Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky
Dostali jste kvas a nevíte, co s ním? Upečte chleba a začněte bochníkem pomoučeným, pšenično-žitným s vůní kmínu, známým také jako Šumava
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Standardně je střída tmavší a maličko otevřenější, ale vzhledem k absenci váhy, mého zdroje zrna a spěchu jsem musela s osvědčeným poměrem trochu improvizovat „podle oka“
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Připravený rozkvas na pečení chleba
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Všechny suroviny vložte do mísy a uhněťte mírně lepivé těsto
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto nechte kynout asi 1,5 hodiny na relativně teplém místě (21–25 °C), pokud jste hnětli robotem, můžete v polovině času těsto přeložit napůl, pokud jste jen líně zamíchali ručně, dvakrát ho během této doby popřekládejte do všech stran
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Během kynutí těsto 2x popřekládáte mokrýma rukama nebo cukrářskou kartou
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Těsto zvětší objem asi o 1/3, což znamená, že je jeho čas ke zpracování do ošatky
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Stěrkou nebo kartou přesuňte těsto na pořádně pomoučenou plochu a vytvarujte raneček
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Připravte si cedník nebo košík bez ucha a vyložte ho utěrkou, kterou vysypete moukou nebo škrobem – nebojte se mouku do vláken „zatřít“
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
V utěrce nechte kynout ještě další 1,5–2 hodiny, měl by se zvětšit cca o 80 %
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Poté ho přesuňte do vyhřáté nádoby, ve které ho budete péct
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Zaklopte poklicí nebo podlijte vodou a nechte péct asi 20 minut s párou. Poté poklici odklopte (nebo jednoduše vyvětrejte případnou zbylou páru z trouby), snižte teplotu v troubě o 30 stupňů a dopékejte dalších cca 20 minut
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Dokonalý kyprý chléb můžete upéct i za polních podmínek na chalupě
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)
Dostali jste kvas a nevíte, co s ním? Upečte chleba a začněte bochníkem pomoučeným, pšenično-žitným s vůní kmínu, známým také jako Šumava
|
Juliana Fischerová (maskrtnica.cz)