Logo magazínu

Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku

1 / 17
Prohlédnout znovu

Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku

Luštěniny si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Jsou nejen chutné, ale i zdravé. Věděli jste například, že obsahují komplexní sacharidy, které tělo pomalu tráví a využívá jako zdroj energie | iStock
Černá čočka beluga má ve 100 gramech neuvěřitelných 24 gramů bílkovin a spoustu vlákniny. Její černý pigment navíc obsahuje důležité antioxidanty | iStock
Červená čočka se výborně hodí i jako zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek je vhodná i pro kojící maminky | iStock
Čočková polévka je klasika | iStock
Čočka je výborná v kombinaci s kořenovou zeleninou | iStock
A také s dobrou uzeninou | iStock
Uvařené mungo fazolky se hodí například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či kuřecím masem | iStock
Sójové boby obsahují nejen velké množství proteinů, ale také všechny esenciální aminokyseliny, proto se jim často přezdívá rostlinné maso | iStock
Strakaté fazole pinto mají díky své moučné konzistenci široké použití | iStock
Fazole adzuki mají výjimečnou vlastnost, na rozdíl od ostatních luštěnin totiž nenadýmají | iStock
Vydatné fazole s chilli jsou skvělá pochoutka | iStock
Saláty z luštěnin odlehčí váš jídelníček | iStock
Čočka puy má nevšední kořeněnou chuť, není ji nutné namáčet, nerozvaří se a je vhodná i pro diabetiky | iStock
Fazole černé oko jsou ze všech fazolí nejbohatší na vápník a nejen sportovci ocení vysoký podíl bílkovin | iStock
Video se připravuje ...
Batátový krém s cizrnou | F.O.O.D.
Cizrna pomáhá zvýšit pocit nasycení, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi | iStock