Logo magazínu

Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky

3 / 24
Prohlédnout znovu

Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky

Dostali jste kvas a nevíte, co s ním? Upečte chleba a začněte bochníkem pomoučeným, pšenično-žitným s vůní kmínu, známým také jako Šumava | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Standardně je střída tmavší a maličko otevřenější, ale vzhledem k absenci váhy, mého zdroje zrna a spěchu jsem musela s osvědčeným poměrem trochu improvizovat „podle oka“ | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Připravený rozkvas na pečení chleba | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Všechny suroviny vložte do mísy a uhněťte mírně lepivé těsto | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto nechte kynout asi 1,5 hodiny na relativně teplém místě (21–25 °C), pokud jste hnětli robotem, můžete v polovině času těsto přeložit napůl, pokud jste jen líně zamíchali ručně, dvakrát ho během této doby popřekládejte do všech stran | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto zvětší objem asi o 1/3, což znamená, že je jeho čas ke zpracování do ošatky | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Připravte si cedník nebo košík bez ucha a vyložte ho utěrkou, kterou vysypete moukou nebo škrobem – nebojte se mouku do vláken „zatřít“ | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
V utěrce nechte kynout ještě další 1,5–2 hodiny, měl by se zvětšit cca o 80 % | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto vyklepněte na prkénko vyložené pečicím papírem | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto vyklepněte na prkénko vyložené pečicím papírem | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Chléb můžete nůžkami nebo nožem ozdobně nařezat | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Poté ho přesuňte do vyhřáté nádoby, ve které ho budete péct | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Zaklopte poklicí nebo podlijte vodou a nechte péct asi 20 minut s párou. Poté poklici odklopte  (nebo jednoduše vyvětrejte případnou zbylou páru z trouby), snižte teplotu v troubě o 30 stupňů a dopékejte dalších cca 20 minut | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Dokonalý kyprý chléb můžete upéct i za polních podmínek na chalupě | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Dostali jste kvas a nevíte, co s ním? Upečte chleba a začněte bochníkem pomoučeným, pšenično-žitným s vůní kmínu, známým také jako Šumava | Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)