Logo magazínu

Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

1 / 12
Prohlédnout znovu

Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

Staročeský pokrm je důkazem, že i z jednoduchých a levných surovin lze vykouzlit skvělé a zdravé jídlo | iStock
Kroupy jsou dobře stravitelné. Mají lehce oříškovou chuť. Vybrat si můžete ječné, pšeničné, ovesné či špaldové | iStock
Zelený neloupaný hrách je potřeba namočit nejlépe den předem | iStock
Video se připravuje ...
Pochutnejte si i na dalších staročeských dobrotách. Z krup se připravuje také vynikající houbový kuba | istock
Video se připravuje ...
Kucmoch je vlastně dozlatova upečená placka z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky a ještě jednou krátce zapeče | iStock
Chutné jsou i pískorky. Na sádle smažené, někdy ale i v troubě pečené placky, jejichž základem jsou uvařené brambory, mouka a vajíčko. Pochutnat si na nich můžete třeba se zakysanou smetanou | iStock
Pískorky jsou vynikající i pomazané povidly | iStock
Pokud rádi houbaříte, určitě si uvařte pravé krkonošské kyselo | iStock
O víkendu k obědu připravte kaplickou cmundu. Jsou to bramboráky naplněné plátky voňavé uzené krkovice a ochuceným podušeným a zahuštěným kysaným zelím | F.O.O.D.
A jako moučník můžete podívat nadýchané šťavnaté mrkvance. Tradiční sladké bulky s mrkvovou náplní zachutnají všem generacím, od těch nejmenších až po babičky a dědečky | F.O.O.D.