Logo magazínu

Jak grilovat ryby: Které vybrat, jak je připravit, ochutit a na co si dát pozor

1 / 13
Prohlédnout znovu

Jak grilovat ryby: Které vybrat, jak je připravit, ochutit a na co si dát pozor

Čerstvá ryba není cítit rybinou, jak se často lidé domnívají | iStock
Výhodou ryb je, že se nemusí dlouhé hodiny dopředu nakládat do příliš výrazných kořeněných marinád. Ty jsou naopak spíš na škodu | iStock
Ze sladkovodních se na gril hodí pstruh, kterého ale nesmíte grilovat dlouho, jinak se rozpadne. Báječně chutná i candát či siven | iStock
Ryby z grilu jsou skutečnou pochoutkou | iStock
Výběr čerstvých mořských ryb už je i u nás poměrně široký | iStock
Na ochucení ryb vám bohatě stačí sůl, bylinky, citron a olej | iStock
Makrela je určitě nejvíce grilovanou rybou u nás. Má dvě základní výhody – je tučná, takže se snižuje riziko, že ji extrémně vysušíte, a je cenově dostupná | iStock
Náš kapr je naopak při grilování neprávem opomíjenou rybou | iStock
Mořský okoun má načervenalé, ale ne přímo tmavé maso | iStock
Platýse grilujte na nízkou teplotu, jedná se o plochou rybu. Při grilování na vysokou teplotu by se mohl rychle spálit. Grilujte po dobu cca 10 minut z každé strany | iStock
Pražma, nebo také česky doráda, je skvělá mořská ryba vynikající chuti, na grilování je jak stvořená | iStock
Filety lososa grilujte na dobře naolejovaném grilu cca 6–8 minut z každé strany | iStock
Steak z tuňáka je minutková záležitost. Na roštu ho nenechte déle, minutu, minutu a půl z každé strany. Záleží ale samozřejmě i na výšce masa | iStock