Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku
Luštěniny si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jsou nejen chutné, ale i zdravé. Věděli jste například, že obsahují komplexní sacharidy, které tělo pomalu tráví a využívá jako zdroj energie
|
iStock
Černá čočka beluga má ve 100 gramech neuvěřitelných 24 gramů bílkovin a spoustu vlákniny. Její černý pigment navíc obsahuje důležité antioxidanty
|
iStock
Červená čočka se výborně hodí i jako zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek je vhodná i pro kojící maminky
|
iStock
Čočková polévka je klasika
|
iStock
Čočka je výborná v kombinaci s kořenovou zeleninou
|
iStock
A také s dobrou uzeninou
|
iStock
Uvařené mungo fazolky se hodí například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem
|
iStock
Sójové boby obsahují nejen velké množství proteinů, ale také všechny esenciální aminokyseliny, proto se jim často přezdívá rostlinné maso
|
iStock
Strakaté fazole pinto mají díky své moučné konzistenci široké použití
|
iStock
Fazole adzuki mají výjimečnou vlastnost, na rozdíl od ostatních luštěnin totiž nenadýmají
|
iStock
Vydatné fazole s chilli jsou skvělá pochoutka
|
iStock
Saláty z luštěnin odlehčí váš jídelníček
|
iStock
Čočka puy má nevšední kořeněnou chuť, není ji nutné namáčet, nerozvaří se a je vhodná i pro diabetiky
|
iStock
Fazole černé oko jsou ze všech fazolí nejbohatší na vápník a nejen sportovci ocení vysoký podíl bílkovin
|
iStock
Video se připravuje ...
Batátový krém s cizrnou
|
F.O.O.D.
Cizrna pomáhá zvýšit pocit nasycení, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
|
iStock