Logo magazínu

Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?

4 / 16
Prohlédnout znovu

Svatomartinské menu: Co nesmí chybět na svátečním stole?

Pečená husa je nedílnou součástí svatomartinského menu. Plněná kaštanovou nádivkou je k svátečnímu obědu jako stvořená | iStock
Video se připravuje ...
Video se připravuje ...
Husu můžete péct společně s celými křídly. Vhodné je však křídla v druhém kloubu odříznout a vložit je do pekáče odděleně pro silnější výpek. Skvěle se však hodí také do vývaru | iStock
Husičku na talíři tradičně doplňuje červené i bílé zelí a bramborové knedlíky. Za ochutnání ale rozhodně stojí také výborná staročeská příloha, jakou jsou lokše | F.O.O.D.
Při výběru husy volte ideálně mladší a menší kusy, které mají křehčí a jemnější maso | iStock
Výtečným pohoštěním jsou také krásně zlatavá husí stehýnka zapečená v šouletu - tradičním luštěninovém pokrmu | F.O.O.D.
Husí játra servírovaná v bramborových plackách zvaných lokše jsou opravdovou delikatesou | F.O.O.D.
Růžičková kapusta se hodí nejen do polévek. Je také výtečnou přílohou k husí pečeni | iStock
Sušené švestky můžete přidat k huse společně s jablky. Sladké plody dodají masu skvělou chuť | iStock
Neseženete-li na poslední chvíli husu, výtečnou pečení je také kuře na rozmarýnu a pomerančích | iStock
Hrnkové knedlíky jsou skvělým způsobem přípravy tradiční přílohy pro ty, kteří v kuchyni ještě nenabyli tolik zkušeností | F.O.O.D.
Při přípravě staročeské polévky v podobě kaldounu s játrovými knedlíčky skvěle zužitkujete drůbeží droby | F.O.O.D.
Svatomartinské rohlíčky chutnají skvěle s nádivkou makovou i ořechovou. Milovníci povidel je mohou naplnit i touto podzimní zavařeninou | profimedia
Svatomartinské podkovy z kynutého těsta jsou výborným dezertem i sladkou snídaní | recepty73
Svatomartinské víno se prodává od 11. listopadu a vypít by se mělo nejpozději do Velikonoc | istock