratatouille

› Tvarohové jahodové knedlíky s kokosem

› Čokoládové brownies s jogurtem a lesním ovocem

Autor: AK